Mjukvara Logo

Blogg om programvaror, internet och webbapplikationer

KATEGORIER Antivirus AntiSpyware Surfa anonymt Backup Krypteringsprogram Webbhotell Programvara Gratis-program Internetkatalog

 

 

6 januari, 2012

Froyo & Gingerbread dominerande Android versioner

Filed under: Android,google — Christian Rudolf @ 18:32

Android Froyo(2.2) och Gingerbread(2.3) Àr de versioner som Àr installerade pÄ flest antal Android-telefoner i vÀrlden. Sammanlagt kör 85 % av vÀrldens Android-telefoner Froyo och Gingerbread. Det innebÀr att operativsystemet nu har mindre versionsspridning Àn nÄgonsin tidigare. Android Eclaire(2.1) Àr den Àldsta versionen som ett markant antal telefoner kör. Tidigare versioner Àn sÄ körs idag pÄ mindre Àn tvÄ procent av samtliga Android-telefoner.

De minskade versionsspridningen medför en snudd pÄ optimal situation för utvecklare och anvÀndare. NÀr antalet versioner minskas blir det lÀttare för utvecklare att ta fram appar som fungerar bra oavsett version. Det i sig medför synergieffekter för anvÀndarna. AnvÀndbara och vÀlfungerande appar ger anvÀndarna en bÀttre upplevelse samt en positiv instÀllning till sina telefoner.

Dock kommer den hÀr situationen inte att vara lÄngvarig, eller den Àr inte det. De nyare versionerna av Android, 3.0 och framÄt, börjar ta allt större andelar i takt med att de levereras pÄ fabriksnya telefoner. NÀr de nya versionerna tar större andelar kommer Android att bli ett lika segregerat operativsystem som de varit tidigare.

Versionsspridningen innebĂ€r att Android har svĂ„rt att konkurrera med Apple’s iOS vad gĂ€ller stabilitet och anvĂ€ndarvĂ€nlighet. Den stora versionsspridningen innebĂ€r att utvecklare fĂ„r svĂ„righeter med att skapa en jĂ€mn nivĂ„ av appar för varje enskild version av Android. Samtidigt Ă€r det svĂ„rt att hantera uppdateringar av samtliga versioner. SĂ€kerhet och tillförlitlighet blir dĂ€rmed lidande i vissa versioner.

KĂ€lla 1


 

Inga kommentarer »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment