Mjukvara Logo

Såhär redigerar du bilder i Picasa 3

Hem / Såhär redigerar du bilder i Picasa 3

Picasaskolan del 1-Bildredigering!

Postad av: CR och TkJ
Lär dig Googles bildprogram Picasa! I första delen i vår skola om Picasa 3 – programmet för dig som vill organisera och redigera dina digitalfoton – börjar vi att titta på enkel bildbehandling.

Snabbfakta
Hur lång tid kommer det att ta?
-15 minuter.
Vad behöver jag?
-Picasa 3
Vad kommer jag att lära mig?
-Bildredigera digitalfoton.

Det vanligaste sättet att hantera digitalfoton är att man kopierar över dem från sin digitalkamera och lägger bilderna i mappar på hårddisken. Efter ett tag kommer det att bli ganska rörigt med kanske hundratals mappar, och tusentals bilder, som alla är döpta till automatiska namn såsom DCP00339.jpg och dylikt. Det blir lätt oöverskådligt. Och det är här programvaror som Picasa kommer in i bilden.Picasa utvecklas sedan ett par år tillbaka av Google. De erbjuder en programmet gratis och du kan ladda ned det här Trots att verktyget är gratis håller det mycket hög kvalitet och ger dig gott om funktioner för att hantera och organisera dina digitalfoton. Det är dessutom översatt till svenska.

I den här artikelserien får du lära dig använda Picasa 3. Vi ska gå igenom de olika delarna i programmet och hur du använder det för att få ordning på dina digitalfoton. Den här första artikeln ger dig en inblick i de grundläggande redigeringsfunktionerna som finns, som du använder för att fixa till bilder som kan bli bättre.

Fotoredigering är som sagt bara en del av Picasa. Huvudsakligen handlar det om att organisera dina bilder på olika sätt. Via Picasa får du ett gränssnitt till ditt bildarkiv, som gör det lättare att hitta specifika foton. Vidare finns det många andra finesser för att exempelvis göra webbalbum och ta säkerhetskopior. Dessa saker ska vi gå igenom i kommande delar.

Installera gratis Picasa
Kör igång Picasa och programmet kommer att automatiskt börja indexera bilder som du har lagrade i bland annat mappen Mina Bilder. Beroende på hur mycket bilder du har, kan detta moment ta en stund.

Om du tidigare har använt något program för att organisera digitalfoton, till exempel Adobe Photoshop Elements, så kommer du att känna igen dig i Picasas gränssnitt. Till vänster har du en lista som består av mappar med foton, och i det stora området till höger finns alla aktuella bilder.

Du kan sortera bilder genom att göra sökningar på såväl namn, i textfältet, som datum genom ett dra i reglaget Datumintervall. När du väl börjat markera dina favoritbilder med stjärnor kan du sortera fram dem. En användbar funktion är att låta Picasa filtrera ut alla foton som innehåller ansikten. För att göra det klickar du på ”Visa bara foton med ansikten”. Det här går förhållandevis snabbt. Men vi ska inte fördjupa oss i detta förrän i kommande delar.

Snabbredigera foton
Det fina med Picasa är som sagt att du även kan redigera dina digitalfoton via programmet. Dessa funktioner är lättanvända och du går in i redigeringsdelen genom att dubbelklicka på ett fotografi. Till vänster visas nu tre flikar vid namn Grundkorrigering, Justering och Effekter. Den första fliken ger dig standardfunktioner för att fixa till bilder som blivit för mörka eller ljusa, fått fel färg eller kontrast, och så vidare. Du kan också ta bort röda ögon, räta upp sneda bilder och beskära foton. Jag chansar heter en finess som automatiskt försöker rätta till bilden.

Fliken Justering använder du för att manuellt rätta till färgvärden. Du kan fylla på belysningen, vilket betyder att Picasa försöker förstärka ljuskällor i bilden. Högdager stärker ljusa partier och Skuggor de mörka. Och med Färgtemperatur ändrar du färgerna för att göra bilden varmare eller kallare. Det här kommer väl till hands om du vill fixa till dina snöbilder från i vintras.

Slutligen har du Effekter, varunder du hittar fler filter för att göra bilderna mer konstnärliga. Sepia känner du säkert igen från de flesta andra bildbehandlingsprogram. Detta filter rekommenderas till om du tagit ett bra porträtt. Samma sak gäller svartvitt, då det också kan göra en bild mycket livligare. Ett tips är att leka med inställningarna under Justering efter att du omvandlat en bild till svartvitt, då det kan påverka väldigt mycket.

En mjukstart av Picasa
Den här första delen i Picasa-skolan var en lugn mjukstart. Nu när du väl har programmet installerat och sett lite hur det är upplagt, är det kul att börja leka med det och testa funktionerna. I menyerna döljer sig mängder av smarta finesser, och i nästa artikel på Mjukvara.se kommer vi att gå vidare med att kolla på vad programmet erbjuder.


När du gjort om en bild till sepia eller svartvitt, dra i reglagen under Justering för att ge bilden mer liv.


Låt Picasa övervaka dina foton
Använd Picasa för att organisera dina digitalfoton, så får du ordning och reda. En stor del av Picasa handlar om att hjälpa dig att organisera dina digitalfoton. Det är därför en god idé att lägga över nya foton från din kamera till datorn via Picasa. Men om du vill fortsätta att manuellt kopiera över bilder, kan du låta Picasa övervaka utvalda mappar. När nya bilder läggs in i dessa mappar, indexerar Picasa dem automatiskt och ser till att de hamnar i den sökbara databasen. Som standard är bland annat Skrivbordet och Mina Dokument valda. Du kan justera dessa inställningar via menyn Verktyg > Mapphanterare. Här kan du klicka runt och för att aktivera övervakning av en mapp, markerar du den och kryssar för Sök alltid.

Du kan ställa in vilka mappar som Picasa ska övervaka.


Om du gillar denna blogposten så prenumera på Mjukvara.se . Om du är inne på Mikrobloggande följer ni mig på Twitter här

Relaterade artiklar:
Picasa bildskola kapitel 2-Organisera dina bilder i Picasa

Kommentarer


Av: Rune Ljungberg 2010-04-19
Hej. Har fått tips om Picassa av en släktingförsöker nu att lära mig detta. Jad lägger in bilder och skriver text på dem men jag undrar hur gör jag för att bränna ner bilderna med text på en C D skiva? Mvh Rune Ljungberg

Av: GÖSTA FREDRIKSSON 2011-01-13
det bästa som har hänt mig snyggt enkelt lättanvänt GRATIS förstår inte varför men ok när man jämför med program som man får betala för är detta nästan osannerlikt tack

Av: Lars Philipson 2012-01-13

Stort tack för hjälpen med Picasa.Av: Hanne Lundström 2016-03-28

Har använd Picasa 3 i många år - har haft stor glädje av detta program - men nu är hela redigerings programmet borta - hur får jag det tillbaka ?Picassa är för alla! Kanske har du använt Picassa länge och vill dela med dig av en erfarenhet eller en länk. Skriv en kommentar!
Namn:
E-post:
Kommentar:
Stäng
Fler Sidor där du kan finna info om Picasa och foton

I denna gratis fotoskola lyfter Daniel Carbom fram allt du behöver veta för att bli en bättre fotograf samtidigt som du blir ett proffs på att hantera din kamera! Klicka här för att komma till Fotoskolan...

Bra fotosida
Helens fototriss. Här finner du varje vecka nya fotoutmaningar

Sveriges bästa sida för Photoshop
Moderskeppet är en av Sveriges bästa bloggar och de skriver om Bilder och Photoshop
1. Redigeringsdel Dubbelklicka på ett fotografi i din lista för att öppna redigeringsdelen. Här hittar du ett gäng lättanvända och smarta funktioner för att förbättra bilder.
    1. Redigeringsdel
Dubbelklicka på ett fotografi i din lista för att öppna redigeringsdelen. Här hittar du ett gäng lättanvända och smarta funktioner för att förbättra bilder.
2. Beskär bilderna Vill du få bort delar av dina bilder kan du beskära dem med verktyget Beskär. Markera verktyget och rita sedan upp ett område med vänster musknapp på bilden.
    2. Beskär bilderna
Vill du få bort delar av dina bilder kan du beskära dem med verktyget Beskär. Markera verktyget och rita sedan upp ett område med vänster musknapp på bilden.
3.Jag chansar! Det absolut enklaste sättet att snabbt fixa till en bild som blivit för mörk eller fått fel färger, är att klicka Jag chansar. Förvånansvärt ofta fungerar det bra.
    3.Jag chansar!
Det absolut enklaste sättet att snabbt fixa till en bild som blivit för mörk eller fått fel färger, är att klicka Jag chansar. Förvånansvärt ofta fungerar det bra.

relaterade artiklar

Kategorier Antivirus Brandväggar AntiSpyware Surfa anonymt Backup Krypteringsprogram Webbhotell Programvara Gratisprogram Internetkatalog

Om Mjukvara.se
Christian Rudolf

Mjukvara.se drivs av Christian Rudolf i syfte att vara en resurs kring programvaror, webapplikationer, internetsäkerhet och hur man använder weben för att göra sitt liv bättre. Mitt mål är skapa gratis, relevant och intressant info för dig som har frågeställningar kring weben och hur man använder den. Vill du kontakta mig gör du lättast det på Rudolf (at) mjukvara punkt se