Mjukvara Logo

Såhär tar du bort Trojaner!

Hem / Såhär tar du bort Trojaner!

Rensa din dator från trojaner och virus!

Postad av: CR och TkJ
Trojaner är en av de vanligare formerna av virus. Panda Security säger att 70% av all skadlig kod under andra kvartalet var trojaner Denna artikeln lär dig befria din PC från dolda otäckheter som trojaner och bli tryggare online

Snabbfakta
Hur lång tid tar det
-Ca 15 min att läsa artikeln
Vad behöver jag
-Om du har en trojan i din dator finns det programvaror som hjälper dig
Vad lär jag mig?
-skydda dig och ta bort trojaner


Trojaner är datorvirus namgivna efter illiadens trojanska hästKanske är du redan bekant med berättelsen om den mytomspunna trojanska hästen från Iliaden, men för er som har glömt bort den erbjuder vi en sammanfattning i snabbformat. Grekerna och trojanerna hade krigat i ungefär tio år, och grekerna belägrade Troja. De stridande parternas positioner var mer eller mindre låsta, så grekerna, ledda av Odysseus, bestämde sig för att testa en ny taktik. De låtsades ge upp och erbjöd trojanerna en enorm trähäst som gåva.Bild, Flickr,CC

Trojanerna accepterade gåvan och flyttade in den innanför Trojas murar. Eftersom de trodde att kriget var vunnet ställde trojanerna till med den vild fest och drack mer än vad de borde ha gjort. När trojanerna var tillräckligt utslagna av alkoholen sprang ett antal greker – som hade legat gömda inuti hästen – fram till Trojas portar, öppnade dem och släppte in resten av den grekiska armén. Precis som väntat hade de berusade trojanerna inte mycket att sätta emot de knipsluga grekerna.

Idén om den trojanska hästen lever och frodas än idag. Det finns visserligen ingen anledning att vara orolig för att din dator ska attackeras av en gigantisk trähäst, men dess digitala kusiner kan däremot bereda dig problem. Dagens trojanska hästar är illvilliga filer maskerade som legitima program, och använder sig av förklädnader och falskspel för att kunna ta kontroll över din PC via ett antal olika metoder. Av alla de möjliga sjukdomar som din dator kan råka ut för är de trojanska infektionerna bland de mest otäcka. Läs vidare för att ta reda på hur de skiljer sig från andra typer av hot, vilka lömska planer som står på deras agenda, hur du tar bort dem om du har råkat bli infekterad och hur du håller din PC skyddad från framtida infektioner.

En särskild art
Mask är en typ av virus som tar sig in i din datorDe allra flesta gör ingen skillnad på virus, maskar, spionprogram och trojaner, utan sammanfogar dem i större allmänna kategorier, som till exempel virus eller allmän ohyra. Det är lätt hänt att man betraktar alla dessa typer som delar av samma problem – i synnerhet eftersom de flesta säkerhetsprogram tenderar att betrakta dem som objekt som måste stoppas och raderas. Det är visserligen sant att de flesta av dessa hot liknar varandra i den bemärkelsen att de alla är skadliga, de beter sig alla på sitt eget speciella vis och har unika kännetecken. Virus och maskar kan operera och replikera sig själva utan någon mänsklig inblandning, medan trojaner kräver mänsklig interaktion för att kunna utföra sina smutsiga värv.
Bild, Flickr, CC

Här följer ett exempel på hur det kan se ut när en trojan infekterar en P:. Låt oss anta att du letar efter ny, cool skärmsläckare att ladda ner. Du startar upp din webbläsare, går till din favoritsökmotor och söker efter ”skärmsläckare”. Efter att ha gått igenom ett antal av de sidor som listades i sökresultatet snubblar du plötsligt över en skärmsläckare som du gillar och du beslutar dig för att ladda ner den. Filen ifråga är en EXE-fil, så när nedladdningen är klar installerar du den. Efter att installationsprocessen är färdig ser din nya skärmsläckare hur bra ut som helst.

