Mjukvara Logo

Få bättre batteritid i din bärbara dator och spara miljön!

Hem / Få bättre batteritid i din bärbara dator och spara miljön!

Förläng livstiden på ditt datorbatteri

Postad av: CR
Batteritiden verkar alltid vara slut när man som mest behöver den. Har du tröttnat på att se batteristapeln sjunka som en sten varje gång du ska använda din bärbara PC? Här är tipsen du behöver! Att få batterier att hålla längre har också en miljöaspekt. Du är snäll mot miljön desto längre ditt batteri håller

Snabbfakta
Vad behöver jag?
-En bärbar dator
Vad kommer jag att lära mig?
-Hur batterier i bärbara fungerar
-Hur du minskar strömförbrukningen
-Var du skaffar ett nytt batteri
-Hur du förlänger batteriets livstid

Du ska bara avsluta en mening, skriva en hälsning och skicka iväg ditt viktiga e-post till en bekant. Då poppar en informationsbubbla upp nere i högra hörnet och talar om att batteriet i den bärbara datorn håller på att ta slut. I panik försöker du skriva snabbare. Hårddisken börjar rassla och precis när du tror att du är klar och ska klicka på Skicka-knappen, blir skärmen svart och Windows meddelar att operativsystemet försatts i viloläge. Ouch.

Batteriet är verkligen en svag länk i våra bärbara datorer. De verkar aldrig vilja räcka till. Vad tillverkaren utlovar är en sak, och vad som gäller i praktiken är en annan. Därtill slits naturligtvis batteriet allt eftersom du använder det, vilket leder till ännu sämre batteritider. Så vad gör du? Det finns en del tips som kan hjälpa dig att förlänga både arbets- och levnadstid för ditt datorbatteri.Snåla på strömmen
Enligt specifikationerna sks ditt batteri förmoldigen räcka till mellan 2-4 timmar. Det skiljer sig mycket mellan modeller. För att hålla priserna nere på sina bärbara datorer brukar de flera tillverkare snåla in på just batteriet, genom att skicka med ett dåligt batteri och samtidigt erbjuda bättre till en extra kostnad. Om du vill att ditt batteri ska räcka längre handlar det om att dra ner datorns strömförbrukning. Börja med att koppla bort externa enheter som du inte använder. MP3-spelare, USB-minnen, extern mus och så vidare – allt sådant drar en hel del ström. Trådlöst nätverk tar rätt mycket energi, så om du har möjligt att deaktivera detta när du inte använder det, är det positivt.

De flesta bärbara datorer har en speciell knapp för att slå på respektive av WiFi-funktionaliteten. Leta efter en knapp som heter ”Wireless” eller som har en ikon liknande en antenn. Ibland ligger den på funktionstangenterna och du kommer åt den genom att hålla nere Fn-tangenten samtidigt som du trycker på avsedd F-knapp. Samma sak gäller för Bluetooth, som också tar ström. I övrigt kan du prova att stänga av ljudet, dra ner ljusstyrkan på skärmen och se till att inte kör allt för många program i bakgrunden.

Windows Energiinställningar
I och med Windows Vista infördes möjligheten att själv bestämma hur du vill begränsa datorns energiförbrukning. Det finns några enklare inställningar även i Windows XP, som du hittar under Kontrollpanelen > Energialternativ, men Vistas är bättre. Du kommer åt verktyget via Kontrollpanelen > Bärbar dator > Energialternativ. Här väljer du ett schema som passar ditt arbete bäst.
Du kan justera varje schema genom att klicka på ”Ändra schemainställningar”. De grundläggande inställningarna gäller hur länge skärm och hårddisk ska få stå igång utan att användas, innan de stängs av eller sätts i viloläge. Även skärmens ljusstyrka kan ändras. Mer intressant hittar du när du klickar ”Ändra avancerade inställningar”.
I fönstret som nu öppnas kan du ställa in allt från hur effektivt processorn ska arbeta och hur det trådlösa nätverkskortet som fungera, till vad som ska hända när du fäller ner locket på datorn. Ett bra tips är att skapa ett energischema med väldigt snål förbrukning, som du kan aktivera när du arbetar på batteriet och behöver extra tid. Gå till Energialternativ i Kontrollpanalen och klicka ”Skapa ett energischema” i vänsterspalten. Välj ett schema att utgå från, fyll i namn och börja dina ändringar.

Sköt om ditt batteri
Ett batteri har inte hur lång livstid som helst. Kvaliteten är som sagt rätt skiftande bland bärbara datorer. Medan ett bättre batteri kan fungera fint i flera år, kan budgetvarianter hos billigare datorer vara helt värdelösa efter sex månader. Du kan dock påverka detta genom att sköta om ditt batteri.

När du köpt din dator är det bra om du fulladdar batteriet, och sedan använder datorn tills det tar slut, ett par gånger. Då kommer du få bäst prestanda ur det. Är batteriet av typen NiMH ska du helst tömma och fulladda batteriet en gång varje månad.

Om du inte använder din dator under längre perioder, dra ut batteriet när det är fulladdat och förvara det i rumstemperatur. På samma sätt bör du inte ha batteriet anslutet om du har datorn kopplad till strömuttaget. Då laddas nämligen batteriet hela tiden, vilket minskar livslängden. Värme påverkar, så kör du med nätadapter och datorn ofta är varm, kommer det skada batteriet.

Till höger hittar du en steg för steg guide för att förbättra batteriprestan i din bärbara dator

Shoppingtipset-Köp ett nytt batteri!
Skulle du behöva byta batteriet helt, finns det ett par bra e-butiker.

Om du tipsen till trots står med ett batteri som bara håller några minuter, är en sista utväg att köpa ett nytt. Det kostar en slant men om du vill kunna köra datorn mobilt är det säkert värt pengarna. Lägsta priser hittar du som regel hos de Internetbutiker som är inriktade på batteriförsäljning. Innan du handlar bör du göra en sökning hos pricerunner.se eller prisjakt.se för att hitta bäst återförsäljare.

En stor Webshop för batterier är Midas.nu Använd sökfältet för att skriva in din dators modellnamn.


Midas.nu har en stor mängd batterier för bärbara datorer, till låga priser.


”Medan ett bättre batteri kan fungera fint i flera år, kan budgetvarianter hos billigare datorer vara helt värdelösa efter sex månader”

Om du gillar denna blogposten så prenumera på Mjukvara.se . Om du är inne på Mikrobloggande följer ni mig på Twitter här
Kommentarer


Av: Maria 2011-08-13
HEj! Jag nyss köpt ny dator men använder mest strömsladd så tänkt lägga undan. Men hört olika från olika personer/företag. Från Samsung ska jag använda till slut sedan plocka ut från Elgiganten ska jag ha en laddning ca 30-40 % sedan plocka ut och från vänner vissa menar de att jag ska ha i batteriet hela tiden oavsett vad jag använder. Ger mig huvidbry! M v h Maria


Namn:
E-post:
Kommentar:
Stäng

3 I Vista finns avancerade inställningar där det bland annat går att begränsa hur effektivt processorn får arbeta, för att spara ström.
    3 I Vista finns avancerade inställningar där det bland annat går att begränsa hur effektivt processorn får arbeta, för att spara ström.
2 Klickar du Ändra schemainställningar kan du justera hur snabbt datorn ska stänga av skärmen och försättas i viloläge, samt ljusstyrkan.
     2 Klickar du Ändra schemainställningar kan du justera hur snabbt datorn ska stänga av skärmen och försättas i viloläge, samt ljusstyrkan.
1 Gå till Kontrollpanelen > Bärbar dator > Energialternativ. Här finns ett gäng olika scheman för bättre batteritid respektive datorprestanda.
    1 Gå till Kontrollpanelen > Bärbar dator > Energialternativ. Här finns ett gäng olika scheman för bättre batteritid respektive datorprestanda.

relaterade artiklar

Kategorier Antivirus Brandväggar AntiSpyware Surfa anonymt Backup Krypteringsprogram Webbhotell Programvara Gratisprogram Internetkatalog

Om Mjukvara.se
Christian Rudolf

Mjukvara.se drivs av Christian Rudolf i syfte att vara en resurs kring programvaror, webapplikationer, internetsäkerhet och hur man använder weben för att göra sitt liv bättre. Mitt mål är skapa gratis, relevant och intressant info för dig som har frågeställningar kring weben och hur man använder den. Vill du kontakta mig gör du lättast det på Rudolf (at) mjukvara punkt se