Mjukvara Logo

Blogg om programvaror, internet och webbapplikationer

KATEGORIER Antivirus AntiSpyware Surfa anonymt Backup Krypteringsprogram Webbhotell Programvara Gratis-program Internetkatalog

 

 

25 maj, 2011

Nord Korea bygger sina egna datorer!!!

Filed under: Om Mjukvara — Christian Rudolf @ 12:58

Enligt ett inslag i den nationella nyhetssÀndningen i Nord Koreansk tv, har landet nu börjat producera sina egna datorer som ska anvÀndas i utbildningssyfte samt för att utföra kontorsuppgifter. Produktionstekniken Àr dock lÄngt ifrÄn den moderna effektiva löpandebandtekniken(uppfanns tidigt 1900-tal) utan det Àr handarbete som gÀller för de Nord Koreanska datortillverkarna. I nyhetsinslaget fÄr man se arbetarna i fabriken montera tangentbord och kontrollera lederna pÄ fÀrdiga laptops.

Det rör sig om tre olika modeller som produceras, tvÄ stycken i utbildningssyfte och en tredje som ska anvÀndas som kontorsdator. De tvÄ utbildningsdatorerna Àr en laptop i netbook storlek och en lÄda med tangentbord och mus pÄ men som saknar skÀrm. Det Àr tÀnkt att lÄdan ska kopplas till en tv. Kontorsdatorn Àr Àven den i netbook storlek och kommer förinstallerad med ordbehandlingsprogram och andra produktiva program samt en webblÀsare. Kontorsdatorn har Àven tvÄ stycken USB-kontakter nÄgot som saknas pÄ utbildningsdatorerna.

[ad#Google Blogg]

Samtliga datorer verkar köra nĂ„gon egen utvecklad version av Linux kallad ”Red Star”. Enligt utsago har datorerna utvecklats enbart med hjĂ€lp av Nord Koreansk teknologi och kunskap och Ă€r utvecklade för att vara billiga men funktionella. Datorerna tillverkas av den statligt kontrollerade fabriken ”Information Tecknology Institute”.

Nord Koreansk teknologi Àr knappast kÀnd för att vara av den bÀsta kvalitén, man brukar skÀmta om att de inte ens kan tillverka en traktor som knappt fungerar. Om datorerna fungerar bra eller ej Àr inte kÀnt, men förhoppningsvis gÄr vÀl Nord Koreas utveckling framÄt sakta men sÀkert. Det fÄr vi hoppas för det Nord Koreanska folkets skull.

Om du vill bygga din egen dator, fast kanske inte som Nord Korea, utan en bra dator listar vi datorbutiker pÄ internet som du kan vÀnda dig till för att fÄ tag pÄ hÄrdvaran!

KĂ€lla 1


 

Inga kommentarer »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment