Mjukvara Logo

Blogg om programvaror, internet och webbapplikationer

KATEGORIER Antivirus AntiSpyware Surfa anonymt Backup Krypteringsprogram Webbhotell Programvara Gratis-program Internetkatalog

 

 

14 juni, 2008

Mjukvara.se om FRA-lagen!

Filed under: Ej kategoriserad — Taggar:, , — Christian Rudolf @ 22:44

Ingen kan ha missat den debatten som skett i bloggosfÀren pÄ sistone angÄende förslaget om att FRA skall avlyssna all digital trafik och kommunikation som passerar Sveriges grÀns(FRA-lagen). Den 17 juni röstar riksdagen om detta lagförslag.

Enigma maskinen!Mjukvara.se Ă€r i en position dĂ€r vi kan tjĂ€na pengar pĂ„ att lagen gĂ„r igenom. Det finns en avdelning pĂ„ Mjukvara.se om anonym surfning dĂ€r vi recenserar program som gör att du surfar via nĂ„gon typ av proxy server för att vara anonym. ÄndĂ„ tycker jag genuint illa om FRA-lagen för att all sĂ„dan data missbrukas och kommer pĂ„ avvĂ€gar. Man kan ocksĂ„ ifrĂ„gasĂ€tta behovet av sĂ„dana drakoniska krĂ€nkningar av den personliga integriteten. Följer man debatten hĂ€r hemma verkar klimathotet mycket vĂ€rre Ă€n eventuella terroristhot mot vĂ„rt samhĂ€lle.

Som medborgare kan man inte göra sÄ mycket mer Àn skrika. Det Àr dessutom svÄrt att rösta pÄ nÄgot annat parti vid nÀsta val. FRA förslaget bygger pÄ Bodströms förslag frÄn förra mandatperioden. Antagligen kommer nÄgon rikdsdagsledamot att ignorera partipiskan och rösta nej. Vid nÀsta val, kryssa honom eller henne. Det kan ni som medborgare göra!

Bilden förestÀller förresten en tysk Enigmamaskin som tyskarna anvÀnde under WW2 för att kryptera trafik. Den svenska militÀra underrÀttelsetjÀnsten knÀckte lightversionen av Enigma och lyssnade pÄ tyskarna under större delen av kriget!

No related posts.


 

4 Comments »

 1. Scenario:
  fredag 13/6, Stockholms tunnelbana kl 07:55 (rusningstrafik). TĂ„gen Ă€r packade med morgonresenĂ€rer som ska till sina jobb och denna dag Ă€r vagnen dessutom fullpackad med barnfamiljer som ska till skolorna för att fira skolavslutning och att ett lĂ„ngt hĂ€rligt sommarlov tar vid. Plötsligt PANG, BOOOM!!!!!! LĂ€skiga bomber och dödliga gaser sveper med sig hela skiten och hundratals barn, mammor och pappor fĂ„r ett abrupt slut pĂ„ sina liv. Ytterligare hundratals blir lemlĂ€stade och förlorar en eller flera av sina familjemedlemmar (jag vet – jag hade kunnat mĂ„la upp det hĂ€r mycket lĂ€skigare om jag haft tid).

  Om detta kunnat hindras med hjÀlp av FRA sÄ, ja, jag Àr definitivt villig att dela med mig av mina ynkliga sms och dÀrmed tumma pÄ min integritet. Hellre det Àn att besöka graven dÀr mina tvÄ smÄ Àlskade barn ligger begravda.

  Kan inte Mjukvara.se ta spets och tydliggöra fördelarna med en sĂ„dan lag och ta ansvar för att kommunicera en mer nyanserad bild av debatten. Det Ă€r sĂ„ lĂ€tt att bara skrika ”skit, fan, ta bort” och lura med sig folk som inte orkar inhĂ€mta fakta. Vid sidan om tryckfrihet borde finnas tryck-SKYLDIGHET. Upp till bevis nu Christian!!

  Comment by Fredric Sannebro —

 2. Hej fredrik

  Det du sÀger Àr att ÀndamÄlen helgar medlen. Jag tycker inte det. Men lÄt oss för diskussionen skulle sÀga att det gör det.

  I sverige har vi vÀldigt fÄ terroristhot. Jag tror inte att vi har haft ngn terrorist attack sedan 70-talet. Lite osÀker men under gÄrdagens riksdagsdebatt hÀnvisade man till terroristattacker pÄ 70-talet. Det du beskriver Àr alltsÄ inte sannolikt

  Även om det skulle föreligga ngn typ av risk, finns det goda möjligheter för polis och sĂ€kerhetstjĂ€nst att avlyssna mĂ€nniskor vid misstanke. Detta görs sĂ€kert pĂ„ ett par hundra mĂ€nniskor i sverige varje Ă„r och det stör mig inte. det finns processer för detta och det krĂ€vs skĂ€lig misstanke. jag Ă€r inte emot avlyssning vid misstanke om ngn bara avlyssning av alla hela tiden.

  Dessutom tycker försvarsberedningen sjÀlva(alltsÄ de man Äterremiterade lagförslaget till) att det största hoten mot sverige Àr inte terrorister utan miljöhotet. Varför införa drakoniska lagar nÀr staten sjÀlv inte tycker att det Àr ngt hot?

  SÄ Àven om ÀndmÄlen helgar medlen sÄ Àr det inte en rimlig lag som vÀrlden ser ut idag. Staten tycker inte att detta Àr ett hot och identifierar man risker fÄr man lov att lyssna redan.

  DĂ„ har jag inte ens tagit fram integritetskortet i min argumentation

  Comment by Christian Rudolf

 3. Finns det verkligen folk i Sverige som Ă€r rĂ€dda för terroristbombningar? Jag sĂ€ger inte att ”det hĂ€nder aldrig hĂ€r” men va fan… Fredric kanske tillhör den gruppen av mĂ€nniskor som aldrig nĂ„gonsin diskuterar Ă„sikter med nĂ„gon, utan vars kommunikation enbart bestĂ„r av ”vilket vackert vĂ€der vi har” och ”ska jag köpa mjök pĂ„ hemvĂ€gen?”. Men vi andra, som gĂ€rna pratar om allt möjligt med vĂ„ra polare, vi vill inte att staten ska lyssna pĂ„ oss hela tiden. Jag vill inte hela tiden behöva vara rĂ€dd för att bli Ă„siktregistrerad nĂ€r jag pratar/mailar/SMS:ar/chattar med polarna. FRA Ă€r jĂ€vligt lĂ€skigt. Mycket lĂ€skigare Ă€n en potentiell terroristbomb.

  Comment by Tommy —

 4. Jag hÄller med dig Tommy. Min politiska Äskning kan inte annat Àn liknas vid vÀldigt borgerlig men gÄr denna lag igenom(vilket det troligen gör) kommer jag inte rösta borgerligt nÄgot mer! För mig Àr demokratin och integritet mycket viktigare Àn skattesÀnkningar eller pengar! Utan integritet och demokrati kvittar det faktikst hur mkt pengar man tjÀnar

  Comment by Christian Rudolf

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment