GnuPG

Betyg
7/10PC
Mjukvara.se star Mjukvara.se star Mjukvara.se star Mjukvara.se star Mjukvara.se star Mjukvara.se star Mjukvara.se star Mjukvara.se star Mjukvara.se star Mjukvara.se star
Pris: Gratis

Gratis
Köp GnuPG
Fakta
Licens: Gratis
Pris: Gratis
Tillverkare: GnuPG
Begränsningar: Inga
Licenstid: Obegränsad
Språk: Engelska
OS: Alla
Relaterat innehåll
Info
Tillverkare:  GnuPG
Funktioner
Betygsspecifikation
Funktionalitet   
Användarvänlighet    5
Hjälpfunktioner    4
Support    4
Pris    10
Effektivitet    8
Personlig åsikt    8
Vad användarna tycker

Mjukvara.se vill veta vad du tycker om GnuPG. Berätta för oss!

Gratis mailkryptering

Krypteringssviten är kraftfull och användbar, dock kanske lite krångligare att använda än andra program. I den här recensionen ska vi ta oss en närmare titt på mjukvaran så att du kan se om den kanske är någonting för dig.

GnuPG bygger på tanken om asymmetrisk kryptering (läs mer här http://sv.wikipedia.org/wiki/Asymmetrisk_kryptering). Detta är motsatt vanlig symmetrisk kryptering där alla parter använder sig av samma chiffernyckel för att läsa eller kryptera en fil. När man använder sig av asymmetrisk kryptering så innebär det att man krypterar ett meddelande med mottagarens offentliga nyckel samtidigt som mottagaren läser meddelandet med sin privata nyckel. På så sätt får man ett chiffer som är mycket mer flexibelt och ger dig bättre möjligheter att enkelt kommunicera säkert med andra människor.

Detta innebär att en av GPGs huvuduppgifter är att hantera nycklar genom nyckelservrar. Nyckelservrar är en sorts knutpunkt där man kan ladda ner andra personers offentliga nycklar. Med sådan teknologi kan du alltså skicka ett krypterat meddelande till en person som finns med på nyckelservern utan att du behöver skicka en chiffernyckel till honom på ett osäkert sätt.

Vad som gör att GPG är lite mer krångligt än andra krypteringssviter är framförallt att programmet inte är väl integrerat på ett och samma ställe. För att få ett grafiskt gränssnitt till mjukvara behöver man t.ex. en extraapplikation. Som tur är så finns det dock kompletta mjukvarupaket att ladda ner där man har valt att lägga till alla extraprogram som behövs. För att ladda ner den kompletta krypteringssviten med grafiskt gränssnitt och nyckelhanterare kan du surfa in på http://www.gpg4win.org/.

Att installera GPG är enkelt, ladda bara ner den lilla installationsfilen från sektionen Download, öppna den och installera. Det som inngår i mjukvarupaketet är en nyckelhanterare för att ladda upp och ner nycklar till olika nyckelservrar, GPG-motorn som hanterar kryptering och läsning av filer och en enkel e-postklient med inbyggd kryptering. Detta är precis vad man behöver för att kunna kommunicera säkert och vi ska nu ta oss en närmare titt på de specifika funktionerna.

Det första du bör göra är att öppna WinPT som du hittar i startmenyn där du installerade GPG. WinPT är din nyckelhanterare. Det första som du kommer mötas av i samband med att du kör programmet är att du måste skapa en krypteringsnyckel. Även detta är en enkel process som går fort, det ända som krävs är ett namn och en e-mail adress för att du ska vara redo att köra. När du väl har skapat en chiffernyckel så rekommenderar jag att du laddar upp den till en nyckelserver, detta för att andra ska kunna skicka krypterade meddelanden till dig. Att ladda upp sin nyckel är en relativt enkel process som du gör genom att högerklicka på din nyckel i nyckelhanterarens huvudfönster och sen går under fliken "Send Key to Server", där väljer du sen vilken nyckelserver du vill ladda upp din nyckel på. Keyserver.pgp.com är den vanligast använda och den har fungerat väldigt bra för mig.

Vill du skicka en krypterad till någon som har publicerat sin nyckel på en av nyckelservrarna så är även detta väldigt enkelt. Du hittar enkelt personens nyckel genom att öppna sökfunktionen i WinPT. Klicka på fliken Keyserver och skriv sedan in den e-mail adress som personen du vill kommunicera med har registrerat så kommer nyckeln upp i resultatlistan. Välj nyckeln och klicka på Receive så läggs chiffernyckeln till i din databas.

För att kryptera en fil med den nyckeln som du har hämtat från nyckelservern så öppnar du filhanteraren genom att högerklicka på den lilla WinPT-ikonen nere i högra hörnet. Välj File Manager från menyn, gå sedan på File och klicka på Open. Du kan nu välje de filer du vill skicka genom att öppna dem, de importeras då i fillistan och är redo att krypters. Gå sedan på File och sen Encrypt, i krypteringsmenyn väljer du den eller de användare som du vill ska kunna läsa filen. Klicka på OK och sen är du klar. Du kan nu säkert skicka en sån här fil över ett fildelningsnätverk, e-mail eller chatprogram utan att någon utsomstående kan läsa den.

Detta är ett säkert sätt att skicka filer som är svårt att slå. Du kan alltså kommunicera på ett relativt säkert sätt utan att vara uppkopplat mot en säker proxy eller ett säkert nätverk som kan vara segt och obehändigt.

För att sammanfatta kan man säga att GnuPG är en av de kanske bästa krypteringssviterna som finns. Att den dessutom är helt gratis gör ju bara det hela ännu bättre. Den kan vara lite meckig då och då och den erbjuder tyvär inte samma integration, användarvänlighet och hjälpfunktionalitet som kommersiella versioner, dock är den definitivt värd att prova. För dig som är en lite mer erfaren användare så kan GnuPG vara en definitiv lösning på många av dina säkerhetsproblem.


Christain Rudolf
Skrivet av Christian Rudolf
Expertskribent - Antivirus och Brandvägg
Vad tycker du om GnuPG?
Berätta för Mjukvara.se!


Ditt namn


Din e-mailadress (Mjukvara.se lämnar aldrig ut din e-mailadress)


Din hemsida eller blogg


Din recension


Användarnas recensioner av GnuPG

GnuPG
Bäst med GnuPG
  • Open source-gratis
  • Säker, trots att det är gratis
  • Enkelt att installera


Köp GnuPG
Video: Se hur GnuPG fungerar

Hjälpte denna sidan dig?

Tipsa gärna dina vänner genom att blogga, Twittra eller Facebooka Mjukvara.se!

Skärmdumpar av programmet
Hantera enkelt dina egna och andras chiffernycklar från nyckelhanteraren WinPT.
Hitta enkelt andra användares offentliga nycklar genom att koppla upp dig mot en nyckelserver.
Kryptera och signera filer genom att använda File Manager. Det enkla gränssnittet med drag & släpp funktion går snabbt att använda.