Mjukvara Logo

17 supertips för att skydda din dator från datavirus!

Hem / 17 supertips för att skydda din dator från datavirus!

Datorvirus-17 gryma tips för att slippa virus!

Postad av: CR
Datorvirus är ett otyg. Verklighetens faror är de flesta medvetna om. Man går där det finns gatlyktor, låser sin dörr efter sig, åker taxi hem när man varit på krogen osv. Datorvärlden är ny för de flesta och man vet inte när eller varifrån datorvirus kommer. Allt är mycket otydligare. Denna artikeln hjälper dig undvika datorvirus precis som du undviker faror i verkligheten

Snabbfakta
Hur lång tid tar det
-Ca 15 min att läsa denna artikeln
Vad behöver jag
-Inget, upplysande artikel
Vad lär jag mig?
-Du blir mer medveten om faror på nätet och ditt sunda förnuft blir bättre med insikt


Inte alla datorvirus som är så här gulliga!Tips 1. E-post är det absolut vanligaste sättet att bli smittad. Du får ALDRIG klicka på en länk i ett email som du inte är 110% säker på att det kommer från en pålitlig avsändare! Du skall tom vara misstänksam mot dina vänner då det kan vara ett virus som försöker smitta sig vidare. Det finns två möjliga smittrisker med mail:
(Bild, Flickr, CC)
 • Du får ett e-postmeddelande från någon du inte känner som säger att du skall klicka på en länk. I det ögonblicket du klickar på den länken, pang, då är din dator smittad med datorvärldens svar på böldpest. Ofta kan avsändaren upplevas vara en bank(kanske din bank) eller ett företag som är trovärdigt. Det är nämligen så att det är ganska lätt att manipulera avsändaren i ett mail eller domänen i en länk.
 • Du får ett mail från någon som du känner. Men det du inte vet är att din kompis dator blivit infekterad av ett datorvirus och försöker nu sprida sig till din kompis vänner. Budskapet är ofta något som gör det klickvänligt. Exempelvis att det skall vara bilder på din tjejkompis naken eller att personen är sjuk och behöver hjälp. De anspelar alltid på dina känslor inför något.

Tips 2. Klicka inte på pop-up fönster som meddelar plötslig katastrof i din stad! En hacker har använt ditt IP-adress för att avgöra var du befinner dig. Han visar en rubrik som du kommer att vara mycket frestande att klicka på, för att lära sig mer om "FRA har precis gjort en razziai din stad" (eller liknande). Du klickar på länken också sitter du där med böldpest i din dator. Kanske utan att veta om det.

Datavirus"Att bli smittad av ett virus är tyvärr rätt enkelt, om man inte skyddar sin dator ordentligt. Idag är det vanligaste sättet att viruset sprids via webbsidor som infekterats. Det ska understrykas att det inte bara handlar om suspekta sidor – det kan vara helt legitima sajter som blivit infekterade på ett eller annat sätt."  Säger Tommy k Johansson som driver Sveriges största it blogg.
   
Tips 3. Använder du MS Outlook skall du vara försiktig. Outlook är mer mottagligt för maskar än andra e-postprogram. Istället för Outlook använd ett webbaserat mailprogram som tex. Hotmail eller Yahoo ellerer Gmail.Tips 4. Installera ett antivirusprogram! Se till att du håller dina virus- definitioner uppdateras och kör en full system scan en gång i veckan. 

Tips 5. Installera en antispionprogram! Ett program som utvecklats av svenska utvecklare är Ad Aware, som fungerar mot spionprogram. Precis som Antivirus(se punkt 5), skall du hålla ditt antispionprogram uppdaterat och gör en full system scan en gång i veckan.

Tips 6. Om någon skickar en bilaga(fil) i ett mail eller chatt,ÖPPNA INTE bilagan om det är följande ändelser i den bifogade filen:exe,. Bat och. Vbs. Om det är en bild, text eller ljud-fil (en fil med dessa ändelser: Txt, Jpeg, Gif, Bmp, Tif, Mp3, Htm,  Html och. Avi), du är antagligen säker. Om någon du känner skickar dig en  Word- fil, Skriv ett mail till personen ifråga och fråga om det är en riktig fil  Om de säger ja, kan du öppna den, men du kan fortfarande vara i fara så kör en scan av filen innan du använder den

Var försiktiga med bilagor med en dubbel filändelse, till exempel Txt.vb eller Jpg.exe, eftersom systemet bara kommer att känna igen den sista förlängning och köra filen som sådan. Dubbla förlängningar utnyttja en möjlighet i i Windows för att dölja kända filtillägg därmed dölja andra obehagligheter. Se till att detta alternativ är inaktiverat för att lättare identifiera dessa filer. Double förlängningar är ofta en bra indikator på att filen är skadlig.

Tips 7. Använd inte cd-skivor som andra människor gett dig! Detta gäller även från ditt arbete. CD-skivan kan vara infekterad med ett virus. Naturligtvis kan du köra en virusskanning på det första att kolla, men ditt antivirusprogram är 100% effektivt. Avaktivera eventuella autorun alternativ så att du kan skanna innehållet på disken innan den verkställer dem.

Tips 8. Ladda inte ned programvara från websidor du inte känner till väl. Detta är ett problem som Mjukvara.se försöker lösa. Mjukvara.se skall vara en säker och känd plats att ladda ned program ifrån. Nedladdning gäller inte bara programvara utan också Word-dokument eller andra icke-HTML-filer. Se punkt 6 för att se vilka filer som du kan ladda ned.

Tips 9. Ställ in Windows Update att automatiskt ladda ner patchar och uppgraderingar. Detta gör att datorn automatiskt hämta eventuella uppdateringar av både operativsystem,Windows och Internet Explorer. Dessa uppdateringar fixar säkerhetshål som Microsoft upptäcker löpande.

Firefox räven biter en annan räv10. Överväg att byta till en annan webbläsare än Internet Explorer. Andra webbläsare (till exempel Firefox eller Opera) anses ha en högre säkerhet än Internet Explorer.


11. Var försiktig när du surfar.
Du kan få ett skadligt skript från en webbsida när du är där och du märker det inte ens. Om du har Internet Explorer inställd på  den högsta säkerhetsnivån är du förmodligen säkert. Du kan prova att avaktivera javascript, men det kan få trevliga funktioner på välrenommerade webbplatser att sluta fungera.  Om du någonsin får ett fönster som frågar om du vill tillåta automatisk installation, säga "nej" om du inte vet om webbplatsen är 110% säker. Skulle du råka gå in på en porrsida skall du vara extra försiktig med att ladda ned filer. Där finner man ofta virus

12. Läs om de senaste virushoten hos de olika antivirusföretagen så ni är medvetna om den potentiella faran.

13. Försök att balansera paranoia med sunt förnuft. Tänk till innan du laddar ned något men undvik inte websidor av rädsla för virus. Se istället till att du har all din data säkerhetskopierad för alla drabbas nämligen av datorvirus någon gång i livet

15. Scanna allt du laddar ner! Var hård med att scanna  allt. Även om filen kommer från en pålitlig källa, så kan deras dator vara smittad utan deras vetskap. Allt som du laddan från P2P-websidor som Pirate Bay bör du scanna.

16. Visa filer i en Sandbox. Sandboxar är speciella program som seperar delar av din dator där du sedan kan ladda ned saker. Skulle något gå fel kan du med en knapptryckning deleta allt och du får inga effekter på din dator.

17. Byt från Windows till Mac. De är generellt mycket säkrare.

Detta är mycket råd och mycket att hålla reda på. Om du bara följer ett par tre av dessa tips minskar du sannolikheten mycket att du blir infekterad. Det faktum att du är medveten(som du är när du läst detta) och använder ditt sunda förnuft minskar risken

Om du gillar denna blogposten så prenumera på Mjukvara.se . Om du är inne på Mikrobloggande följer ni mig på Twitter här


 


Kommentarer


Av: Sosort  2010-09-28
Nu har jag lärt mig något utav er..Jag tänker inte ens öppna majlet om ni skickar tillbaka till mig ;)

Av: Johan 2012-01-10

Bra artikel. Lika mycket som detta är sunt förnuft och finns inpräntat i de flesta av oss 70' / 80'-talister. Är det lika mycket okunskap om detta med virus. Det har kommit att bli en enorm industri som omsätter enorma summor pengar. Just genom skrämselteknik. Lite liknande artikeln här men av just de säljande företagen. Har nyss bytt från PC till Mac och det märks tydligt vilken gigantisk skillnad som finns mellan de två. Mac är säkrare men man ska ALDRIG underskatta virus. Tack.
Namn:
E-post:
Kommentar:
Stäng

Ett exempel på virusmail som min spamfilter sorterade bort. Ovanstående länkar bör man inte klicka på. Som ni ser har jag dragit musen över länken så destinationen syns
        Ett exempel på virusmail som min spamfilter sorterade bort. Ovanstående länkar bör man inte klicka på. Som ni ser har jag dragit musen över länken så destinationen syns
Popups som dessa, om än humoristiska så är det ett tecken på att allt inte står rätt till i din dator
        Popups som dessa, om än humoristiska så är det ett tecken på att allt inte står rätt till i din dator
Kategorier Antivirus Brandväggar AntiSpyware Surfa anonymt Backup Krypteringsprogram Webbhotell Programvara Gratisprogram Internetkatalog

Om Mjukvara.se
Christian Rudolf

Mjukvara.se drivs av Christian Rudolf i syfte att vara en resurs kring programvaror, webapplikationer, internetsäkerhet och hur man använder weben för att göra sitt liv bättre. Mitt mål är skapa gratis, relevant och intressant info för dig som har frågeställningar kring weben och hur man använder den. Vill du kontakta mig gör du lättast det på Rudolf (at) mjukvara punkt se