Mjukvara Logo

Blogg om programvaror, internet och webbapplikationer

KATEGORIER Antivirus AntiSpyware Surfa anonymt Backup Krypteringsprogram Webbhotell Programvara Gratis-program Internetkatalog

 

 

5 maj, 2010

Googles Nya Design Förklarad!

Filed under: google,Om Mjukvara — Christian Rudolf @ 22:18

Idag släppte Google nyheten om att börjar rulla ut en ny design och funktion på sin söksida. Som ni kan se på bilden nedan, hämtad från Googles Officiella blog, så har man lagt till en sidmeny. Denna sidmeny innehåller tre tjänster/funktioner Universal Search, Google Squared. Ingen av dessa tjänsterna är nya från Google, man bara använder dem lite annorlunda än tidigare.

Vad är det då för tjänster som Google valt att lägga i vänstermenyn?

Universal Search

Överst i menyn ligger tjänsten Universal Search. Det är ett sätt för Google att diffrentiera söket för att lättare besvara din fråga. Det är ju omöjligt för Google att veta vad du har för intention med din sökning. Vill du läsa nyheter, bloggar eller kolla bilder. Sättet att läsa detta är universal Search där man i en SERP(Search Engine Resultpage, alltså de 10 sökningar som Google visar vid en sökning) helt enkelt visar upp all denna info, bilder, bloggar osv. Ett bra exempel en sökning på ”Darth Vader”. Ni hittar bilder(överst), i mitten hittar ni nyheter och videos och i slutet av sidan hittar ni bloggar som skrivit om Darth Vader. Allt för att du med så få klick skall hitta det du är ute efter. Google är nästan maniska när det gäller att sänka antalet klick för sökaren, för att hitta det man är ute efter.

Search Options Panel

Detta är en funktion för de som har mer avancerade sökproblem. Jag tog en skärmdump från min dator, se nedan. Sverige har ännu inte fått den nya designen så man kan enkelt hitta denna tjänst från Google. Jag valde min Darth-Vader-sökning. På bilden nedan har jag rödmarkerat knappen man trycker på för att hitta denna panel. Ni ser direkt liknelsen med den nya designen ovan-

Ni kan enkelt se i bilden hur man kan förfina sitt sök på olika sätt. Med en enkel knapptryckning kan du få fram de färskaste artiklarna, du kan få de artiklar dina vänner gillar, bilder eller om det finns relevanta sidor man tidigare besökt. Återigen för att du med så få klicks som möjligt, skall hitta det du letar efter.

Google Squared

Denna söktjänst gör det enkelt för dig att se information översiktigt så att du sedan enkelt kan fördjupa dig. Om vi fortsätter vår sökning avseende Darth Vader så använder man Google Squared så får man en överblick av Darth. Man får vilken planet han är född på (Tatooine) hans längd(2.02m),ögonfärg(blå), därefter kan man fördjupa sig i denna info, då källangivelse finns. Länk till sökningen.

Jag tycker detta är en förbättring av Google. Antagligen speglar det också hur sökaren blir mer och mer avancerad i sitt beteende. Enligt Google själva använder sökaren fler och fler ord i varje sökning och antalet nya sökningar som Google aldrig sett innan, ökar är flera miljoner varje dag.

Relaterade artiklar

Surfa Snabbare med Google DNS

Google Desktop-Ladda Ned!

Om du gillar denna blogposten så följ Mjukvara.se med hjälp av RSS . Om du är inne på Mikrobloggande följer ni mig på Twitter här


 

Inga kommentarer »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment