Mjukvara Logo

När Windows vägrar att starta vad gör du då?

Hem / När Windows vägrar att starta vad gör du då?

Såhär får du igång ett trilskandes Windows!

Postad av: CR
De flesta av oss råkar någon gång ut för att Windows inte vill starta. Det kan hänga sin vid den så kallade bootningen och introskärmen där Windowslogotypen visas, eller så låser det sig innan man kommer in i systemet och bara bakgrundsbilden visas. Vad du då kan göra tänkte jag ge tips om i den här artikeln.

Snabbfakta
Vad lär jag mig?
-Att få igång ett strulande Windows
Hur lång tid tar det?
-50 minuter.
Vad behöver jag?
-En jobbig dator.
-Tålamod.

Ett låst Windows kan bero på flera saker. Ofta är det ett program eller en systemfil som har kraschat. Det här kan i sin tur bero på att man har installerat ett program eller en drivrutin, och något har gått fel. Inte sällan beror det också på att en trojan eller spyware har letat sig in i datorn. Något program, virus eller inte, kan försöka få tillgång till nätverket och Internet, och när det inte går misslyckas starten.

Den första metoden är att helt enkelt stänga av datorn och försöka igen. Det här är en gammal klassiker som alla säkert fått som råd. Starta om datorn. Bättre är att stänga av datorn helt och låta den stå avstängd en stund. Då kan du vara säker på att internminnena töms ordentligt så att det inte ligger kvar något skräp och spökar. Huruvida det är en myt eller inte kan man tvista om, men faktum är att det ofta fungerar bättre. På de flesta datorer stänger man av genom att hålla inne På-knappen i fyra-fem sekunder. Passa på att dra ut nätverkskabeln om du misstänker att du har drabbats av virus, så att du inte sprider det vidare till andra datorer i nätverket eller på Internet.När du har försökt detta utan framgång ska du starta om datorn och trycka på [F8] när de första informationstexterna dyker upp – de som bland annat visar att hårddiskarna hittats. Nu kommer du att få fram en textbaserad startmeny. Här hittar du menyval som att starta Windows i felsäkert läge. Du hittar också alternativet Starta med senast fungerande konfiguration. Detta är en finess som dök upp i Windows XP och som använder sig av Systemåterställning. Windows går helt enkelt tillbaka i historiken och hamnar då före att du installerade det eventuella program som var felaktigt. I förvånansvärt många fall kommer det här att fungera. Återställningen påverkar inte dina filer eller installerade program. När du väl kommer in i Windows kan det emellertid vara en god idé att tänka igenom vad du har installerat och sedan avinstallera det, för att testa om det hjälper.

Du kan Autostartande skräpprogram?
Felsäkert läge är också bra att testa. I vissa fall behöver du inte göra mer än att starta upp i felsäkert läge, och om du kommer in i Windows kan det räcka för att systemet ska rätta till sig och du ska kunna starta om datorn in i vanliga Windows. Annars kan du använda felsäkert läge för att kontrollera om några program har letat sig in i Autostart.

Såhär kollar du i Autostart:
 1. Välja Start > Kör och skriva ”msconfig”.
 2. I programmet Systemkonfiguration väljer du fliken Autostart och tittar igenom listan över program.

Här bör du bara ha antivirus, brandvägg, antispyware och kanske några drivrutiner. Spyware och trojaner försöker ibland gömma sig här genom att döpa sig till kryptiska namn bestående av slumpmässiga bokstäver.

På webbsidan BleepingComputer hittar du en databas över autostartande program. Här kan du läsa dig till om ett program under Autostart är farligt eller inte. För att stänga av ett autostartande program kryssar du bara bort det i listan. Skulle du vid ett senare tillfälle ångra dig, är det bara att starta Systemkonfiguration igen och kryssa för programmet. Tycker du att listan innehåller alldeles för många bortkryssade program, kan du städa bort dessa poster med hjälp av gratisverktyget MSConfig Cleanup.

När Explorer inte startar!
Om du kommer in i Windows, men själva systemet vägrar starta utan du blir sittande med en bakgrundsbild och muspekaren, så är det första tipset att låta datorn stå i tio minuter. Det kan vara så att ett program har försökt komma åt nätverket och då kan det hänga sig (och hela systemet). Ibland lossnar det helt enkelt efter en längre stunds väntan.

Skulle ingenting hända kan du prova att ”fuska” genom att manuellt starta Windows gränssnitt. Detta är nämligen ett vanligt program som heter explorer. Tryck [Ctrl]+[Alt]+[Del] och starta Aktivitetshanteraren. Gå till fliken Program och klicka på knappen Ny aktivitet. I dialogrutan som dyker upp klickar du Bläddra och letar upp din Windowskatalog. Här finns en exe-fil som heter explorer.exe. Välj den och klicka OK. Har du lite tur så kommer Windows gränssnitt att gå igång nu.

Väl inne i Windows:
När du nu slutligen är inne i Windows är det läge att söka igenom systemet efter spyware och virus, om du misstänker det. De två bästa programmen just nu är Spybot S&D samt Ad-Aware Anniversary Edition. Bägge två har utmärkta skannerverktyg för att hitta och ta bort spyware, och de har även realtidsskydd som efter installation hindrar spyware från att smitta din dator.

Eftersom du aldrig ska vara ansluten till Internet om du misstänker att du drabbats av en smitta, behöver du hämta ditt antispyware via en annan dator. Kopiera över installationsfilen till ett USB-minne och sedan kör du filen direkt från USB-minnet på din smittade dator. Efter en komplett installation startar du en skanning av hela systemet. Du behöver ansluta din dator till Internet för att uppdatera programmet med de senaste defintionslistorna.

Ett sista alternativ
Jag brukar sällan rekommendera att man gör en komplett ominstallation av Windows, eftersom det alltid innebär mycket mer jobb än att lösa problemet via andra vägar. Men ibland är det tyvärr oundvikligt. Skulle inte systemet starta trots alla lösningar jag gått igenom i den här artikeln, kan det bli aktuellt med en ominstallation.

För att göra en sådan behöver du din installationsskiva som medföljde datorn. Du sätter i skivan i läsaren och startar om datorn. Nu kommer datorn att starta från skivan och Windows installationsprogram går igång. Här kan du välja att reparera Windows, eller att installera om det över befintlig version. Det är med andra ord inte nödvändigt att formatera hårddisken. Att formatera bör du undvika eftersom du då blir av med samtliga filer och det är långt ifrån lätt att återskapa dem. Har du en ordentlig backup så är det här dock inga större problem.

Installationsprogrammet är i övrigt rätt enkelt och består av steg-för-steg-instruktioner som du klickar dig igenom. Har du en så kallad återställningsskiva från datorns leverantör kommer den att innehålla alla drivrutiner du behöver, vilket är smidigt för att du ska slippa leta upp dem på webben efteråt.

Om du gillar denna blogposten så prenumera på Mjukvara.se . Om du är inne på Mikrobloggande följer ni mig på Twitter härKommentarer


Av: Lasse 2012-05-08

Det fungerade alldeles utmärkt att från aktivitetshanteraren starta Explorer. Allt kom tillbaka fast i fönstret "processer" syns fortfarande inte explorer. Någon som vet varför?Av: bodil harmby 2012-05-15

en ruta med en varning backup ej konfigurerad poppar upp varje gång jag öppnar datorn .jag har försökt att ta reda på vad jag skall göra för att slippa denna ruta men misslyckats. mvh bodilharmbyAv: Krille 2013-06-08

Mitt problem e att datorn fryser sig till å från i bland kan jag sitta i flera timmar när jag startar om den går den ej in i Windows så då får jag göra en. Start reparation men det funkar inte med det heller jag torde en ny installation men dator e lika dan den fryser sen går det inte att starta den vad fan kan det va
Namn:
E-post:
Kommentar:
Stäng

Med hjälp av Lavasofts Ad-Aware kan du städa bort alla spyware och adware som möjligen kan ligga bakom en strulande dator.
     Med hjälp av Lavasofts Ad-Aware kan du städa bort alla spyware och adware som möjligen kan ligga bakom en strulande dator.
Spybot S&D är ett kraftfullt antispyware som även har realtidsskydd och hindrar program att lägga in oönskade startprogram i registret.
     Spybot S&D är ett kraftfullt antispyware som även har realtidsskydd och hindrar program att lägga in oönskade startprogram i registret.
Om du trycker [F8] när du startar om datorn kommer du in i en meny med olika Windowsalternativ.
    Om du trycker [F8] när du startar om datorn kommer du in i en meny med olika Windowsalternativ.
Aktivitetshanteraren är låst! Vissa trojaner försöker hindra dig från att stänga av dem genom att deaktivera Aktivitetshanteraren. Det är tack och lov inte speciellt svårt att återfå funktionen. Du kan behöva starta i felsäkert läge för att göra det här. Välj Start > Kör och skriv ”gpedit.msc”. Klicka därefter upp Användarkonfiguration > Administrativa mallar > System > Alternativ för Ctrl+Alt+Del. Här hittar du en inställning som heter Ta bort Aktivitetshanteraren. Den här dubbelklickar du på och justerar till Inte konfigurerad.
    Aktivitetshanteraren är låst!
Vissa trojaner försöker hindra dig från att stänga av dem genom att deaktivera Aktivitetshanteraren. Det är tack och lov inte speciellt svårt att återfå funktionen. Du kan behöva starta i felsäkert läge för att göra det här. Välj Start > Kör och skriv ”gpedit.msc”. Klicka därefter upp Användarkonfiguration > Administrativa mallar > System > Alternativ för Ctrl+Alt+Del. Här hittar du en inställning som heter Ta bort Aktivitetshanteraren. Den här dubbelklickar du på och justerar till Inte konfigurerad.

relaterade artiklar

Kategorier Antivirus Brandväggar AntiSpyware Surfa anonymt Backup Krypteringsprogram Webbhotell Programvara Gratisprogram Internetkatalog

Om Mjukvara.se
Christian Rudolf

Mjukvara.se drivs av Christian Rudolf i syfte att vara en resurs kring programvaror, webapplikationer, internetsäkerhet och hur man använder weben för att göra sitt liv bättre. Mitt mål är skapa gratis, relevant och intressant info för dig som har frågeställningar kring weben och hur man använder den. Vill du kontakta mig gör du lättast det på Rudolf (at) mjukvara punkt se