Mjukvara Logo

Blogg om programvaror, internet och webbapplikationer

KATEGORIER Antivirus AntiSpyware Surfa anonymt Backup Krypteringsprogram Webbhotell Programvara Gratis-program Internetkatalog

 

 

18 mars, 2020

Nya typer av angrepp drabbar privatpersoner via internet

Filed under: datorsĂ€kerhet — Christian Rudolf @ 11:54

Att vistas pĂ„ internet kan vara farligt – det vet de flesta idag. Under mĂ„nga Ă„r har vi fĂ„tt information kring olika typer av virus som infekterar bĂ„de privata datorer men ocksĂ„ hela nĂ€tverk pĂ„ företag. NĂ€r ett företag drabbas av datavirus kan de leda till ödesdigra konsekvenser. Information kan lĂ€cka till konkurrenter och kunder kan gĂ„ förlorade vilket i slutĂ€ndan innebĂ€r en förlorad intĂ€kt. Olika typer av virus orsakar olika typer av skada och det finns nĂ€rmast ingen grĂ€ns för vad ett datavirus kan ödelĂ€gga.

Eftersom allt fler av de vardagliga Àrendena sköts via datorn blir vi mÀnniskor ocksÄ mer utsatta för angrepp via internet. Ju mer information och tid vi lÀgger vid datorn, desto sÄrbarare blir vi gentemot skadlig inverkan frÄn datavirus.

Numer Àr det vanligt att sköta bankÀrenden över internet. NÀr man exempelvis betalar en rÀkning via internetbanken anvÀnder man personupplysningar och kÀnslig information för att identifiera sig och Àven för att kunna logga in pÄ sin internetbank. Information som bankuppgifter, kontonummer och liknande Àr extra kÀnsliga uppgifter och dessa kan stjÀlas. Olika typer av datavirus kan registrera och stjÀla uppgifter som du knappar in i genom din dator.

Datavirus inte lika vanligt i appar

NÄgot som har blivit allt mer populÀrt Àr att dejta över nÀtet och nÀr man registrerar sig pÄ dejtingsidor pÄ internet fyller man ofta i privat information som kan bestÄ av mÄnga olika uppgifter. Om din dator blir infekterad med ett datavirus kan detta potentiellt stjÀla Àven denna typ av information.

I tidningar och andra typer av medier kan man exempelvis lĂ€sa om folk som fĂ„r sina identiteter kapade pĂ„ internet – en förfĂ€rlig typ av brott som kan kosta dig som privatperson dyrt, men det finns ocksĂ„ andra typer av angrepp. PĂ„ Sveriges televisions hemsida kan du lĂ€sa mer om en viss typ av bedrĂ€gerier.

Fler och fler experter inom IT och data uppmanar anvÀndare till att vara försiktiga med att lÀmna ut personupplysningar och kÀnsliga uppgifter via internet. Ofta kan man lÀsa om vikten av att ha ett bra virusprogram installerat pÄ sin dator för att skydda sig. Det som Àr viktigt att tÀnka pÄ Àr sÄklart inte bara att installera ett virusprogram och sedan tro att detta skyddar ens dator i alla framtid. SÄ Àr inte fallet. För att virusprogrammet ska kunna vara effektivt behöver det löpande uppdateras.

Skyddar verkligen ditt virusprogram dig?

De företag som utvecklar virusprogram samlar ofta in statistik frÄn sina anvÀndare. Statistiken innehÄller ofta information om vilka typer av hot som anvÀndaren utsÀtts för och hur effektivt virusprogrammet har bekÀmpat hoten. Denna statistik anvÀnds ofta till att utveckla uppdateringar och Àven helt nya typer av virusprogram. Det kan exempelvis vara program som specialiserar sig pÄ att skydda vid bankÀrende, filöverföringar eller nÄgon annat.

Det Àr alltsÄ mycket viktigt att uppdatera virusprogrammet till datorn löpande för att hÄlla sig skyddad mot hot pÄ internet. Ett utdaterat virusprogram skyddar bara mot de datavirus som var aktuella vid den tiden dÄ programmet blev uppdaterat senaste gÄngen. De flesta virusprogram som ger ett stabilt och bra skydd fÄr man idag betala en slant för, vilket kan löna sig i slutÀndan.


 

Inga kommentarer »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment