Mjukvara Logo

Blogg om programvaror, internet och webbapplikationer

KATEGORIER Antivirus AntiSpyware Surfa anonymt Backup Krypteringsprogram Webbhotell Programvara Gratis-program Internetkatalog

 

 

20 januari, 2010

Hur många är det som bloggar i sverige?

Filed under: Bloggande — Taggar: — Christian Rudolf @ 00:01

För 6-7 år sedan var bloggandet i princip noll i Sverige. Några få, redan då hängivna bloggare. Nu är det annorlunda. Blogga och sociala medier är hett. Något man ser reportage om i media varje dag nästan. Så hur många bloggar egentligen.  Enligt Wii.se, ett svenskt forskningsinstitut, finansierat av bla Stiftelsen för Internetinfrastruktur, så bloggar ca 5% av sveriges befolkning. Det skulle betyda ca 460000 bloggar. Den totala andelen som bloggar eller bloggat är högre. Siffran anger bara de som bloggar nu. Bloggande verkar vara något man gör i delar av livet, inte hela livet.

Bildkälla

Fler läser bloggar, ca 35% läser bloggar.Merparten av de som bloggar är kvinnor, framförallt unga kvinnor. I åldersgruppen 16-25, kvinnor, har ca 40% bloggat eller bloggar nu. Det motsvarar nästan halva bloggpopulationen.

Källa

Nu skall man inte överdriva värdet av en blogg men tillsammans är de en kraft att räkna med vilket vi också sett i FRA debatten. Ett tillräckligt stort ämne som engagerar, då händer det saker. Det som sällan nämns är den stora unga kvinliga majoriteten. Man avfärdar dem bara som modebloggerskor. Detta skall nog ses som ett utslag av hur lite makt denna grupp har i vårt samhälle. De är unga, har inte hunnit få så mycket utbildning eller erfarenhet. Inte heller pengar. De är oftast inte så politiskt intresserade. Men deras bloggintresse kommer följa dem i livet men ämnet kommer variera. Dessa unga kvinnor kommer göra karriär och få mer inflytande. Många av dem kommer fortsätta blogga på olika sätt. Om det nu skulle saknas något på jämlikhetsområdet så kommer det nog ändras de kommande 10-15 åren. Dessa kvinnor kommer få mer makt och mer att säga till om. Orättvisor kommer ventileras i det öppna och tillsammans kommer man bli en kraft att räkna med. En politiskt kraft man inte kan ignorera.

Framtiden för bloggandet ser ljus ut.

Andra relevanta artiklar

Börja blogga

De flesta tror att bloggkärlek är möjlig

Gillade du denna artikeln kan du prenumera på Mjukvara.se genom att klicka här eller följa mig via Twitter här

No related posts.


 

2 Comments »

  1. Bloggandet och bloggarna (personerna) kommer och går. Hösten och vintern 2008 var det fart på mediebloggarna, det gick inte en dag innan något nytt revolutionerande gick att läsa om. Idag är många av de som var väldigt synliga då inte så synliga, de har gått vidare till nya uppdrag där de förhoppningsvis får leva ut vad de propsade för under 08/09. Är det t.ex. någon som läser Mindpark längre? =)

    Comment by Björn Sennbrink

  2. Bloggar kommer och går men Mjukvara består 😉

    Jag upplever nog att det finns mkt nytt att läsa fortfarande, fler och fler väljer att börja blogga lite mer proffessionellt!

    Comment by Christian Rudolf

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment