Mjukvara Logo

Köpguide för Online Backup

Hem / Köpguide för Online Backup

Att tänka på innan du köper Online Backup

Postad av: CR
Säkerhetskopiering är något som fler borde göra. Säkra sin digitala data. En hårddiskkrasch kan göra att man förlorar alla de där fina semesterfotona. Därför har jag ställt samman 10 frågor du bör ställa innan du köper en backuplösning till din dator.

Snabbfakta
Hur lång tid tar det
-Ca fem minuter att läsa artikeln.
Vad behöver jag
-Ett intresse för att köpa en online backuptjänst
Vad lär jag mig?
-Vad du bör fundera över innan du ett abonnemang för online backup.


Innan du köper säkerhetskopiering online av din hårddisk och din data är det några frågor du bör ställa dig, denna artikeln hjälper dig med dessa frågor:1. Hur mycket data behöver du spara/lagra/kopiera?
Tänk igenom hur mycket information du behöver spara egentligen? Är alla mailen i inboxen viktiga? Eller är det mest digitalfoton du håller kärt. Kan du hålla ned antalet Gigabyte du behöver säkerhetskopiera kan du spara både tid och pengar. Det finns flera olika sätt att spara data och därmed spara både tid och pengar.
  • Istället för att ha en musiksamling på din hårddisk kanske du kan köpa ett abonnemang hos Spotify och få all musik och slippa spara den.
  • Vill du endast spara foton är ett premiumabonnemang hos Flickr ett alternativ. Det är generellt billigare än ett backupabonnemang
  • Kolla igenom din hårddisk, du finner antaligen stora mängder information du bara sparat som "Bra att ha". Kan du få ned mängden information kan du kanske klara dig på en gratis backup?

2. Hur mycket tid och energi vill du lägga på säkerhetskopiering?
De flesta letar efter en backuptjänst som de inte behöver lägga någon tid på alls. En tjänst som bara fungerar i bakgrunden utan någon manuell daglig handpåläggning. Många backupföretag har möjlighet till någon form av gratis test av backuptjänsten. Kolla här hur enkelt det är att se till att det görs en automatisk backup med jämna tidsintervall.

3. Hur enkel är tjänsten att använda?
Testa tjänsten eller kolla på skärmdumpar för att få en uppfattning över hur lättanvänd tjänsten är. Många internetjänster byggs av tekniker för andra tekniker. Då kan det vara svårt för dig som ovan användare att använda tjänsten. Backup skall lösa ett problem för dig, inte skapa ett nytt. Kan du inte snabbt förstå hur tjänsten fungerar så tycker jag du skall välja en annan tjänst för säkerhetskopiering.

4.Vad händer om jag råkar förstöra/radera en fil?
Vissa nedladdningstjänster sparar flera gamla versioner av filer. Detta är en bra om tex ett virus först den senaste versionen av en fil, tex ett foto eller ett dokument eller att du av misstag raderat en fil. Denna funktion finner du oftast hos utländska backuptjänster och inte hos de Svenska online backuptjänsterna Diino och Storegate.

5.Hur säker är min data?
För att det skall vara en säker backuptjänst bör:
  • När datan överförs från din dator till backupservrar skall den krypteras.
  • Informationen skall helst också vara krypterad på servern så ingen kan enkelt titta på den, tex de som äger backupbolaget.
Vissa företag erbjuder dessutom lösenkrypterad backuptjänst. Det betyder att du måste ha ett lösenord för att kunna se datan. Det betyder att de som sparar datan åt dig inte kan se den utan detta lösenordet och det har du, inte de anställda på backupföretaget. Exempel på företag som erbjuder detta är Carbonite.

6. Hur anpassningsbar är den automatiska backupen?
Kontrollera att det är enkelt att anpassa backuptiderna för din tjänst. Vill du tex bara göra en backup en gång i veckan skall den inställningen kunna göras och det skall vara enkelt att göra den inställningen.

7. Hur skalbar är backuptjänsten?
Har du flera datorer som du sparar information ifrån, ställer det krav utöver det vanliga. De flesta backupföretag tillåter inte backup från mer än en dator. Företag som tillåter flera datorer är Dropbox. Nuförtiden har många flera datorenheter, tex Iphone och Ipads också. Behöver du backupa information från dessa måste du även kontrollera att det tillåts.

8. Företaget som säljer backuptjänsten, hur bra ekonomi har de?
Detta är en ofta bortglömd faktor. Den är dock en av de viktigaste. Skulle backupföretaget göra konkurs försvinner din data. Det är därför viktig att ekonomin är i ordning i de som sköter din backup. Gör en kontroll på allabolag.se.

Att kontrollera utländska backuptjänster är svårare och det är också därför jag väljer dessa med försiktighet.

9. Finns det ett gratis test?
Nästan alla backuptjänster har någon form av gratis test för att du skall kunna skapa dig en uppfattning. Det kan vara att man får använda tjänsten men bara en viss mängd begränsad data eller att man under en vecka eller en månad får prova tjänsten fullt ut.

10. Hur bra är deras support?
Support är en fråga som man egentligen inte kan svara på, förrän man själv är i trubbel och behöver supporthjälp. Det du kan göra är att googla företag och googla variationer på deras varumärke, tex "Diino support" och se vad andra tycker. Är det mycket frustrerade foruminlägg och blogginlägg, skall du nog undvika den tjänsten.

Kolla även på backupföretagens websidor, erbjuder de tex bra supportgrupper, wiki:s FAQ så är det positivt.

Du har nu fått några frågor att ställa till de som gör online backuptjänster så att du kan få en lösning som fungerar för dig!


Kommentarer


Har du gjort misstag när du köpt en backuplösning Online, dela gärna dina erfarenheter som kommentar till denna artikeln. Då kan vi alla lära oss tillsammans!
Namn:
E-post:
Kommentar:
Stäng
Andra Artiklar på Mjukvara.se om säkerhetskopiering och Backup.

-Gratis Backup! Alla har inte råd att lägga 5-600 sek per år för att skydda sin data. Det finns sämre lösningar för backup men har man bara lite bilder man vill skydda räcker dessa lösningar långt
När du gör efterforskningar i Google för att se hur bra support ett företag har är det såhär det bör se ut. Här finner man mycket lite frustration över Storegates backuplösning och eventuella problem. Troligen har de en support som är bra!
   När du gör efterforskningar i Google för att se hur bra support ett företag har är det såhär det bör se ut. Här finner man mycket lite frustration över Storegates backuplösning och eventuella problem. Troligen har de en support som är bra!
Enkla användargränssnitt. Här är en förklarade sida hos Dropbox om vad du behöver göra och vilka steg du klarat av för att installera deras tjänst på din dator. Som ni ser är jag ännu inte helt klar med installationen av Dropbox
  Enkla användargränssnitt. Här är en förklarade sida hos Dropbox om vad du behöver göra och vilka steg du klarat av för att installera deras tjänst på din dator. Som ni ser är jag ännu inte helt klar med installationen av Dropbox

relaterade artiklar

Backup och Lagring av Filer Online

Kategorier Antivirus Brandväggar AntiSpyware Surfa anonymt Backup Krypteringsprogram Webbhotell Programvara Gratisprogram Internetkatalog

Om Mjukvara.se
Christian Rudolf

Mjukvara.se drivs av Christian Rudolf i syfte att vara en resurs kring programvaror, webapplikationer, internetsäkerhet och hur man använder weben för att göra sitt liv bättre. Mitt mål är skapa gratis, relevant och intressant info för dig som har frågeställningar kring weben och hur man använder den. Vill du kontakta mig gör du lättast det på Rudolf (at) mjukvara punkt se