Mjukvara Logo

Uppgradera dina programvaror

Hem / Uppgradera dina programvaror

Uppdatera din Mjukvara och få en säker dator!

Postad av: CR och TkJ
Uppgradera dina program så blir din dator mer lättanvänd men framförallt blir den säkrare

Snabbfakta
Hur lång tid kommer det att ta?
-1-5 timmar.
Vad behöver jag?
-Update Notifier
Vad kommer jag att lära mig?
-Uppgradera programvaror.
-Hålla din dator säker.
-Få de senaste versionerna.


Att hålla sitt operativsystem och alla programvaror uppgraderade till de senaste versionerna är viktigare än någonsin. De största och farligaste virusen som sprids, är de som utnyttjar säkerhetshål i systemet och programmen. Genom att använda öppna säkerhetshål kan skadlig kod exekvera sig själv, vilket betyder att viruset kan aktivera sig utan att du har gjort något.Som ett exempel kan nämnas viruset Conficker, som använder ett säkerhetshål som man hittade i Windows i oktober 2008. Microsoft var rätt snabba upp med en uppdatering (MS08-067) som täppte igen hålet, men eftersom så många användare inte bryr sig om att uppdatera så spred sig viruset som en löpeld under de kommande månaderna. I mars var medierna fyllda av artiklar om Conficker.
Bland de viktigaste programmen att hålla uppdaterade finns de verktyg du använder på Internet. Webbläsaren till exempel, och de tillägg som finns till webbläsaren. Apple QuickTime är det många som använder för att titta på film på webben med. Enligt en säkerhetsrapport från Kaspersky, som publicerades i mars, var QuickTime den överlägset största säkerhetsboven. Över 80 procent av säkerhetsproblemen, hittade i program hos användare under 2008, hade med QuickTime att göra.

Att uppgradera program
Många program har inbyggda funktioner för att uppdatera sig själva. Det är rätt vanligt att de installerar ett litet bakgrundsprogram som ligger och kollar av efter uppdateringar via Internet. Har du en hård brandvägg kan det bli problem, om verktygen inte har tillgång till Internet.

Själv är jag inte så förtjust i de här verktygen, eftersom många bäckar små blir rätt mycket internminne och prestanda. När systemfältet i Windows är fullt av onödiga ikoner vill man helst bli av med dem.

Om du startar ett program och det dyker upp en ruta om ny version, så är det bra att godkänna den och ladda ner uppgraderingen. Men att manuellt kontrollera alla installerade program efter nya versioner är ett väldigt stort projekt. Då är det bra att det finns lösningar som gör det åt dig.

Update Notifier är ett gratisprogram som söker igenom din dator efter installerade program, jämför versionsnumren mot en databas och sedan talar om för dig vilka som är utgågna. I de flesta fall kan du klicka dig vidare till tillverkarens hemsida för att ladda ner den nya versionen.

När du installerar Update Notifier får du frågan om du vill köra det när Windows startar. Det är en god idé, eftersom programmet då kontinuerligt kommer att kolla efter nya versioner av dina program. Dyker något upp får du ett meddelande och du kan uppdatera med detsamma. Eftersom virus och andra former av attacker sprids väldigt fort idag, är det viktigt att vara snabb med uppdateringarna.

Ett alternativ till Update Notifier är Secunia PSI, som är mer inriktat på att hitta ouppdaterade program med säkerhetshål. PSI har fördelen att även tala om varför du ska ladda ner en uppdatering, genom att visa en grafisk stapel över hur allvarliga säkerhetsbrister din aktuella version har. När jag testkörde Secunia PSI hittades flera program med säkerhetshål som öppnade upp för intrång. Genom att klicka på ikonen i kolumnen Solution laddar du hem den senaste uppdateringen, alternativt skickas till en webbsida varifrån du kan hämta filen.

Ta bort program
Som sista råd inför att hålla din dator fräsch och täppt från säkerhetsluckor, föreslår jag att du går igenom dina installerade program och tar bort de du inte använder. Det här frigör inte bara utrymme på hårddisken, utan du gör datorn säkrare. Eftersom du inte använder programmen kommer du förmodligen inte att uppdatera dem, och då är det onödigt att de finns kvar utifall att man hittar säkerhetshål i dem.

För att avinstallera programvaror rekomenderar jag Revo Uninstaller. Framför Kontrollpanelen > Lägg till eller ta bort Program.  Verktyget rensar nämligen också bort kvarliggande registernycklar och temporära filer. När du avinstallerar ett program, välj Måttligt eller Avancerat läge för bästa resultat.

Programmet Secunia PSI skannar igenom din dator efter osäkra programvaror.STEG FÖR STEG Guide till att uppgradera Windows Ordentligt

1. Uppdatera automatiskt
Se till att aktivera automatisk uppdatering av Windows, så slipper du att manuellt kontrollera efter nyheter. Du gör detta via Säkerhetscenter i Kontrollpanelen.2. Windows Update
Om du inte har uppdaterat Windows på länge kan du gå till windowsupdate.microsoft.com och ladda ner allt härifrån.3. Drivrutiner
Windows Update kan även ge förslag på nya drivrutiner du bör ladda ner till hårdvara du har installerat. Detta rekommenderas.


Om du gillar denna blogposten så prenumera på Mjukvara.se . Om du är inne på Mikrobloggande följer ni mig på Twitter härKommentarerNamn:
E-post:
Kommentar:
Stäng

1. Update Notifier Ladda ner och installera gratisprogrammet Update Notifier från cleansofts.org/view/update-notifier.html. Programmet kollar dina installerade program.
    1. Update Notifier
Ladda ner och installera gratisprogrammet Update Notifier från cleansofts.org/view/update-notifier.html. Programmet kollar dina installerade program.
2. Rekommenderat De viktigaste uppdateringarna visas under fliken Recommended. För att ladda ner en ny version klickar du på den gröna ikonen.
    2. Rekommenderat
De viktigaste uppdateringarna visas under fliken Recommended. För att ladda ner en ny version klickar du på den gröna ikonen.
3. Ladda ner Du skickar nu till en webbsida med information om programmet, samt länkar till där du laddar ner en nya versionen.
    3. Ladda ner
Du skickar nu till en webbsida med information om programmet, samt länkar till där du laddar ner en nya versionen.

relaterade artiklar

Kategorier Antivirus Brandväggar AntiSpyware Surfa anonymt Backup Krypteringsprogram Webbhotell Programvara Gratisprogram Internetkatalog

Om Mjukvara.se
Christian Rudolf

Mjukvara.se drivs av Christian Rudolf i syfte att vara en resurs kring programvaror, webapplikationer, internetsäkerhet och hur man använder weben för att göra sitt liv bättre. Mitt mål är skapa gratis, relevant och intressant info för dig som har frågeställningar kring weben och hur man använder den. Vill du kontakta mig gör du lättast det på Rudolf (at) mjukvara punkt se