Mjukvara Logo

Surfa spårlöst!

Hem / Surfa spårlöst!

Surfa uta att lämna några spår efter dig!

Postad av: CR och TkJ
Lär dig att Surfa spårlöst. Såhär surfar du utan att lämna några spår. Personlig integritet är något som ofta kommer på tal när det gäller Internet. I den här artikeln får du lära dig att surfa spårlöst.

Snabbfakta
Hur lång tid kommer det att ta?
-5 minuter.
Vad behöver jag?
-Internet Explorer 8
-Firefox
-Opera@USB
Vad kommer jag att lära mig?
-Surfa spårlöst.


Du lämnar som kanske bekant en hel del spår efter dig, när du sitter och surfar med en webbläsare. Temporära Internetfiler – det vill säga alla bilder, filmer, ljudklipp, HTML-sidor och så vidare, som du har sett på – lagras tillsammans med bland annat cookies och listor över besökta webbsidor och ifyllda formulär, på datorns hårddisk. Om du känner att det här inkränktar på den personliga integriteten, och att du vill ha ditt surfande för dig själv, finns det flera vägar att gå.Anonymt surfande brukar det här kallas, men det är en sanning med modifikation. De finesser som gör att du inte lämnar några spår efter dig, gör dig nämligen inte anonym på nätet. Ditt IP-nummer kommer att synas precis som vanligt hos de servrar som du besöker. Om du vill vara helt dold, behöver du också skaffa någon form av anonymitetstjänst, tex Relakks

Privat surfande
I och med Internet Explorer 8 presenterade Microsoft sin funktion för spårlöst surfande. De kallar den för InPrivate-filtrering och du aktiverar det under menyn Säkerhet. När du har InPrivate-filtrering påslaget så kommer den typ av filer som nämndes ovan inte att sparas på hårddisken. De kommer bara att lagras temporärt i minnet, så att ingen kan efteråt se vad du har besökt för sajter.

Det finns en nackdel med den här lösningen, och det är att temporära Internetfiler används för att snabba upp surfandet. Genom att lagra filer på hårddisken behöver inte webbläsaren hela tiden hämta ner samma fil om och om igen.

Betaversionen av Firefox 3.1 har även den visat upp en liknande funktion. Mozilla kallar sitt alternativ för Private Browsing, och du växlar över till detta läge via menyn Tools > Start Private Browsing. I skrivande stund finns det här bara i den senaste betaversionen av Firefox 3.1. Även om det är en beta så har den i tester visat sig fungera fint, och är överlag en snabb och bra uppgradering av tidigare versioner.

En tredje lösning är att använda en portabel webbläsare. Programvaror som är portabla installeras på USB-minnen och körs därifrån, utan att spara någonting på datorns hårddisk. Det gör att du kan skaffa en portabel webbläsare och surfa på den via ditt USB-minne, från i stort sett vilken dator som helst, utan att riskera att lämna några spår efter dig. Alla temporära filer och dylikt kommer istället att sparas på USB-minnet.

Du lämnar mycket spår efter dig i din webbläsare när du surfar, bland annat tidigare besökta hemsidor. Se bild!


Om du gillar denna blogposten så prenumera på Mjukvara.se . Om du är inne på Mikrobloggande följer ni mig på Twitter här

Kommentarer


Av: lina 2011-04-18
Fråga som jag vill ha svar på omgående. Hittade den här sidan av en slump. Om man från sin mobiltelefon kommenterar ett blogginlägg på en blogg som ligger på passagen kan bloggaren se vem man är då? Spårbarhet osv? Telefonnumret syns väl inte. Tänker om det är annorlunda när man kommenterar från mobil än från dator. Hur är det från datorer om man kommenterar? IP-adress osv? Likaså om man endast besöker en blogg. Ser den som bloggar vem man är då? Vet att ip-adress kan spåras till stad och land men inte mer hoppas jag verkligen!! JÄTTEtacksam för svar. Lina

Av: Christian 2011-04-21
Lina: Mobiltelefoner funkar inte annorlunda än datorer avseende anonymitet!

Av: Anders 2011-08-30

Om Relakks: Hur mycket av trafiken loggas och sparas? Sparas kopplingen mellan mitt "riktiga" IP-nummer och det IP-nummer som tilldelas av Relakks? Kan man alltså i efterhand se vem (vilket IP-nummer) som hade ett visst Relakks-IP-nummer vid en viss tidpunkt?Av: Christian R 2011-09-02

ANders I just relakks fall vet jag inte exakt. De har ett system som är uppdelat på flera länder. Det gör det nog svårare för polisen att få ut information men inte omöjligt. Jag hade nog utgått från att det går att få ut info även från Relakks och agerat därefter.Namn:
E-post:
Kommentar:
Stäng

1 Firefox Private Browsing I och med den kommande uppgraderingen av Firefox, lanseras funktionen Private Browsing under menyn Tools. Redan nu går det att testa och använda finessen genom att ladda ner och installera den senaste betaversionen av Firefox 3.1. Webbläsaren är förvisso fortfarande i beta, så den kanske inte fungerar smärtfritt, även om undertecknad kört den utan problem ett bra tag nu. Betaversionen finns i skrivande stund bara på engelska. Förutom funktionen Private Browsing innebär den nya Firefox en snabbare webbmotor och en hel del andra trevliga finesser.
 1 Firefox Private Browsing
I och med den kommande uppgraderingen av Firefox, lanseras funktionen Private Browsing under menyn Tools. Redan nu går det att testa och använda finessen genom att ladda ner och installera den senaste betaversionen av Firefox 3.1. Webbläsaren är förvisso fortfarande i beta, så den kanske inte fungerar smärtfritt, även om undertecknad kört den utan problem ett bra tag nu. Betaversionen finns i skrivande stund bara på engelska. Förutom funktionen Private Browsing innebär den nya Firefox en snabbare webbmotor och en hel del andra trevliga finesser.
2 Internet Explorer 8 Även Microsofts nya och efterlängtade Internet Explorer kommer med en funktion som aktiverar privat surfande. Du går över till detta läge genom att välja Säkerhet > InPrivate-filtrering. Efter att du aktiverat funktionen kommer inga temporära filer att sparas på hårddisken, vilket gör att du inte lämnar några spår efter dig. Vill du återgå till normalt surfande väljer du åter Säkerhet > InPrivate-filtrering. Du kan också växla med snabbkommandot [Ctrl]+[Shift]+[F].
   2 Internet Explorer 8
Även Microsofts nya och efterlängtade Internet Explorer kommer med en funktion som aktiverar privat surfande. Du går över till detta läge genom att välja Säkerhet > InPrivate-filtrering. Efter att du aktiverat funktionen kommer inga temporära filer att sparas på hårddisken, vilket gör att du inte lämnar några spår efter dig. Vill du återgå till normalt surfande väljer du åter Säkerhet > InPrivate-filtrering. Du kan också växla med snabbkommandot [Ctrl]+[Shift]+[F].
3 Portabel Opera Ett alternativ till att använda webbläsare som har funktioner för att skydda den personliga integriteten, är att surfa med en portabel programvara. Opera@USB från www.opera-usb.com är en version av webbläsaren Opera som installeras på ett USB, och alla temporära filer och dylikt lagras på ditt USB-minne istället för datorn. När du är klar kopplar du bara ur minnet och stoppar det i fickan. Portabla program sparar ingen information alls på datorns hårddisk, vilket betyder att du inte lämnar några spår efter dig.
  3 Portabel Opera
Ett alternativ till att använda webbläsare som har funktioner för att skydda den personliga integriteten, är att surfa med en portabel programvara. Opera@USB från www.opera-usb.com är en version av webbläsaren Opera som installeras på ett USB, och alla temporära filer och dylikt lagras på ditt USB-minne istället för datorn. När du är klar kopplar du bara ur minnet och stoppar det i fickan. Portabla program sparar ingen information alls på datorns hårddisk, vilket betyder att du inte lämnar några spår efter dig.

relaterade artiklar

Surfa anonymt och hemligt!

Surfa spårlöst!
Av: CR och TkJ
Anonym på Internet!
Av: Kent Wilhelmsson
Kategorier Antivirus Brandväggar AntiSpyware Surfa anonymt Backup Krypteringsprogram Webbhotell Programvara Gratisprogram Internetkatalog

Om Mjukvara.se
Christian Rudolf

Mjukvara.se drivs av Christian Rudolf i syfte att vara en resurs kring programvaror, webapplikationer, internetsäkerhet och hur man använder weben för att göra sitt liv bättre. Mitt mål är skapa gratis, relevant och intressant info för dig som har frågeställningar kring weben och hur man använder den. Vill du kontakta mig gör du lättast det på Rudolf (at) mjukvara punkt se