Mjukvara Logo

Online VirusScanners-Vad är de bra för?

Hem / Online VirusScanners-Vad är de bra för?

Virus skanners-Gratis virusborttagning!

Postad av: CR
Virus Scanners är tjänster som ligger på antivirusföretagens hemsidor som du kan använda för att undersöka om den datorn du surfar på är infekterad med något som inte skall vara där. Det kan vara ett virus, en trojan eller ett spyware. Denna artikel lär dig använda dessa, var de finns och vilken unik nytta de har för dig och i vissa fall vad du måste tänka på när du använder dem.

Nyttan av denna artikel:
Du lär dig vad en online virusscanner är för något, fördelar och nackdelar och vilken som är bäst
Tid: 5 minuter för att läsa artikeln, upp till ett par timmar att scanna din hårddisk

OBSERVERA: En virus scan ersätter inte ett antivirusprogram eller ett antispionprogram.En virus scanner fungerar annorlunda än ditt antivirusprogram. De är nämligen en tjänst som ligger online som vem som helst kan använda, när som helst, utan kostnad. Principen är att när du använder en virus scanner så loggar virusscannern in på din dator och installerar en på din dator och scannar den efter skadliga program. Funktionen är densamma som ett antivirusprogram, dvs virusscannern letar upp virus och i tar bort dem(i de flesta fall). Nackdelen med viruscanners är att virusletande och borttagande sker inte i realtid utan du måste fatta ett aktivt beslut och gå till en websida, för att du skall upptäcka och bli av med virus. Samt att ett virus som redan fått fäste i din dator kan ha utfört sitt syfte, som t.ex. ha skadat något, låtit någon annan ha använt din dator för egna syften såsom att skicka spam, eller stulit information. Den kan alltså redan vara försent när du använder en virusscanner

I högerspalten ser ni ett exempel på en sådan scanning från de olika tjänsterna

Som jag tydligt skriver i början av denna artikel ersätter inte en virusscanner ett antivirusprogram utan de är ibland ett alternativ och i vissa situationer är de en fördel.

Fördelar med online virus scanners:
 1. De är alltid tillgängliga när du är online. Det betyder att om du kopplar upp dig via en offentlig burk kan du scanna den innan du sätter i ditt USB-minne eller andra portabla prylar. Då är du ganska säker från virus. Du vet ju inte vem som använt den tidigare och vad de gjort
 2. Deras virusdatabas är så färsk den kan vara. Tjänsten jobbar du direkt mot antivirusföretagens databas över virus.
 3. De är gratis.

Nackdelar med online virus scanners:
 1. Dessa tjänster kan inte skydda dig i realtid utan bara i det ögonblicket du använder dem. Detta är inte ett alternativ på dagens internet till antivirusprogram. Säkerhetshoten på näten är stora om du använder en dator med Windows operativsystem. Du behöver ett realtidskydd i form av ett antivirusprogram.
 2. Skyddet från en viruscanner är också att de scannar datorn. Ett antivirusprogram scannar också datorn men inte lika ofta eller omfattande utan antivirusprogrammet håller istället koll på ingångarna till din dator. Mail, msn osv och sedan scannar den datorn med jämna mellanrum istället, tex en gång per dygn
 3. Om du sitter på ett internetcafé eller dylikt kan datorn vara nedlåst på ett sådant sätt att du inte har rätt att köra vad som helst, så en onlinescanner kanske inte fungerar.
 4. En online scanner söker bara igenom din dator medan du väntar, medan ett fullvärdigt antivirusprogram idag oftast innehåller en rad andra produkter såsom brandvägg, sköld mot ondsint kod som körs, analys av all nätverkstrafik etc. Man kan tvingas stänga ner alla dessa produkter genom att tillfälligt koppla från sitt kompletta skydd medan man kör en online-scanner för att undvika att datorns skydd spärrar online-scannern från att göra sitt jobb. Medans man är nedkopplad så  står man så att säga naken med rumpan bar och bokstavligen ber om att få in virus på sin oskyddade dator medan onlinescannern jobbar.
 5. En virusscan kan vara tidskrävande om du har mycket information på din dator.

Vilka scanners finns det då därute? Nästan alla antivirusföretag med självaktning har en online virus scanner. Jag har provat några av de större företagens scanners och här ser ni resultat och vilka problem ni kan få när ni använder dem. Genomgående är alltid svårare att använda än ett antivirusprogram, med något undantag.

F-secure Online Virus Scanner
Språk: Svenska
Nackdel: Funkar inte med Firefox och jag var tvungen att installera Activex Pluggin för att den skulle fungera(vilket gäller de flesta scanners).En sådan kanske inte går att installera på en dator som är nedlåst på något sätt, t.ex på ett internetcafé eller en standardiserad företagsdator.
Omdöme: Den hittade 17 "malwares". I detta fallet var det inte ondsint kod utan ett antal cookies från olika annonssystem som städades ut. De är i de flesta fall harmlösa och till för att spåra ditt beteende på nätet för att ge dig bättre annonser. F-secures online scanner ger dig valet att ta bort dessa.
Tid:Den tog ca 1 timme och 40 minuter på sig att scanna min hårddisk. F-secure var den snabbaste online scannern som genomsökte min dator

Kaspersky Online Virus Scanner
Språk: Engelska
Nackdelar: När man kör igång scannern möts man av flera olika typer av instruktioner kring hur man måste göra Detta beror på vilket operativsystem du har. Har du Vista tex måste du ändra i språkinställningar. Detta känns inte användarvänligt. Det måste vara plugg and play som gäller. Kaspersky instruerade mig också till att stänga av mitt beflintliga antivirusprogram. Det kändes inte alls bra även om det är för en kort tid och scanningen pågår under denna tiden. För att scanningen skall fungera måste jag dessutom först ladda ned en databas(de flesta scanners fungerar så). En ovan användare kan tolka detta som att det är denna nedladdningen som är själva scanningen och därmed helt misslyckas med det man vill uppnå, en virusfri dator. Det var också en så tidsödande process att scanna datorn att jag avbröt den i förtid.
Fördel: Fungerar med Firefox.
Omdöme: Vore jag en vanlig användare skulle jag inte använda denna även om den gör jobbet. Just att det är lite "struligt" gör mig osäker på om jag gjort rätt.

McAfee online Virus Scanner
Språk: Svenska
Nackdelar: Även McAfee Online virus scan kräver Active att activeX(som de flesta virusscaners)nstalleras på din dator. Detta kan vara klart förvirrande för nybörjare. Tjänsten kan inte heller användas i Firefox utan enbart i Internet Explorer. Sidan är på engelska.
Fördelar: McAfee har ett Ok gränssnitt. Det finns utrymme för förbättringar men överlag godkänt
Omdömme: Denna kändes ok tyckte jag. De borde dock ta sig tid att översätta den och göra det tydligare när de de scannar efter virus.

Panda Online Virus Scanner
Språk: Svenska
Nackdelar: Som flera av sina konkurrenter kräver Pandas virus scanner att man  installera ett pluggin. De har dock byggt sin lösning på ett sätt som att gör det är faktiskt lätt att förstå och genomföra denna installationen. Det visade sig i Pandas test att min dator var "infekterad" men de berättar inte med vad(det står att det är "låg risk")! Därefter vill de sälja på mig en lösning. Jag förstår att de vill sälja men de borde berätta vad de hittat så jag kan göra någon typ av rimlighetsbedömning. Har jag ett problem vill jag såklart köpa deras lösning men jag måste ges chansen att själv göra en rimlig bedömning. Flera av Pandas konkurrenter tar även bort elak kod som den hittar. Panda gör inte det utan du måste köpa en lösning för att det skall hända.
Fördelar: Pandas lösning fungerar även för Firefox, inte bara för IE. Virus scannern är lättanvänd och de har tänkt på användbarhet när man byggt. Exempel på detta är att man mycket tydligt kan se hur mycket det är kvar att scanna av hårddisken. Något som saknats hos de andra.
Omdöme: Panda är min favorit. Det beror mycket på att den är lättanvänd, lätt att förstå och använda. Som nybörjare behöver man inte tänka så mycket. Man vet vad man måste göra. Denna faktor tycker jag är mycket viktigare än att den inte tar bort virusen gratis(Panda tar betalt för att ta bort virusen). Om du har svårigheter att använda tjänsterna så kvittar det faktikst om de är gratis eller betaltjänster

Trend Micro Online Virus Scanner
Språk: Engelska
Nackdelar: För en nybörjare kan det vara lite struligt att komma igång, speciellt med tanke på att den är på engelska. De ägnar sig också åt reklam när tjänsten sätter igång, istället för att tydligt visa att scannern har börjat jobba med min hårddisk. På bilden till höger kan ni se hur hur det ser ut när Trend Micro scannar er dator. Den blåa rektangeln visar var statusmätaren är
Fördelar: Trend Micros virus scanner stödjer både IE och Firefox. Skulle virusscannern hitta elak kod tar den bort den, gratis.
Omdömme Funktionell tjänst som är ganska lättanvänd. Den hade nästan kunnat tävla med Pandas om den var på svenska.

Trots att Panda har valt att ta betalt för själva virusborttagandet i sin Scanner var det en ganska trevlig och problemfri upplevelse att använda deras scanner, ActiveScan. Antagligen skulle min mamma klara av att hantera denna. De får mycket höga poäng för användarvänlighet

Jag vill också poängtera att en virusscanner tar inte bort behovet av ett antivirusprogram. De enda på nätet som klarar sig utan ett antivirusprogram är proffsen. Alla vanliga människor bör ha ett antivirusprogram på sin dator. Miniminivå är ett gratis antivirus.

Om du gillar denna blogposten så prenumera på Mjukvara.se . Om du är inne på Mikrobloggande följer ni mig på Twitter härKommentarer


Av: Patrik 2010-11-22
F-secures scanner fungerar numera med Firefox då den använder Java. Tar god tid på sig att ladda ned dock...


Namn:
E-post:
Kommentar:
Stäng

F-scures Virus scanner söker min hårddisk efter saker som inte skall vara där
   F-scures Virus scanner söker min hårddisk efter saker som inte skall vara där
McAfee redo att scanna din dator efter virus.
  McAfee redo att scanna din dator efter virus.
Panda ActiveScan har hittat elaka saker på min dator. Såhär ser det ut. Man kan enkelt köpa en lösning som tar bort otyget.
  Panda ActiveScan har hittat elaka saker på min dator. Såhär ser det ut. Man kan enkelt köpa en lösning som tar bort otyget.
Såhär ser det ut när Trend Micro virus scanner scannar din hårddisk. I det vänstra nedre hörnet på bilden visas var i processen som scanningen befinner sig.
    Såhär ser det ut när Trend Micro virus scanner scannar din hårddisk. I det vänstra nedre hörnet på bilden visas var i processen som scanningen befinner sig.
Kategorier Antivirus Brandväggar AntiSpyware Surfa anonymt Backup Krypteringsprogram Webbhotell Programvara Gratisprogram Internetkatalog

Om Mjukvara.se
Christian Rudolf

Mjukvara.se drivs av Christian Rudolf i syfte att vara en resurs kring programvaror, webapplikationer, internetsäkerhet och hur man använder weben för att göra sitt liv bättre. Mitt mål är skapa gratis, relevant och intressant info för dig som har frågeställningar kring weben och hur man använder den. Vill du kontakta mig gör du lättast det på Rudolf (at) mjukvara punkt se