Mjukvara Logo

Blogg om programvaror, internet och webbapplikationer

KATEGORIER Antivirus AntiSpyware Surfa anonymt Backup Krypteringsprogram Webbhotell Programvara Gratis-program Internetkatalog

 

 

19 september, 2009

Hur tjänar du pengar på att titta på tv?

Filed under: Bloggande — Christian Rudolf @ 11:07

affiliateEn fråga jag ofta får är hur mycket pengar jag tjänar på mitt bloggande. Märkligt nog ställs denna främst av personer som jag kommer i kontakt med som inte själva bloggar. Som om det är en märklig föreetelse att jag vill lägga en timme om dagen på att skriva, dela och kommunicera med andra människor. Jag tror de ser mitt bloggande som ett ”publicerande” men det är ett ”socialiserade”. För de som inte har någon som helst blogguppfattning brukar jag till sist ställa frågan ”Hur mycket pengar tjänar du på tv-tittande?” Då brukar poängen komma. De förstår att det är något roligt och att pengarna i bästa fall är en positiv bonus. Bild, CC,Flickr

Men det är ändå en intressant frågeställning, kan man tjäna pengar och hur, på bloggande. Generellt skulle jag säga att det är ett mycket hårt slit. De flesta bloggare når aldrig upp till några speciella summor alls. Man tjänar mycket mer pengar på att dela ut tidningen på morgonen. Nedan finner ni några beprövade inkomstmetoder

 1. Annonser! Detta är antagligen det vanligaste sättet sedan kan det vara via Google Adsense, affiliateprogram eller tom att man säljer själv. Det sistnämnda är antagligen det mest lönsama även om det är mycket mer jobb än att bara skriva på en blogg.
 2. Få egna uppdrag! Ovanligt men väldigt lönsamt tror jag. Om du tex är expert i ett ämne och skriver mycket om det, då ökar du sannolikheten att de som efterfrågar den expertisen hittar din blogg och får förtroende för dig. En variant av detta är att man får ett jobb via sin blogg(eller mikroblogg). Detta är något som jag tror kommer bli vanligare och vanligare.
 3. Sälja egna produkter! Detta kan vara något för dig som är e-handlare där bloggen hjälper dig att sälja men det kan också vara så att en bloggare skapar unik och värdefull information som går att sälja, rapporter eller insikter.
 4. Sälja länkar! Detta exempel borde nog ligga under sälja annonser men eftersom jag har en del SEO-kunskaper vill jag ändå lyfta fram detta som en separat del. Efterhand som weben blir mer och mer kommersialiserad och sökmotor blir viktigare och viktigare så försöker fler och fler manipulera sin sökmotorranking. Det man då gör är att man köper länkar av bloggare, inte i syfte att få trafik från den utan i syfte att manipulera sin egna träffbild. Här finns det nog en hel del pengar att göra de kommande två åren tror jag. Dock kräver det kanske att man har flera bra bloggar. Nackdelen är att detta är ett brott mot Google webmaster Guidelines och straffet från Google om man gör detta, kan bli drakoniskt. Man kan bli utkastad ur Googles index. Ovanligt men det händer oftare och oftare. Nedan ser ni ett exempel från ett företag som heter Ciao.se som köpt mycket annonser i den svenska bloggosfären, i syfte att manipulera sin egna träffbild i Google. Trafiken de får är bara en bonus.
 5. Ciao.se
Ciao.se

För att lyckas tjäna pengar genom bloggande!

Sättet att få in pengar är flera. Det kan finnas aspekter jag missat förutom de jag nämner(skriv gärna till dem i kommentarsfältet) men jag tror det finns en gemensam faktor för att ta dig fram till punkten där du kan tjäna pengar genom bloggande. Denna faktor är att du måste bygga en flock(stam, samhälle, trupp, fans) till din blogg. Andra människor som blir engagerade av dig, hjälper dig(du hjälper dem) bär ditt budskap och innehåll till andra. Desto större flock du har till din blogg, desto större intäktspotential har du.

Bra exempel på detta hittar du hos TkJ. Han har ca 8000 RSS-prenumeranter, många som följer honom via Twitter och en Facebook sida. Kollar ni kommentarerna ser ni att folk är engagerade och länkar. Allt detta är tecken på den flocken TkJ har. TkJ är också en av de bloggare i Sverige som tjänar mest.

Om du gillar denna blogposten så prenumera på Mjukvara.se . Om du är inne på Mikrobloggande följer ni mig på Twitter här. Ställ gärna frågor på Twitter om det är något ni undrar över när det gäller att tjäna pengar på att blogga.

Relevanta länkar från bloggkollektivet

Softtype om att tjäna pengar på Bloggy

TkJ om att tjäna pengar

No related posts.


 

14 Comments »

 1. Du missar en väldigt stor inkomstkälla när det gäller bloggande, nämligen den om att skriva och rekommendera produkter.

  I vissa fall kan man kalla det för köpta blogginlägg men i vissa fall handlar det om en mix. ”Köp en annons på bloggen så ser jag till att skriva om produkten”. Eller ”Ge mig en bunt produkter från er så lovar jag att skriva om dem”.

  I vissa fall är det rätt och slätt köpta blogginlägg och ingenting som Skatteverket gillar och just därför ingen öppet säger någonting om det.

  Comment by Simon Sundén

 2. Vad har skatteverket med saken att göra? Så länge du redovisar dina intäkter och betalar skatt är de nöjda. Att publicera reklam som om det vore redaktionell text är väl en sak men det är naturligtvis inte skatteverkets domän.

  Comment by Magnus

 3. Du har rätt Magnus, my bad. Det är Konsumentverket som granskar den här typen av smygreklam. Skatteverket kollar som du skriver bara upp intäkter och att du betalar skatt på det.

  Comment by Simon Sundén

 4. Jag tror att det blir tuffare och tuffare att köpa länkar, Google börja bli på hugget. Tror att det leder till att färre företag köper länkar eftersom det innebär en risk.

  Comment by Fredrik

 5. Haha, kul att du kunde använda min bild Pengarna var ihoptjänade av min dotter genom att sälja tidningar!

  Comment by Margo

 6. Har funderat i kväll på Simon och Magnus kommentarer. Jag tror att Simon har en poäng i det han skriver. Produkter som skickas till bloggaren kommer från varulagret, ”försvinner” bokföringstekniskt genom inkurans (nedskrivning av varulagret) mottagaren använder saken. Skatteverket lämnas utanför. Jämför detta med köp av en länk, mottagen av pengar får in summan på sitt konto och kan spåras av skatteverket. Produkterna försvinner spårlöst. Tror att det som Simon menar, fick fundera lite eftersom både Magnus och Simon är otroligt duktiga på det som de gör.

  Comment by Fredrik

 7. Fredrik:

  Jag tror det finns ett konto i baskontoplanen som heter varuprov. Nu är det många år sedan jag pysslade med redovisning så saker och ting kan ha ändrat sig.

  I mediabranschen funkar det lite annorlunda, nästan alla testprodukter lämnas tillbaka till ägaren.

  Comment by Christian Rudolf

 8. Margo, vilken koll du har, hur gör du?

  Comment by Christian Rudolf

 9. Rudolf;
  Nu syftade jag på varor som skickas till bloggare för att de ska skriva om varan, belöning. Jag tror att de flesta småföretag inte har koll på alla bokföringstekniska detaljer samt att de inte har vilja att bokföra gåvor, ingen vill betala skatt.

  Inom media fungerar det annorlunda precis som du säger. Varor som testas lämnas tillbaka. Media vill inte bli anklagade för att vara partiska, bloggare har inte den problematiken så jag tror att Simon har rätt.

  Comment by Fredrik

 10. WinStart erbjuder 30% i provision för webbhotell. Det gäller inte bara första året utan så länge kunden betalar för webbhotell.
  http://www.winstart.se/partner.php

  Comment by Pera Tudt

 11. Sälja länkar så måste man ha en Pagerank på mellan 8-10 för att tjäna på det, men som sagt är det ett regelbrott mot Google riktlinjer. Det är ungefär som att fuska med skatten kommer de på dig så ligger du illa till.

  Comment by Tjana Pengar

 12. Visst går det att tjäna pengar på bloggande. Men jag man måste i så fall ska se det som ett arbete och inte skriva om det man känner för.

  En blogg är ju egentligen bara en webbsida som är strukturerad på ett speciellt sätt.

  För att ta exempel från det partnerprogram jag själv driver: http://partner.e-conomic.com/ dvs bokföringsprogram.

  Vi har flera som tjänar hyfsade belopp på detta. Men det ä sidor är ju specialiserade på bokföring, nyföretagande, programvara etc. Det är inte bloggar som berättar om vad man ätit till middag.

  Skriver man däremot om hur man arbetar med bokföringsprogram eller fakturering, vilka fördelar man hittar med e-conomic etc så är det både bra läsvärde, bloggat och något som kan ge riktigt bra betalt.

  Comment by Kent Filppu

 13. Tack för din kommentar Kent!

  Du ville inte berätta mer ingående om hur ni gör och kanske hur mkt?

  Comment by Christian Rudolf

 14. Har just blivit klar med sidan och ska börja marknadsföra den. Tack för att du delat med dig.

  Comment by Piret

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment