Mjukvara Logo

WInZip

Hem / WInZip
KATEGORIER Antivirus Brandväggar AntiSpyware Surfa anonymt Backup Krypteringsprogram Webbhotell Internetkatalog

Om Mjukvara.se
Christian Rudolf

Mjukvara.se drivs av Christian Rudolf i syfte att vara en resurs kring programvaror, webapplikationer, internetsäkerhet och hur man använder weben för att göra sitt liv bättre. Mitt mål är skapa gratis, relevant och intressant info för dig som har frågeställningar kring weben och hur man använder den. Vill du kontakta mig gör du lättast det på Rudolf (at) mjukvara punkt se


komprimera dina filer med Winzip

Winzip är ett litet program som har två viktiga funktioner, det delar upp och packar filer. Programmet klarar också av att kryptera filer så att man kan lägga en eller flera filer i ett slags litet kassaskåp på hårddisken. Det kan vara ett bra sätt att hålla filer privata.
Packa upp dina filer med Winzip! Ladda ned

WInZip

Ibland talar man om att filer komprimeras och det innebär att de packas ihop för att bli mindre. WINZIP är ett av de vanligaste packningsprogrammet och ofta talar man om ”zippade filer” när man överlag menar filer som packats. 

Förr var filstorlekar alltid ett problem. Bandvidden var för liten eller disketten, cdskivan eller i vissa fall hårddisken var för små och man vill spara mer. Lösningen blev då att packa filer med Winzip. Det gjorde att de blev mindre och tog mindre plats.  Idag är det mer sällan ett problem men det kan vara bra att hålla exempelvis back-upper eller filer som mailas till någon små så att det går fort och enkelt.

När filer packades så kunde de dessutom delas upp i flera.  Exempelvis kan ett program packas och delas upp i flera filer så att en stor fil går att dela upp på många disketter. Idag används ibland uppdelningen av filer när man fildelar. Om jag har snabbare uppkoppling än den jag laddar ner ifrån kan jag ta några av delarna från andra personer samtidigt. Då använder jag min uppkoppling effektivare.

Packade filer ger också möjligheten att hålla ihop ett antal filer som när de öppnas är i samma mapp. Det kan vara en massa fotografier eller ett program som ska installeras. Risken för att delar av det man vill ha kommer bort minskar rejält. Det är också väldigt praktiskt att göra så när man ska maila många filer till någon.

WinZip är ingen gratisprogramvara, däremot har du en 45 dagars provperiod för att testa programmet. Priset för en licens är 30 euro och skulle du inte vara nöjd med WinZip har de en 30 dagars garanti så du kan få tillbaka dina pengar!

WinZip hjälper dig med:
  • Gör filer mindre
  • Håller ihop filer i ett arkiv
  • Kan passwordskydda arkiv
SCREENSHOTS AV PROGRAMMET

När man skapat ett nytt arkiv i Winzip så får man upp ett fönster som ser ut så här. Där antingen drar man in filer eller lägger till dem genom att klicka sig fram på hårddisken. Givetvis förstörs inga filer av att man packar dem.
När man skapat ett nytt arkiv i programmet så får man upp ett fönster som ser ut så här. Där antingen drar man in filer eller lägger till dem genom att klicka sig fram på hårddisken. Givetvis förstörs inga filer av att man packar dem.