Mjukvara Logo

Skapa en egen blogg-gratis och snabbt!

Hem / Skapa en egen blogg-gratis och snabbt!

Börja blogga gratis!

Postad av: CR
Skapa en egen blogg är enkelt och snabbt. Det är också gratis i många fall. Mjukvara.se lär dig hur du snabbt kommer igång med din blogg. Det tar endast fem minuter innan du kan börja skriva din första bloggpost.

Snabbfakta
Hur lång tid tar det?
-Fem minuter.
Vad behöver jag?
-En webbläsare.
Vad lär jag mig?
-Att starta en blogg.

Bloggar har blivit en folkrörelse att räkna med. Bara bland unga kvinnor i åldern 16-18 år så har hela 28 procent en egen blogg, enligt rapporten Svenskarna och Internet. När Språknämnden presenterade de nya svenska orden för 2008 fanns ordet ”bloggbävning” med, vilket är något som händer när massor av bloggar samarbetar genom att länka till varandra för att uppmärksamma ett specifikt ämne.
Det bästa exemplet var under förra året FRA-lagen, som efter massor av skriverier bland bloggare till slut ledde till att vanliga media tog upp det och publicerade mängder av artiklar om det hårt kritiserade lagförslaget. Detta gjorde att regeringen till slut fick skriva om den starkt integritetskränkande lagen. Men politik är naturligtvis bara en sak som du kan skriva om i en blogg. Du får skriva om precis vad du vill och det finns många olika kategorier.

Den bästa gratistjänsten är WordPress, där du enkelt kommer igång med att blogga.

Lätt att starta blogg

Hur startar du då en egen blogg? Saken är den att det är väldigt enkelt. Om du inte har tänkt att syssla med en kommersiell blogg med annonser, för att tjäna pengar på det, finns det flera gratis plattformar att använda dig av. Den jag rekommenderar är WordPress.com. Här finns ett utmärkt publiceringssystem med många bra funktioner. Det är lätt att skriva inlägg, hantera kommentarer och dessutom finns det tonvis av färdiga grafiska mallar att använda sig av för dig som inte har lust att designa din blogg själv. Låt dig inte avskräckas av att namnet Wordpress klingar engelskt, de har en svensk version av sin sida.

Att komma igång på WordPress tar inte många minuter. Det går på ett kick och du kan börja skriva dina egna inlägg på under fem minuter. Så länge du har en registrerad e-postadress kan du anmäla dig för en gratis blogg och sätta igång direkt. Som medlem får du en egen underdomän av typen dittnamn.wordpress.com.

WordPress låter dig driva flera bloggar under samma användarnamn, om du har flera intressen som du vill blogga om. Nischade bloggar lyckas bättre än sådana som försöker vara någonting för alla. Försök att bestämma vem det är du skriver för och bry dig inte om alla de som inte är intresserade av ämnet.

Till höger har du en komplett kom igång guide. Följ den och du är igång med din första blogg

Hur gör jag för att skapa en framgångsrik blogg?
Tyvärr är det inte så att du får besökare bara för att du har en publik blogg. OM det är så att att besökare är målet med din blogg finns det några saker att tänka på när du skriver, bloggar och agerar på nätet. Nedan finner du några enkla tips

 1. Brinn för ditt ämne. Att blogga kan kräva mycket. Om man gillar ämnet man skriver om så blir det mycket roligare att blogga och man orkar blogga under lång tid, just för att det är roligt
 2. Ha något att säga. Om du brinner för ämnet du skriver om så har du antagligen något speciellt att säga. Vrid och vänd på ämnet. Belys det från olika sidor, lyft upp saker och ting som andra inte tänker på
 3. Våga sticka ut. Var inte som alla andra. Ta ställning, argumentera för den och var stolt över den även om alla inte håller med dig
 4. Byt länkar med andra. Om du skriver om ett specefikt ämne är det bra att byta länkar med andra bloggare inom ditt ämne. Dels stärker det din blogg i sökmotorerna men det är också så man hittar nya läsare som är intresserad av just det ämnet du skriver om
 5. Pinga bloggtjänster. Det kan du göra här
 6. Syns i andra bloggar. Var nätsocial, skriv kommentar på de bloggar som intresserar dig. Länka till de bloggposter du gillar. Diskutera det andra skriver. Då kommer likasinnade upptäcka dig och interagera med dig på samma sätt. Detta gör att andra upptäcker din blogg och börjar läsa den!
 7. Uppdatera kontinuerligt.Man behöver inte blogga varje dag. Det är bättre att ha ett mål som handlar om kontinuitet, tex en bloggpost i veckan. Jämn frekvens på bloggposter är bättre än hög frekvens.
 8. Skriv till läsaren, inte för dig själv. Detta är nog det svåraste. Även om bloggen är till för din skull så vill du ha läsare måste man sätta sig in hur läsaren tänker och vad de vill ha. Är du osäker, fråga tex andra bloggare eller på forum vad som intresserar människor i just din nisch
Gör nu slag i saken, börja skriva på den där bloggen du funderat på ett tag.

Mjukvara.se Guide till Bloggande

Nu har du kommit igång med din blogg. Nästa steg är att finna dina bloggvänner. Bloggande är mycket mer socialt än vad man kan tro när man tittar på bloggande utifrån. Antagligen är den sociala biten den starkaste drivkraften bakom bloggande.

Hitta Kompisar i Bloggosfären - Fort

En annan fråga som snabbt kommer dyka upp i ditt huvud är hur du tjänar pengar på bloggande. Jag kan redan nu säga att när det gäller pengar och bloggande är många kallade men få är utvalda. Det är väldigt få bloggare som tjänar pengar. De flesta får nöja sig med att det är roligt och på sin höjd lite kaffepengar. Men för dig som vill lära dig mer om hur man tjänar pengar på bloggande.

Lär Dig Tjäna Pengar på Bloggande

Glöm inte prenumerera på Mjukvara.se så du kan få fler bra blogtips. Du prenumererar genom att klicka härKommentarer


Av: sara 2011-07-21
I den wordpress kan jag även då publicera bilder på min blogg?

Av: Christian 2011-07-24
Sara: Du kan enkelt publicera bilder till din blogg i Wordpress!

Av: Anders Hansén 2011-11-23

Hej Christian Tack för en bra guide! Att driva mer än en blogg är väldigt enkelt i dag men det gäller att se till att man inte drunknar i sina bloggar på köpet. Har skrivit några funderingar om det här: http://www.andershansen.se/2011/11/varfor-driva-tva-bloggar.html //Anders HansénDriver du också en blogg och har ett bra tips att dela med dig av. Lägg gärna en kommentar här och berätta hur du gjorde för att bli framgångsrik
Namn:
E-post:
Kommentar:
Stäng
Bra blogglänkar:
Bloggtidningen-Hjälper dig att hålla koll på Bloggosfären
2 Registrera dig Klicka på Anmäl dig nu, och fyll därefter i formuläret. Användarnamnet ska vara ett unikt. Det kommer inte att automatiskt bli namnet på din adress, så skriv ditt vanliga namn på något sätt.
     2 Registrera dig
Klicka på Anmäl dig nu, och fyll därefter i formuläret. Användarnamnet ska vara ett unikt. Det kommer inte att automatiskt bli namnet på din adress, så skriv ditt vanliga namn på något sätt.
1 Besök WordPress Gå till sv.wordpress.com, den svenska versionen av sajten. Här kan du läsa en massa om hur du hanterar publiceringssystemet och du kan snabbt registrera dig för en gratis blogg.
    1 Besök WordPress
Gå till sv.wordpress.com, den svenska versionen av sajten. Här kan du läsa en massa om hur du hanterar publiceringssystemet och du kan snabbt registrera dig för en gratis blogg.
3 Välj adress I det nästa steget får du välja webbadress och ange en titel på bloggen. Denna titel kan du ändra vid senare tillfälle, så om du ångrar dig är det inte hela världen.
    3 Välj adress
I det nästa steget får du välja webbadress och ange en titel på bloggen. Denna titel kan du ändra vid senare tillfälle, så om du ångrar dig är det inte hela världen.
4 Klart och godkänt Nu kommer det att skickas ett automatiskt e-post till den adress du har angivit. I det brevet finns en bekräftelselänk som du behöver klicka för att aktivera din blogg. Spara din profil.
    4 Klart och godkänt
Nu kommer det att skickas ett automatiskt e-post till den adress du har angivit. I det brevet finns en bekräftelselänk som du behöver klicka för att aktivera din blogg. Spara din profil.
5 Logga in Logga in på ditt konto och gå till din bloggs administrationssida. Här sköter du om alla poster, sidor och designen av din blogg.
   5 Logga in
Logga in på ditt konto och gå till din bloggs administrationssida. Här sköter du om alla poster, sidor och designen av din blogg.
6 Ändra design Förmodligen vill du ändra designen, och då finns det massor att välja mellan under länken Appearance som finns ute i vänsterspalten.
    6 Ändra design
Förmodligen vill du ändra designen, och då finns det massor att välja mellan under länken Appearance som finns ute i vänsterspalten.

relaterade artiklar

Kategorier Antivirus Brandväggar AntiSpyware Surfa anonymt Backup Krypteringsprogram Webbhotell Programvara Gratisprogram Internetkatalog

Om Mjukvara.se
Christian Rudolf

Mjukvara.se drivs av Christian Rudolf i syfte att vara en resurs kring programvaror, webapplikationer, internetsäkerhet och hur man använder weben för att göra sitt liv bättre. Mitt mål är skapa gratis, relevant och intressant info för dig som har frågeställningar kring weben och hur man använder den. Vill du kontakta mig gör du lättast det på Rudolf (at) mjukvara punkt se