Mjukvara Logo

Blogg om programvaror, internet och webbapplikationer

KATEGORIER Antivirus AntiSpyware Surfa anonymt Backup Krypteringsprogram Webbhotell Programvara Gratis-program Internetkatalog

 

 

5 november, 2010

Google fel orsakade invasion!

Filed under: google — Christian Rudolf @ 13:02

Nyligen invaderade Nicaragua ett litet stycke land cirka tre kilometer in i Costa Rica för att ersÀtta Costa Ricas flagga med Nicaraguas. De hade inte rÀknat med att Googles kartor visade fel, men sÄ var fallet.

Det var en nicaraguansk officerare som beordrade soldaterna att ta invadera Costa Rica och ersÀtta flaggan, grundade sin order pÄ kartor frÄn Google Maps. Enligt de kartorna var Costa Rica-flaggan upphÀngd pÄ nicaraguansk mark och dÀrför skulle den tas ner. Det visade sig senare att flaggan var korrekt upphÀngd cirka tre kilometer in i Costa Rica. Officeraren har sÀkert fÄtt det hett om öronen av överordnade officerare pÄ grund av misstaget.

Det Àr relevant att ifrÄgasÀtta att man baserar en militÀr operation pÄ kartor frÄn Google Maps, de Àr kÀnda för att inte vara vÀldigt precisa. Men det Àr inte första gÄngen som militÀren har marscherat över grÀnser pÄ grund av brister i diverse teknologier. Den brittiska flottan rÄkade fara över i Iranskt vatten pÄ grund av tekniska fel i deras militÀr koordinationssystem enligt egen utsago. Ibland behöver man navigationsutrustning, vilket den Schweiziska armen fick erfara nÀr de marscherade in i Lichtenstein mitt i mörka natten och beskyllde nattmörkret. NÄgon form av navigationsutrustning borde de vÀl ha?

Nog borde militÀra operationer grundas i mer Àn kartor frÄn Google Maps. I Nicaraguas fall hade en grundligare planering av operationen samt en grundligare undersökning av omrÄdet visat att flaggan var korrekt upphÀngd. Har inte militÀren egna navigationssystem? RÀtta mig om jag har fel.

Google Maps karta till vÀnster och en karta med grÀnsdragningen till höger!

KĂ€lla:

KĂ€lla 1


 

Inga kommentarer »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment