Mjukvara Logo

Blogg om programvaror, internet och webbapplikationer

KATEGORIER Antivirus AntiSpyware Surfa anonymt Backup Krypteringsprogram Webbhotell Programvara Gratis-program Internetkatalog

 

 

20 oktober, 2008

Säkerhetsmyter- Vad kan man då göra?

Filed under: Antivirus — Taggar:, , , — Christian Rudolf @ 21:44

Mjukvara.se har i några blogposter diskuterat myter och vanliga attityder inom internetsäkerhet och varför de inte alltid stämmer. Nedan finner

Vad kan man göra då?

Det viktigaste för de flesta är att ha sina program uppdaterade. Då klarar datorn bättre av att skydda sig själv. Ett par hundralappar för ett säkerhetsprogram kan verka som mycket.  Det man riskerar om man struntar i köpa ett säkerhetsprogram är att någon skall komma åt ens bankkonto eller annan privat info på datorn. Då är kostnaden ganska liten för ett säkerhetsprogram. Vi brukar ju försäkra oss mot många andra risker  som brand eller inbrott och ser man säkerhetsprogrammet som en försäkring är ett par hundringar inte så mycket. Man måste också tänka till lite för att vara säker. Konstiga mail kan vara farliga och är ofta bra att kasta olästa. Surfar man på skuggsidorna på nätet så får man se upp extra för vad man säger ja till. Men det kanske viktigaste är att se hur datorn uppför sig, börjar den bli långsammare eller saker ser lite annorlunda är det risk att något har hänt.

Det finns massor av program som är värda att kasta ett öga på. Antivirus är ett måste, och det är ett brandväggsprogram också. Det finns också något som kallas antimalware.  Malware är ett slags samlingsnamn för en massa program som stökar till din dator och bråkar med dig. Mal är en kortform av malicious, på svenska elakartad.  Exempel på antimalwareprogram är antispyware, antireklam, antispamprogram och mycket annat. Lavasofts Ad-aware är ett antimalwareprogram som du kan ladda ned här på Mjukvara.se. Har du inte kört ett antimalwareprogram kommer du antagligen få en chock när du kör det på din dator för första gången. Det är svårt att föreställa sig hur mycket oönskade program installeras på din dator utan att du tänker på det.

Men det roligare är inte att jag pratar på, utan att få höra tips, öden, missöden och annat som drabbat er som läser detta. Låt höra vad ni varit med om, vilka erfarenhetenheter och tips som ni kan ge mig!

No related posts.


 

2 Comments »

  1. De där stackars hundralapparna som en ”Security Suite” kostar är väl en av de viktigaste investeringarna man kan göra för att skydda sig mot alla hot som ju verkar ha tagit ett allt starkare stryptag på internet.

    I kombination med ett eller ett par bra antispyware-/anti malware-program och – inte minst – EN STOR PORTION SUNT FÖRNUFT när man surfar är man tämligen väl förberedd på vad som väntar en där ute. Men helt säker kan man ju tyvärr aldrig vara…

    Comment by Stefan Ljungwall —

  2. Håller helt med dig Stefan. Precis som min artikelserie försöker belysa. Man kan inte bara luta sig mot antivirusprogrammet!

    Comment by Christian Rudolf

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment