Mjukvara Logo

Blogg om programvaror, internet och webbapplikationer

KATEGORIER Antivirus AntiSpyware Surfa anonymt Backup Krypteringsprogram Webbhotell Programvara Gratis-program Internetkatalog

 

 

7 juni, 2009

Genline – Gid-nummer, Vad är det?

Filed under: Släktforskning på nätet — Taggar:, , — Christian Rudolf @ 14:32

Gid-nummer är en funktion som Genline implementerat i sitt arkiv. Det är helt enkelt ett nummer som är relaterat en person eller plats i genlines bildarkiv över kyrkböckerna. Detta är extra viktigt i det material ni finner på Genline. Ur en nybörjares perspektiv är det nämligen så att detta materialet är stort och svårtytt. Skrivstilar och ord var helt enkelt annorlunda förr i tiden. Att sitta hemma kvällstid som nybörjare och äta sig genom detta materialet kan vara en rätt traumatiserande upplevelse och kanske skäl till att göra något annat. En sådan som jag som har lite tålamod skulle känna det som en prövning. Gid står för Genline id.

Men eftersom Genline vet att det finns många duktiga släktforskare därute som kan hjälpa varandra. Ofta är man extremt specialiserad på en plats, socken, län, kommun eller motsvarande. Eftersom folk flyttade i mycket mindre utsträckning för i tiden, finns det stora möjligheter till specialisering geografiskt.

Man kan också ha stora problem att tolka text. Kolla bilden nedan. Jag skulle ha stora problem att tolka denna som nybörjare på ett bra sätt. Framförallt skulle det vara väldigt tidskrävande.

genlineorginabildDärför har Genline uppfunnit skapat detta Gidx nummer. Det underlättar väldigt mycket för dig som söker.

Hur gör jag för att använda Gid-nummer?

På Genlines sida om Gidnummer letar du upp platsen som intresserar dig. Klickar du på denna plats så ser du vad som är färdigkopplat(Gidat?) för just denna platsen. Jag väljer ”Sturkö”, därefter väljer jag nummer ”1776.1” vilket representerat Sturkö, Födde,+Vigsel, 1701-1717. Denna siffra ”1776.1” kopierar jag sedan in i Genlines program, se nedan för exakt plats(röda rutan i högra övre hörnet) Strukturen för Gidnummer är följande: Församlingsnummer.Sekvensnummer.Bildnummer

gidnummer

Då får du fram följande info om Sturkö för den tiden och kan söka vidare manuellt. Denna information representerar all info om Sturkö i Genlines bilddatabas

gidsokning

Gidnummer har en intressant websocial aspekt. Det är nämligen så att när en plats, årtal, bok får ett nummer, kan man lättare referera till det i sin digitala kommunikation. Det är mycket lättare att ange en nummer sekvens än att beskriva var man hittar någon information. Detta gör att genlines information mer liknar vad jag kallar sociala objekt. Detta gör att man lättare kan dela, diskutera och relatera till Genlines databas digitalt. Detta är ett tecken på att man gör någon rätt. Det som borde göras för att det skall bli perfekt är att ge varje gisnummer en URL, då kommer det hända på allvar. Precis som Spotify har gett sina låtar en specifik URL.

Kategorisering av Gid nummer

Detta har gjorts av engagerade släktforskare. I de flesta fallen har materialet indexerats helt gratis av ”proffs”. Allt för att göra materialet mer tillgängligt. Vill du själv hjälpa till att få ordning på det resterande materialet anmäler du dig på föreningens DIS hemsida, här. Kom ihåg att det mesta av detta arbetet är obetald så stötta gärna släktforskningen genom att gå med i föreningen DIS.

Om du gillar denna blogposten så prenumera på Mjukvara.se här. Om du är inne på Mikrobloggande följer ni mig på Twitter här

Relaterade inlägg:

Genline-kom igång!

Sökmetoder hos genline

Vad innehåller Genlines databas?

Kom igång med Familjeband

No related posts.


 

5 Comments »

 1. Jag vill absolut avråda släktforskare att *enbart* avända gidnummer som referens till en sida. Naturligtvis är det bra att ange numret för att kunna få hjälp av andra Genline-användare, men det är helt värdelöst om man bara har mikrokort eller kanske använder någon annan tjänst, t.ex SVAR eller Arkiv Digital.

  Min rekommendation är att förutom gidnumret också ange volymens beteckning i klartext och om möjligt sidnummer. Även för volymbeteckningar finns det problem eftersom en del har ändrats under årens lopp, man jag tror att det är det bästa vi kan göra. En volymbeteckning är ju också direkt tolkningsbar för läsaren.

  En standardisering med URI (url) som exakt definierar en sida skulle nog kunna bli bra. Men då tror jag att detta måste hanteras av en myndighet av något slag (RA kankse?) och inte av ett kommersiellt företag.

  Comment by Mats-Olof Sander

 2. Mats-Olof

  Tack för påpekandet!

  Du får gärna utveckla det där med URL och myndighet.

  Genlines tjänst har bara millimetrar kvar tills man är där. Antagligen gör man inte det för man ser ännu inte den stora nyttan från ett användar perspektiv.

  Nackdeln då är såklart att de som ej har genline får svårt att dela den url:en men å andra sidan är det helt naturligt med flera ekosystem. Det finns ju redan.

  Comment by Christian Rudolf

 3. Har funderat lite mer om URLar med direktaccess till bilder hos Genline eller andra aktörer.

  Vid lite närmare eftertanke så tror jag inte att vi kan förvänta oss att RA eller någon annan ”myndighet” kommer att kunna göra något i detta avseende. Snarare är ju Nationella Arkivdatabasens referensnummer bara ytterligare en kod som behöver hanteras.

  Självklart är det bra om Genline uppfinner ett URL-schema så att man direkt kan hitta till enskilda sidor (kanske till och med ännu mer detaljerat än så, det finns ju mera information för en del sidor från transkriberingen). Rimligen kommer också fler aktörer, t.ex Arkiv Digital och kanske även SVAR att göra liknande implementationer. Egentligen har SVAR redan detta, men URLerna är rätt så ohanterliga och leder såvitt jag kommer ihåg inte till någon vettig inloggningsida eller liknande om man inte är inloggad.

  Förutom funktionaliteten att direktlänkarna leder till rätt information om man är inloggad så skulle jag också gärna se viss funktionalitet även när man inte är inloggad. Exempelvis så skulle man kunna kunna visa en tumnagel eller lågupplöst version av sidan i fråga. Men rätt kvalitet på dessa lågupplösta bilder så skulle de både kunna generera fler kunder till företaget i fråga och även fungera som en ”publik” dokumentation i t.ex ett publicerat släktträd. Med rätt metadata kopplat till länken så blir den dessutom en klartextreferens till kyrkboken.

  Det är nog att hoppas för mycket att olika företag skulle lägga ner något större jobb på att samordna sina URL-scheman med varandra. Men det kanske inte är orimligt att en utomstående part skulle kunna göra detta i form av en portal för översättningar mellan respektive företags URLer. Det som behövs är att respektive företag släpper sina tabeller med URLer fria för detta ändamål. Det borde inte vara omöjligt, skulle ju till och med kunna ge konkurrensfördelar att publicera flest/bäst URLer.

  Comment by Mats-Olof Sander

 4. Mats-Olof
  Tack för ett omfattande svar. Du hade flera goda synpunkter.
  Två kommentar har jag
  1. Det är svårt att få konkurrerande företag att skapa standarder. kolla tex på batteriladdare till mobiltelefoner. Du har antagligen ett helt gäng liggande hemma.
  2. Portalen är en ganska intressant ide. Dock måste det till en affärsmodell för att den skall hända. Det är nog inte helt lätt!

  Comment by Christian Rudolf

 5. Det händer att GID-nummer används utan någon annan källhänvisning. Det är inte så lyckat eftersom det är svårt att hitta tillbaka till källan om man inte har tillgång till Genlines Familyfinder. Man kanske inte längre är kund.

  Därför har jag skapat en översättningsfunktion så att man enkelt kan gå bakvägen och hitta vad ett visst nummer står för.

  Gå till
  http://gidconverter.scangen.se

  eller översätt ett GID-nummer direkt i adressen t ex så här
  http://gidconverter.scangen.se/2009.50

  Comment by Anders Berg

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment