Mjukvara Logo

Koppla din dator till TV:n

Hem / Koppla din dator till TV:n

Gör din tv till en bildskärm!

Postad av: CR och TkJ
Att titta på film framför datorn är ingen höjdare. Då är det bättre att få över filmen till den stora TV:n i vardagsrummet! Mjukvara.se visar dig steg för steg hur du gör för att koppla din dator till TV:n

Snabbfakta
Hur lång tid tar det?
-60 minuter
Vad behöver jag
-Dator och TV
Vad lär jag mig?
-Hur jag kan se filmer från min dator på min TV

Att koppla datorn till TV:n är det många som vill. Dels har vi fotografier och filmer på våra datorer, men det finns idag också många nättjänster varifrån man kan hyra filmer och strömma till sin dator. Det är smidigt, men det är inte roligt att titta på film på datorn. Att få över filmer från datorn är alltså väldigt aktuellt för många av oss. Det finns flera olika lösningar, och i den här artikeln ska jag gå igenom några av dem.Det finns tre vanliga sätt att få en film från datorn att visas på TV:n. För det första kan du ansluta datorn direkt till TV:n, vilket är den billigaste lösningen men också den som kan innefatta en del krångel och jobb. Har du en dator i vardagsrummet eller om du använder en bärbar PC, blir det naturligtvis lite smidigare.
Den andra lösningen är att ha en mediastation som ansluts till nätverket och till TV:n. Med en sådan kan du strömma filmen, över nätverket, från dator och visa den på TV:n. Och det sista alternativet är en extern hårddisk med inbyggd mediauppspelare. Den kan du fylla med filmer och sedan är det bara att koppla in den till TV:n och sätta igång.

Att ansluta datorn
När du kopplar datorn till TV:n finns det idag många vägar att gå. Det finns en stor mängd olika portar att använda sig av, beroende på vilken TV och dator (och grafikkort) du har. Oavsett vad du använder för kablar för att ansluta datorn kan du utgå från att du behöver göra inställningar för grafikkortet, så att grafikkortet vet att det finns en TV-ansluten och att du vill kunna skicka signalen till denna.
En del moderna datorer har idag HDMI-utgång på grafikkortet, och har du en platt-TV med HDMI-ingång ska du använda denna anslutning eftersom det ger bäst kvalitet. En del platt-TV har VGA-ingång, och du kan du ansluta TV:n som en vanlig monitor till grafikkortets VGA-port. Vidare finns det grafikkort som har en TV-out-kontakt av RCA-typ (oftast en rund gul kontakt) som du kopplar till TV:ns kompositport (det brukar finnas tre stycken RCA-portar; gul för video och röd, vit/svart för stereoljud).

Det vanligaste uttaget på ett grafikkort är S-video. Den här kontakten är rund och har som regel fyra stift. Den här kan du antingen koppla direkt till TV:ns S-video-ingång, om en sådan finnas, annars behöver du en adapter som omvandlar S-video till komposit. Sådana finns att köpa hos de flesta radiohandlare. Förutom att ansluta grafikkortet behöver du också koppla in ljudet från datorn till TV:n. Det gör du med hjälp av en sladd som i ena änden är en 3,5 mm stereokontakt och i andra två RCA-kontakter (röd och vit/svart). Dessa ansluter du till TV:ns ljudingång.

Om du vill använda dig av Scart istället för RCA-portarna på TV:n, då dessa ofta sitter på fronten och används för TV-spel, finns det en smart adapter som heter Scartadapter C+ och som finns hos det svenska företaget www.s-video-to-scart.com. Här finner du även alla andra former av sladdar som du behöver för att koppla ihop dator och TV. Bland annat har de en kabel som i ena änden har S-video och stereokontakt, som du ansluter i datorn, och i andra änden sitter en Scart-kontakt. Sladden är upp till 10 meter lång, så den kan dras en bit genom hemmet, och med den slipper du att ha en kabel för ljud och en för bild.

Ställa in grafikkortet
Innan du ska justera inställningarna för grafikkortet ska du ansluta TV:n och sedan starta om datorn, för att vara säker på att grafikkortet märker att en TV är inkopplad. Ibland kan det strula med äldre maskiner och kortet hittar inte TV:n. Då brukar det finnas inställningar som kringgår det här, och låter dig tvinga att skicka bildsignalen via S-video. Se också till att ladda ner och installera de senaste drivrutinerna för ditt grafikkort.

De två största grafikkortstillverkarna är Nvidia och ATI, och på den här fronten leder ATI stort. ATI har nämligen en funktion som kallas Theater Mode (se steg-för-steg-guiden). Det innebär att när du kör igång en video i din mediaspelare, så känner drivrutiner av detta och ser till att skicka enbart själva videon till TV:n. Som standard visas nämligen din vanliga skrivbordsbild. Nvidia har inte någon liknande funktion.

Om allt går korrekt när du kopplat in TV:n, kommer den att dyka upp som en extra skärm i Kontrollpanelens verktyg för Bildskärm, under fliken Inställningar. Du kan här välja att visa samma bild på bägge skärmarna eller använda TV:n som en utökad skärm.

Theater Mode, som ATI:s programvara erbjuder, kommer du åt genom att först klicka Avancerat under Inställningar i Egenskaper för bildskärm, följd av att i fliken Displays aktivera din TV och sedan gå till Overlay. Klicka här på Theater mode options. Markera Theater Mode och Full screen video. Du kan också välja om du har en vanlig TV eller widescreen. Prova sedan att köra igång din programvara för att visa filmer. Jag rekommenderar VLC Player, som är ett gratisprogram. När du börjar titta på filmen ska den nu visas i helskärm på din TV.

Om du har otur så kan din dator inte identifiera TV:n som en extra bildskärm, men det kan ändå gå att byta till att använda TV:n som bildskärm. Då kommer din vanliga monitor att slockna och datorskärmen syns på TV:n. Har du Nvidias grafikkort går du till Nvidia Control Panel och sedan till Display -> Set up multiple displays -> Select the display you would like to use.

Det här medför två nackdelar. För det första bör din dator stå i samma rum som TV:n, annars kommer det att bli väldigt svårt att manövrera muspekaren. För det andra kommer ikonerna på skrivbordet att flyttas runt eftersom TV:n med största sannolikhet kör i en lägre upplösning än vad din datorbildskärm gör. Det sistnämnda kan åtgärdas med gratisprogrammet Icon Keeper från www.enterra-soft.com/products/iconkeeper.

Eftersom det finns så pass många olika TV-apparater, grafikkort, kablar, drivrutiner, programvaror och standarder, så är det mycket som kan gå fel. Att gå igenom alla eventuella problem har vi tyvärr inte plats med här. Ett exempel på vanligt fel är att bilden blir svartvit. Detta kan oftast åtgärdas genom att, i inställningarna för grafikkortet, leta upp TV:n och möjligheterna att justera parametrar för TV-format. I Sverige använder vi oss av bildformatet PAL – står ditt på NTSC kan det vara problemet. I övrigt är Google din bästa vän när det gäller att hitta lösningar.

Till höger hittar du en steg för steg guide för att använda ATI:s teaterläge.


I Nvidias inställningar för grafikkortet kan du ställa in att skicka bilden till en TV istället för bildskärmen.

Om du gillar denna blogposten så prenumera på Mjukvara.se . Om du är inne på Mikrobloggande följer ni mig på Twitter här


*

Kommentarer


Av: Tony 2010-03-13
Hej! Ett bra jobb förutom det att höger marginal för huvudtexten är "klippt" ca ett ord om 3-4 bokstäver! Med respekt Tony

Av: Robert 2010-03-18
fantastiskt grabbar tog mig 1 minut att lösa problemet tack vare er!

Av: Torsten Skoog 2012-01-12

Jag funderar på att koppla datorns USB till ett externt grafikkort som har HDMI ut. gå med HDMI-kabel till platt-TVn. Detta har jag fått tips om.Av: Pehr Hagwall 2013-06-22

Har anslutit min lap-top t. TV via HDMI. Fungerar perfekt i widescreen men i 16/9 visas detta i widescreen Hur ändra till Fullbild? Har plattTV.
Namn:
E-post:
Kommentar:
Stäng

3 Markera Theater Mode för att aktivera funktionen, och välj Full screen video. Har du en widescreen-TV behöver du även ändra denna inställning. När det är klart klickar du OK för att stänga alla fönster.
      3 Markera Theater Mode för att aktivera funktionen, och välj Full screen video. Har du en widescreen-TV behöver du även ändra denna inställning. När det är klart klickar du OK för att stänga alla fönster.
2 Byt därefter till Overlay. Här kan du göra färginställningar om du vill korrigera bilden som sänds till TV:n. Som regel går det bra att lämna standardinställningar, och klicka på ”Theater mode options”.
       2 Byt därefter till Overlay. Här kan du göra färginställningar om du vill korrigera bilden som sänds till TV:n. Som regel går det bra att lämna standardinställningar, och klicka på ”Theater mode options”.
1 Gå till inställningar för bildskärmen och klicka Avancerat i fliken Inställningar. Nu får du upp ATI:s paneler. Aktivera TV under Displays genom att klicka på den röda knappen så att den blir grön.
      1 Gå till inställningar för bildskärmen och klicka Avancerat i fliken Inställningar. Nu får du upp ATI:s paneler. Aktivera TV under Displays genom att klicka på den röda knappen så att den blir grön.

relaterade artiklar

Kategorier Antivirus Brandväggar AntiSpyware Surfa anonymt Backup Krypteringsprogram Webbhotell Programvara Gratisprogram Internetkatalog

Om Mjukvara.se
Christian Rudolf

Mjukvara.se drivs av Christian Rudolf i syfte att vara en resurs kring programvaror, webapplikationer, internetsäkerhet och hur man använder weben för att göra sitt liv bättre. Mitt mål är skapa gratis, relevant och intressant info för dig som har frågeställningar kring weben och hur man använder den. Vill du kontakta mig gör du lättast det på Rudolf (at) mjukvara punkt se


TV