Mjukvara Logo

Blogg om programvaror, internet och webbapplikationer

KATEGORIER Antivirus AntiSpyware Surfa anonymt Backup Krypteringsprogram Webbhotell Programvara Gratis-program Internetkatalog

 

 

18 december, 2008

Vad pysslar din dator med egentligen?

Filed under: Programvara — Taggar:, , — Christian Rudolf @ 16:09

Har tanken nĂ„gonsin slagit dig – vad gör min dator nu? Svaret gĂ„r faktiskt att fĂ„. En process checker Ă€r ett program som visar dig vad din dator gör just nu. Ibland Ă€r det vĂ€ldigt viktig information.

En process checker (processövervakare Àr kanske det bÀsta pÄ svenska men det kallas ocksÄ aktivietshanteraren) har massor med anvÀndnings- omrÄden. Faktiskt sÄ anvÀnder jag det varje dag. Den enklaste att anvÀnda Àr aktivitetshanteraren som Àr inbyggd i windows. Den Àr mycket enkel och praktisk.

Processövervakare har mĂ„nga funktioner men de vanligaste och enklaste Ă€r de enda som jag ska ta upp. Den första funktionen Ă€r att den visar vad datorn gör nu. Vilka program som Ă€r aktiva och ibland hur mycket kraft de tar. Det andra Ă€r att man kan se om ett program svarar pĂ„ anrop eller inte. Det Ă€r ett praktiskt sĂ€tt att se om datorn har kraschat. En tredje funktion Ă€r det som ibland kallas ”kill” att man tvingar en process att avbrytas. Man dödar den. SĂ„ kan man stĂ€nga av program som kraschat, program man vill stĂ€nga av eller ett program som Ă€r ett sĂ€kerhetshot.

Det gÄr ocksÄ ofta att fÄ annan information som vilka processer som hör ihop, hur mycket minne och processorkraft de drar, vilken anvÀndare pÄ en dator som kör en process och en hel del annat.

I vissa fall, och det Àr bra om man söker virus, kan man se var en process körs frÄn hÄrddisken. I vissa fall kan man i sÄdana fall sjÀlv komplettera sitt antivirusprogram och först se var programmet finns, sen döda processen och sen bara kasta filen.

Det finns mÄnga olika processor checkers och de har lite olika funktioner sÄ börjar man anvÀnda en sÄ kan det vara vÀrt att prova runt lite. Det finns ocksÄ olika kÀnslighet i olika program sÄ att det vissa program missar visar andra.

Aktivitetshanteraren i Windows Ă€r en bra början och funkar till det mesta. Vill du av nĂ„gon anledning inte anvĂ€nda den kan du ladda ned ett alternativ hĂ€r, ProcessExplorer. Även Norton Utilitys har en inbyggd processövervakare som Ă€r vĂ€ldigt bra.

NÄgra avslutande ord om aktivitetshanteraren i Windows. Den nÄr man genom att trycka pÄ ctrl, alt och delete samtidigt. I fönstret som kommer upp Àr det nederst i mitten man ska trycka. Jag anvÀnder alltid den eftersom den har en liten funktion som jag gillar. Den visar hur mycket av processorkraften som anvÀnds nu. Om  man minimerar aktivitetshanteraren efter att ha startat den sÄ fÄr man en liten mÀtare i vÀnstra nedre hörnet som visar hur mycket av processorkraften som anvÀnds. Mycket enkelt och praktiskt.

För er som anvÀnder Vista sÄ mÄste Àven ni trycka delete, ctrl, alt, dÀrefter kommer ni till en avslutsmeny, dÀr ni aktivt mÄste vÀlja aktiviteteshanteraren.

Andra relevanta blogginlÀgg

TKJ skriver om Xkill som Àr en programvara som avslutar kraschade program

Din IT Kunskap skriver om hur man avslutar program med aktivitetshanteraren

Softtype om Clickgone som avslutar dina program kvickt

No related posts.


 

1 kommentar »

  1. Det gÄr ju ej att uppdatera Ad-Aware och Ad-Watch

    Comment by Leif Wristel —

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment