Mjukvara Logo

Blogg om programvaror, internet och webbapplikationer

KATEGORIER Antivirus AntiSpyware Surfa anonymt Backup Krypteringsprogram Webbhotell Programvara Gratis-program Internetkatalog

 

 

9 februari, 2012

Satellittelefoner avlyssnade!

Filed under: MobilsĂ€kerhet,Mobiltelefoni — Christian Rudolf @ 17:55

Forskare har lÀnge trott att satellittelefoner inte gick att lyssna av, de var det sÀkraste kommunikationsmedlet för telefoni. Men en grupp tyska forskare har lyckats bryta krypteringen av signalerna och tjuvlyssna pÄ samtal. Dessutom pekar de pÄ en betydande svaghet i sÀkerheten för satellittelefoner.

Forskarna har tidigare undersökt olika aspekter av sÀkerhet och satellit telefoni. NÄgot som de tog med sig nÀr de lyckades knÀcka krypteringen. Försöket tog inte mer Àn en timme och med relativt enkla medel kunde de snappa upp en nyckel som behövdes för att dekryptera samtal och avlyssna dom.

GSM-teknologin och vanliga mobiltelefoner fungerar inte över allt i vÀrlden. Det finns fortfarande plÀttar pÄ planeten dÀr teknologin inte har fÄtt ett stabilt fotfÀste Àn. Det Àr frÀmst pÄ vÀrldshaven och i utvecklingslÀnder som teknologin fortfarande Àr bristfÀllig. DÀrför anvÀnder man satellittelefoner istÀllet, nÄgot som fungerar i stort sett över allt.

[ad#Google Blogg]

Forskarna anvÀnde tvÄ av de vanligaste satellittelefoneran och en metod för att knÀcka GSM-nÀtet för att dekryptera satellittelefonin. De blev förvÄnade över hur lÀtt det faktiskt var att knÀcka satellittelefonin med hjÀlp av ovanstÄende metod. Forskarna menar vidare att sÀkerheten för satellittelefoni inte Àr tillrÀcklig som den Àr i dagslÀget. Men anvÀndarna fÄr lita pÄ tekniken dÄ det i nulÀget inte utvecklas nÄgon ny standard för sÀkerheten.

KĂ€lla 1


 

Inga kommentarer »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment