Mjukvara Logo

Ta bort ditt antivirusprogram!

Hem / Ta bort ditt antivirusprogram!

Såhär avinstallerar du ditt antivirus!

Postad av: CR och TkJ
Tar bort ditt antivirusprogram och installera ett nytt antivirusprogram utan krångel och säkerhetsproblem. Att byta till ett annat antivirusprogram borde vara lika lätt som att byta något annat program. Det är det dock inte alltid...

Snabbfakta
Hur lång tid kommer det att ta?
-30 minuter.
Vad behöver jag?
-Ett nytt antivirusprogram
-AppRemover,
Vad kommer jag att lära mig?
-Installera ett nytt antivirusprogram säkert.


Ett vanligt skäl till att det är dags att byta antivirusprogram, är om du har köpt en ny dator för några månader sedan och de fria månader av virusskydd som ingick, har gått ut. Då är det viktigt att du antingen köper en uppgradering, eller skaffar ett annat skydd. Att köra utan antivirus är väldigt olämpligt idag, med tanke på hur många angrepp som sker mot ens dator när man är ansluten till Internet.
Det finns mängder av antivirusprogram att välja mellan på marknaden. Mjukvara.se brukar med jämna mellanrum testa dem, och i det senaste testet i slutet av förra året så vann Symantec Norton. Men det betyder inte att de andra inte ger dig något skydd. Det finns faktiskt flera gratis antivirus som fungerar ypperligt för att ge dig ett grundläggande skydd mot virus.Säkerhetsföretag som ger bort gratis virusskydd gör det som marknadsföring. Som regel brukar antivirusprogrammet vara en aningen nerskalad version av deras kommersiella lösning. Det brukar bara innefatta själva virusskyddet, medan betalversionen istället är ett komplett skydd med brandvägg och andra dylika funktioner. Support ingår till exempel sällan i gratisversionen. Dessutom är det inte säkert att man som gratisanvändare får uppdateringar lika ofta. Men det ger som sagt ett grundläggande skydd, och vill du inte betala för att ha ett antivirus på din andra bärbara dator, så är det ett bra alternativ.

Att skaffa nytt skydd
Att byta antivirusprogram borde vara en enkel procedur, men det finns en del saker som är viktiga att tänka på och om du har otur så kan vissa problem uppstå. Det vanligaste problemet är att det inte går att avinstallera virusskyddet ordentligt. Det här beror på att antivirus integrerar sig så djupt med ditt operativsystem att det ibland blir svårt att få bort alla fragment. Antivirustillverkarna är medvetna om detta. Därför har de alla borttagningsverktyg (på engelska kallade removal tools). Jag ska strax förklara dessa.

En svårighet med att byta antivirus är att man aldrig får installera två stycken samtidigt. De kommer nämligen att krocka med varandra, vilket – om du har tur – bara resulterar i en riktigt seg dator. Därför måste du avinstallera ditt aktiva skydd, innan du installerar ditt nya.

Proceduren för att lägga in ett nytt antivirusprogram är att först skaffa ditt nya skydd. Antingen köper du det på en CD/DVD-skiva, eller så laddar du ner installationsfilen till hårddisken. När det är gjort kopplar du ner dig från Internet. Du bör som sagt aldrig vara uppkopplad på Internet utan virusskydd, ens om det gäller några minuter. Det kan faktiskt räcka med att vara ansluten i några sekunder, för att ett osäkert system ska infekteras.

Väl nerkopplad kan du avinstallera och sedan installera ditt nya verktyg. När det är gjort är det dags att återansluta till Internet och låta det nya programmet leta efter den senaste uppdateringen.

Problem med avinstallation
Som jag ovan nämnde är det inte ovanligt att man stöter på förhinder vid avinstallation av säkerhetsprogram av olika slag. Det kan verka som att avinstalleringen går fint, men när man försöker installera ett nytt program så får man upp felmeddelanden om att det redan finns antivirusprogram installerat. Då har det gått fel, och delar av det äldre skyddet finns kvar i systemet.

Det är nu som du behöver ett bra avinstalleringsverktyg. Faktum är att det är bättre att avinstallera med ett sådant här redan från början, istället för att använda det medföljande verktyget. Gå med andra ord inte via Kontrollpanelen > Lägg till eller ta bort program. Använd istället andra alternativ.

Ett nytt smart gratisprogram som är inriktat på just detta är AppRemover. Syftet med AppRemover är att ta bort installerade säkerhetsprogram ordentligt. Det har stöd för en lång rad olika verktyg, tex Symatec/Norton, Panda, AVG, Mcafee och många fler

Jag kan också rekommendera RevoUninstaller,  ett gratisalternativ till Lägg till eller ta bort program. Fördelen med RevoUninstaller jämfört med Windows egna verktyg, är att det förstnämnda även rensar bort kvarliggande registernycklar och filer. De allra flesta avinstalleringsprogram lämnar tyvärr kvar mycket skräp i datorn. RevoUninstaller löser det mycket effektivare.

Skulle du, trots att du använt något av dessa program, stöta på problem, kan du prova städprogram från antivirustillverkaren. De flesta säkerhetsföretag har som sagt tagit fram små verktyg som rensar bort alla spår av deras program. Dessa removal tools kan laddas ner gratis, och du hittar en bra lista över verktyg för att ta bort antivirusprogram här .

Efter en ny installation
När du väl har installerat ditt nya antivirusprogram behöver du låta det uppdatera sig. Oftast räcker det att högerklicka på programmets ikon nere i systemfältet, och i menyn välja Uppdatera/Update. I en del fall dubbelklickar du på ikonen för att få fram huvudfönstret, och härifrån kan du klicka på uppdateringsknappen.
Slutligen är det en god idé att genomföra en komplett genomskanning av systemet. Starta virusskyddets huvudprogram och leta reda på funktionen för att söka efter virus. Markera att du vill söka igenom alla hårddiskar och hela systemet och låt sedan dator göra sitt. Jag föreslår att du inte gör detta under tiden du behöver jobba med datorn. Har du stora hårddiskar med många filer, kan det ta ett par timmar.

Bilden tillhör denna personen och är publicerad under CC.

Om du gillar denna blogposten så prenumera på Mjukvara.se . Om du är inne på Mikrobloggande följer ni mig på Twitter härKommentarer


Av: Stig Danielsson 2010-08-18
Tack för utmärkt info som gjorde ett stort problem lätt för mig mvh från en novis

Av: Christian Rudolf 2010-08-18
Stig: Jag blev glad över att du tog dig tiden att säga det!

Av: Alexandra Palmqvist 2010-08-20
Jag kommer inte åt min hotmail eller facebook helt plötsligt. Så jag avinstallerade mitt virusskydd med Appremover och installerade Comodon. Jag vet inte om det lyckades. Kan fortfarande inte komma åt min hotmail eller FB. Vad tror du problemet beror på. Får ett engelskt felmedd som jag inte fattar...

Av: Peter Ramfelt 2011-03-28
Har försökt trevande i 2 dagar (1 - 2 timmar effektivt)att ta bort ett förinstallerat Antivirus utan att lyckats genom MS Kontrollpanels "Avinstallera" Med AppRemover löste detta sig på någar få minuter. Suveränt! Vart skickar sponsorpengarna?

Av: Christian Rudolf 2011-04-02
Peter Snällt sagt. Om du vill hjälpa mig dela artikeln på Facebook eller blogga om den!


Namn:
E-post:
Kommentar:
Stäng

AppRemover är inriktat på att avinstallera säkerhetsprogram av olika slag.
       AppRemover är inriktat på att avinstallera säkerhetsprogram av olika slag.
Gratisprogrammet RevoUninstaller är väldigt effektivt på att avinstallera program.
        Gratisprogrammet RevoUninstaller är väldigt effektivt på att avinstallera program.
Ett av de mer kända gratis antivirusprogrammen är AVG Antivirus.
       Ett av de mer kända gratis antivirusprogrammen är AVG Antivirus.
Kategorier Antivirus Brandväggar AntiSpyware Surfa anonymt Backup Krypteringsprogram Webbhotell Programvara Gratisprogram Internetkatalog

Om Mjukvara.se
Christian Rudolf

Mjukvara.se drivs av Christian Rudolf i syfte att vara en resurs kring programvaror, webapplikationer, internetsäkerhet och hur man använder weben för att göra sitt liv bättre. Mitt mål är skapa gratis, relevant och intressant info för dig som har frågeställningar kring weben och hur man använder den. Vill du kontakta mig gör du lättast det på Rudolf (at) mjukvara punkt se