Mjukvara Logo

Blogg om programvaror, internet och webbapplikationer

KATEGORIER Antivirus AntiSpyware Surfa anonymt Backup Krypteringsprogram Webbhotell Programvara Gratis-program Internetkatalog

 

 

27 maj, 2010

Hur du bygger en Google Bomb!

Filed under: google — Christian Rudolf @ 20:49

En av de första Google bomberna kallas för ”Miserable Failure” och var riktad mot president Bush. Det lĂ„ter illa nĂ€r man anvĂ€nder ordet bomb och president Bush i samma mening men egentligen Ă€r det ganska harmlöst. Det Ă€ ofarligt och mer av ett roligt internettrick. SĂ„ vad var dĂ„ ”Miserable Failure” och hur bygger man sin alldeles egna Google bomb?

”Miserable Failure

NĂ„gra smarta mĂ€nniskor kom pĂ„ att om mĂ„nga lĂ€nkade frĂ„n sina websidor till vita husets biografi över presidenten(Bush) med texten ”Miserable Failure” sĂ„ kommer denna biografi att trĂ€ffa etta pĂ„ ”Miserable Failure”, trots att ordet ”Miserable Failure” inte finns som ordpĂ„ websidan med presidentens biografi. Man lyckades engagera tiotusentals mĂ€nniskor i detta projekt och under en lĂ„ng tid trĂ€ffade President Bush biografi etta nĂ€r du sökte pĂ„ ”Miserable Failure” i Google. Detta Ă€r vad sökmotmorkunniga kallar en Google Bomb, alltsĂ„ nĂ€r mĂ„nga lĂ€nkar med en viss ankartext pĂ„ sin lĂ€nk öppet och med viss ironi(annars kallas det lĂ€nkspam). Nedan ser ni en bild frĂ„n Googles sökresultat dĂ€r ni tydligt kan se resultat av denna bomb:

KĂ€lla!

En allvarlig underton!

Detta Àr sÄklart ett kul skÀmt med en viss grad av allvarlig underton. President Bush meningsmotstÄndare fick möjligheten att hÀckla Bush pÄ ett roligt sÀtt. Samtidigt visar detta ocksÄ att Google har börjat definiera vÄr verklighet. Det som stÄr i Google det Àr sant! Google har sÄ mycket förtroende hos internetanvÀndarna att mÄnga struntar i att vara kÀllkritiska.  Det som stÄr pÄ top 3 för ett sökresultat Àr sant för Google sÀger detta. Google Bomber Àr ett lysande exempel pÄ hur viktigt det Àr att vara kÀllkritisk pÄ nÀtet och att förtroende Àr en de största bristvarorna pÄ nÀtet.

Hur jag byggde min egna Google bomb

Jag har en god vĂ€n som heter Judith Wolst som fick vara försöksdjur. Nu Ă€r det inte helt snĂ€llt att Googlebomba sina vĂ€nner men denna bomben hade mer karaktĂ€ren av en trevlig smĂ€llkaramell. Det Ă€r dessutom sĂ„ att jag behövde engagera Judith en del för att lyckas med att ”bomba Judith pĂ„ exakt det ordet jag ville. Jag valde ett ord jag tyckte speglade Judith, ”Lillsmurfan”. Ett för mig positivt laddat ord. Nedan ser ni en skĂ€rmdump dĂ€r Google definerar Judith som en ”Lillsmurfa” och det Google sĂ€ger, vet vi alla att det Ă€r sant.

Ingredienser till din egna Google bomb:

För att blanda din egna Google bomb behöver du nÄgra ingredienser.

  1. En egen blogg. Detta kan inte vara en nystartad blogg utan du skall helst ha bloggat ett Är eller mer. Har du en ganska ny blogg kan du be nÄgon eller nÄgra av dina kompisar att hjÀlpa till.
  2. Personen som skall fÄ denna Google smÀllkaramell mÄste ocksÄ ha en websida eller blogg.
  3. Du mĂ„ste vĂ€lja ett ord som redan finns pĂ„ bloggen du vill bomba.  Exempel. I mitt fall hade Judith redan skrivit ordet ”lillsmurfan” pĂ„ sin blogg. Du vill sĂ„klart finna ett mer provocerande ord sĂ„ du fĂ„r kolla igenom gamla blogposter pĂ„ den bloggen du vill ”bomba” och hitta nĂ„got lĂ€mpligt.

SÄhÀr gör du:

I din blogg har du en bloggrulle, dvs en avdelning pĂ„ första sidan dĂ€r du lĂ€gger lĂ€nkar till dina vĂ€nner pĂ„ nĂ€tet eller bloggar du lĂ€ser. LĂ€nken till personen du skall bomba mĂ„ste ha ordet du vill bomba dem pĂ„, exempel ”sötsnuttisen” ,som ankar text, dvs det skall stĂ„ som namn pĂ„ lĂ€nken

DÀrefter, vÀnta en vecka, gör sökningen pÄ ordet och du kommer se personen du bombade pÄ den sökningen, med en gnutta tur, har han eller hon förstaplatsen. Nedan ser ni hur jag gjort med min bloggrulle pÄ min andra blogg, disruptive.nu. Den svarta rutan visar lÀnken till Judith. LÀgg mÀrke till att ordet jag lÀnkar med mÄste vara det ordet du vill trÀffa pÄ.

SvÄrare Àn sÄ Àr det inte. NÄgra minuter av arbete.

Om du vill testa?

Om du inte vill prova pĂ„ dina vĂ€nner, sĂ„ kan du prova pĂ„ Mjukvara.se. LĂ€gg en lĂ€nk i din bloggrulle pĂ„ ordet ”Googlesmurfen” och lĂ€nka till Mjukvara.se, vĂ€nta en vecka, googla och se vad som hĂ€nt!

BerÀtta gÀrna ocksÄ i en kommentar nedan om du googlebombade nÄgon. Vilket ord du valde att anvÀnda, vem som blev bombad och hur det gick. Speciellt om du inte fÄr det att funka, skriv en kommentar sÄ skall jag ger er lite hjÀlp! Du kan ocksÄ frÄga mig pÄ Twitter eller följa Mjukvara.se via rss för att följa upp hur det gÄr med all bombning.

Experten om Google Bomber

Nikke Lindqvist-Sökmotorexpert

En bra genomgÄng av Google-bombandets principer. En aktuell parallell Àr ju berÀttelsen om hur den SD-kritiska sajten Sverigedemokraterna.de snabbt klÀttrade i sökresultaten. Sajten som dÄ lÄg etta, det vill sÀga Sverigedemokraternas svenska domÀn, var en tom sajt som man kan sÀga var Google-bombad till förstaplatsen.

Men det finns gott om andra exempel. Det mest klassiska Ă€r Ă€ndĂ„ ”Ett klick för skogen” och Adobes nerladdningssajt för Acrobat Reader. Dessa ligger stadigt förankrade i toppen nĂ€r man söker pĂ„ ”Klicka hĂ€r” respektive ”Click here”. Fullt logiskt ettklickforskogen.se faktiskt skriver klicka hĂ€r i sina lĂ€nktexter och Ă€ven har texten pĂ„ landningssidan. Adobe.com har sjunkit undan frĂ„n de svenska resultaten, men Adobes egna amerikanska sajt lĂ€nkar sjĂ€lva till nerladdningssidan med texten ”Click here”.

Idag mÄste den som vill att en sida ska placera sig i sökresultaten faktiskt se till att sidan innehÄller den text man vill att den ska synas pÄ, och allra bÀst fungerar det om andra sidor pÄ sajten Àven lÀnkar till sidan med texten man vill att den ska ligga i topp för. Och inte ens dÄ Àr det fritt fram att anvÀnda sig av Google-bombandets principer. Ett alltför ivrigt lÀnkande betraktas ofta som lÀnkspam, och det Àr bara kontraproduktivt. Utom nÀr man vill stÀda bort oönskadede sökresultat frÄn Google. DÄ kan det vara riktigt praktiskt att ta till.

Bild Cred Gitta Wilen


Andra artiklar i Àmnet Google bombning

Barack Obama och Miserable Failure

Wikipedia om Google bomber

Andra Google artiklar pÄ Mjukvara.se

Google DNS

Google desktop

Bygg din egna sökmotor mha Google


 

Inga kommentarer »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment