Mjukvara Logo

Blogg om programvaror, internet och webbapplikationer

KATEGORIER Antivirus AntiSpyware Surfa anonymt Backup Krypteringsprogram Webbhotell Programvara Gratis-program Internetkatalog

 

 

1 januari, 2010

Google PPC-scams!

Filed under: Ej kategoriserad — Taggar:, , — Christian Rudolf @ 21:59

PPC stĂ„r för pay per click och Ă€r nĂ€stan synonymt med Google annonsering, Adwords. För er som inte Ă€r sĂ„ insatta sĂ„ köper man klicks genom Google. Gör en sökning pĂ„ nĂ„got kommersiellt begrepp, tex ”antivirus” sĂ„ ser ni överst och till höger pĂ„ skĂ€rmen att det stĂ„r ”sponsrade lĂ€nkar”. Det Ă€r köpt annonsering i Google!

Vem som helst kan köpa annonsering genom Google. Det Àr bara sÀtta upp ett konto, lÀgga in kreditkortsinfo, bestÀmma vilka ord som intresserar och lÀgga ett bud pÄ hur mycket du Àr beredd per klick. Sedan börjar du synas nÀr Googles anvÀndare börjar söka pÄ de orden du har valt att synas pÄ.

Pengaspelsannonsering Àr förbjuden i Google

Det finns nÄgra undantag. Google tillÄter inte vilka annonsörer som helst. En typ av budskap som inte fÄr lov att annonseras Àr spelrelaterade, tex kan du inte köpa trafik till din pokerblogg. Det Àr inte tillÄtet. Anledningen till detta Àr att Google Àr ett amerikanskt företag och de har hÄrda regler i USA gÀllande annonsering av pengaspel. Det finns undantag till denna regel. Företag som Svenska Spel har tillÄtelse att göra annonsering i Sverige avseende sina produkter.

Det Ă€r troligt att poker Ă€r det mest lönsamma segmentet pĂ„ nĂ€tet. Ingen annan bransch omsĂ€tter sĂ„ mycket pengar till sĂ„dan lönsamhet. Detta lockar sĂ„klart företag att bryta Googles regler och manipulera deras system. Nedan ser ni en skĂ€rmdump frĂ„n en sökning jag gjort pĂ„ ”spela poker”.

De oranga markeringarna visar annonsörer som Google inte tillÄter och som pÄ olika sÀtt manipulerar Googles annonsystem sÄ de kan komma Ät trafik som Àr intresserad av spel och poker.

Speciellt ser ni att en av ”annonsörerna” Ă€r Unibet. Ett svenskt börsnoterat företag. Det kan tyckas anmĂ€rkningsvĂ€rt att de aktivt vĂ€ljer att bryta Googles regler. Unibet skulle aldrig göra det aktivt. Annonseringen görs genom en av deras affiliates. Det var dĂ€rför jag anvĂ€nda citatttecken pĂ„ ordet ”annonsörer” ovan. Det innebĂ€r att det Ă€r en affiliate som köper i Unibets namn. Skickar trafiken via nĂ„gon typ av redirect via sin egna sida.

Detta Àr baksidan av affiliatemarknadsföring

Jag Àr kritisk till affiliatemarknadsföring och detta Àr bara ett exempel pÄ hur denna branschen fungerar.  Unibet, betalar bara för den delen av trafiken som blir riktiga kunder. Detta innebÀr att Unibet i princip skiter i vad affiliaten gör, bara de leverar kunder. Du tar ingen risk sommerchanteller pokerbolag. All risk ligger hos affiliaten.

Osnyggt av Unibet

Nu Àr det ju sÄ att det Àr en affiliate som försatt Unibet i denna situationen men du som merchantr tycker jag ÀndÄ att du har ÀndÄ ett ansvar. Du betalar ju ut pengar till dessa aktörer och du har accepterat dem i ditt affiliatesystem. De leverar spelare som du som publisher tjÀnar pengar pÄ. Det Àr inte sÄ att Unibet Àr omedveten om att det funkar sÄhÀr men eftersom Unibet bara betalar för avslut sÄ skiter man i varifrÄn trafiken kommer. Konverterar trafiken inte till spelare sÄ kostar det ju inget för Unibet.

Affiliatemarknadsföring drar Unibets varumÀrke i smutsen, jag tycker de framstÄr som oseriösa nÀr de uppvisar ett sÄdant hÀr beteende. De accepterar att deras samarbetspartner bryter lagar och regler, bara för att de skall fÄ en kund.

Vet du fler exempel pÄ blÄsningar eller mindre snygga hÀndelser pÄ nÀtet, skriv en kommentar. Vill du har fler sÄdana hÀr tankar i din weblÀsare, lÀgger du till Mjukvara.se i din rsslÀsare eller följer mig pÄ Twitter.

Relaterade inlÀgg pÄ andra bloggar

Hur affiliates fuskar med pokerannonsering i Google


 

Inga kommentarer »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment