Mjukvara Logo

Allt om Bläckpatroner

Hem / Allt om Bläckpatroner

Fem saker du behöver tänka på innan du köper Bläckpatroner!

Postad av: CR
Denna köpguide för bläckpatroner hjälper dig att förstå mer om skrivarpatroner och hur man köper de bästa påfyllningsbläckpatronerna för din skrivare.

Snabbfakta

Hur Lång tid tar det att läsa denna artiklen
Ca fem minuter
Vad behöver jag
En skrivare med tom bläckpatron
Vad lär jag mig?
Vad man skall tänka på när man skall köpa bläckpatroner


En bläckstråleskrivare är ett utmärkt och förmånligt sätt att få utskrifter av hög kvalitet hemma. Bläckstråleskrivare kan producera producera bilder nästan lika vassa som laserskrivare, men de är mer ekonomiska för låga volymer. Från tid till annan, måste du fylla på bläck. Varje tillverkare av bläckpatroner mönstertillverkar bläckpatroner specifikt för just deras skrivarmodeller. 

Att tänka på innan du köper
bläckpatroner:1. Kontrollera Kompatibilitet: Bläckpatroner är utformade för att användas med en viss skrivare eller serie av skrivare. Du kan alltså inte bara köpa en patron som liknar den du har. Du måste kontrollera skrivarens bruksanvisning för en kompatibilitetstabell som listar vilka bläckpatroner just din skrivare kan kan använda. Att du kontrollerar noggrant är extra viktigt om du inte köper bläckpatroner från tillverkaren utan från något tredjepartstillverkare(Kopior). Då finner du dessutom ofta en
kompatibilitetstabell i förpackningen, där du kan kontrollera att denna patron funkar med din skrivare.

2. Orginalpatroner från skrivarens tillverkare brukar vara bäst! Orginaltillbehör brukar kallas OEM
(Original Equipment Manufacturer) , så även i bläckpatronsbranschen för skrivare. Detta är bläckpatroner gjorda av skrivarföretagen själva. Eftersom tillverkaren av skrivaren vet mer om sina egna maskiner än någon annan, kommer OEM bläckpatroner normalt ha den högsta kvaliteten och den lägsta graden av dålig kvalite. Normalt kostar en orginalpatron lite mer och det är upp till dig att göra en avvägning mellan pris och kvalite.
  

3. Du kan även använda begagnade bläckpatroner!
Begagande Bläckpatroner är bläckpatroner vars bläck tagit slut. Då har man en process för att återanvända dessa. Man öppna bläckpatronen, kontroller att de nej är felaktiga och därefter fyller på med nytt bläck. Till sist kvalitetskontrollerar man bläckpatronen. Begagnade bläckpatroner är billigare men kan också ha kvalitetsproblem.


4. Kontrollera hur din bläckstråleskrivaste skrivhuvud är konstruerat!
Skrivhvuvudet kontrolleras av  litet chip. Detta chip styr utskriften. Ofta sitter detta chip på sidan av bläckpatronen. Det betyder att du skall vara försiktig när du installerar bläckpatronen för att inte skada chippet.


5. Hur många färger finns i din bläckpatron?
En färg bläckstråleskrivare använder bara fyra färger för att producera miljontals färger: svart, magenta (ljusröd), gul och cyan (ljusblå). Färg bläckpatroner kan bestå av fyra tankar, en för varje färg. Det finns också en typ av färgpatroner som har tre färger, med svart bläck i en separat skrivare patron. Detta är särskilt användbart för dem som skriver ut mycket text men inte många färgbilder eller dokument. Mer avancerade bläckstråleskrivare skrivare använda upp till åtta bläck färger för att skapa filmkvalitet fotografiska utskrifter.

Frågan du skall ställa dig är vilken typ du behöver? Skall du inte skriva ut bilder utan bara dokument med text, då kommer du billigare undan om du köper de bläckpatroner med tre färger. Vice versa vad det gäller de färgpatroner med 8 färger.

7. Vård av Bläckpatroner.

Vid rätt
förvaring, bör OEM bläckpatroner och renoverade bläckpatroner hålla mellan 12 och24 månader  efter köpet. Förvara dem i förseglade pakei ett rum med en jämn temperatur tills du är redo att installera dem. Undvik att köra skrivaren när bläckpatronen är torr, då detta detta kan orsaka munstyckena blir tilltäppta . Det är bättre att byta bläckpatron innan den körs helt torr.


8. Hitta billiga bläckpatroner
Om du inte orkar Googla upp de billigaste bläckpatronerna finner du en lista nedan på lämpliga ställen att leta billiga bläckpatroner. Detta är sidor där man snabbt kan jämföra priser, för att göra en bra affär
www.bläckpatron.se
www.bläckpatroner.net
Kommentarer


Har du erfarenheter som du vill dela med dig av när du köpt Bläckpatroner. Dela med dig av dessa erfarenheter i en kommentar nedan!
Namn:
E-post:
Kommentar:
Stäng
 E-handlare som säljer Bläckpatroner
Hos Rikard Westerberg som driver www.tonerlagret.se får du personlig service

relaterade artiklar

Kategorier Antivirus Brandväggar AntiSpyware Surfa anonymt Backup Krypteringsprogram Webbhotell Programvara Gratisprogram Internetkatalog

Om Mjukvara.se
Christian Rudolf

Mjukvara.se drivs av Christian Rudolf i syfte att vara en resurs kring programvaror, webapplikationer, internetsäkerhet och hur man använder weben för att göra sitt liv bättre. Mitt mål är skapa gratis, relevant och intressant info för dig som har frågeställningar kring weben och hur man använder den. Vill du kontakta mig gör du lättast det på Rudolf (at) mjukvara punkt se