Allt verkar vara frid och fröjd, men vad du kanske inte har insett är att EXE-filen du laddade ner inte bara installerade en fin skärmsläckare utan också förde med sig en hemlig biprodukt: en tangentloggande trojan (keylogger). Detta lilla program körs i hemlighet i bakgrunden och registrerar vartenda ord du skriver, från e-post till lösenord. Med jämna mellanrum ansluter sig keyloggern till Internet för att ladda upp informationen till en server – allt utan din vetskap. Låter det otäckt? Det borde det göra, och detta är bara ett av flera möjliga resultat av en trojaninfektion.

Förstå farorna
Trojaner kommer i alla former och storlekar, och när de väl har installerats kan de ställa till med all möjlig djävulskap på din PC. Förutom keyloggern, som beskrevs i det föregående exemplet, hittar du även trojaner som har utformats för att göra det möjligt för andra användare att fjärrstyra din PC, rekrytera din PC till ett botnät, använda din dator till att sända ut stora mängder spam, få din PC att delta i DOS-attacker, avaktivera dina säkerhetsprogram och till och med radera all data från din hårddisk.

Låt oss analysera dessa hot ett efter ett. Om din PC har en trojan som fungerar som en fjärrkontroll installerad kan hackers fjärransluta sig till din dator, bläddra igenom dina filer, läsa din e-post och övervaka alla dina aktiviteter i realtid. De kan också använda ditt system som en filserver för illegalt material, installera program och så vidare. Precis som namnet antyder så ger den här trojanen hackers total kontroll över din PC och möjligheterna som står dem till buds är oändliga.

Bottarnas tidsålder
Att använda trojaner för att rekrytera datorer till ett botnät blir allt vanligare. Botnät (bestående av zombiedatorer) används vanligtvis för att skicka stora mängder spam eller iscensätta distribuerade attacker mot webbsidor eller företagsnätverk. Botnät är också ett lukrativt affärsområde på Internets skuggsida. Så kallade ägare (de som kontrollerar botnäten) hyr ut dem till personer som behöver hjälp med att utföra sina smutsiga affärer, ofta till en kostnad av tusentals kronor per timma.

Vissa trojaner riktar sig specifikt mot dig och din PC. Exempelvis är en del trojaner utformade för att avaktivera säkerhetsprogram som antivirus - och brandväggsprogram, och utsätter således din PC för risken att bli attackerad av andra trojaner, virus, maskar och spionprogram. Det är heller inte ovanligt att hackers använder sig av dataraderande (eller krypterande) trojaner som en kapningsteknik. Hackern krypterar alla dina personliga filer och kräver dig sedan på en lösensumma för lösenordet. Alternativet kommer kravet på en lösensumma först och om pengarna inte anländer raderas all data på hårddisken.

Det finns nästan inga begränsningar alls för vad en trojan kan programmeras att utföra, och du bör verkligen ta våra varningar på allvar: allt som ger en annan användare kontrollen över din PC – eller tillgång till dina data – är skadligt för dig. Den information som samlas in kan användas för att få tillgång till bank- och e-postkonton, samt även för identitetsstöld. Tyvärr har trojaner ännu en utmärkande egenskap: det är till deras fördel att de hela tiden jobbar i det fördolda; de annonserar inte sin närvaro på något synligt vis. Därför är det inte ovanligt att en trojan infekterar en PC och att dess ägare inte har en aning om att allt inte står rätt till.

Så får trojanerna tag i dig
I de flesta fall kan inte en trojan infektera ditt system om du inte själv hjälper till. Tyvärr krävs det ofta inte mer för att hjälpa en trojan än att öppna en infekterad fil eller installera ett infekterat program. Trojaner kan, precis som förväntat, dyka upp som bifogade filer i e-postmeddelanden, men det är viktigt att lägga märke till att nästan vilken filtyp som helst kan innehålla trojaner. Detta inbegriper filer som skickas till dig över IM-chatter (kallas ofta MSN-virus) och program som du laddar ner. Platser där man vanligtvis återfinner trojaninfekterade filer inkluderar bland annat mindre nogräknade webbsidor, nyhetsgrupper och fildelningsnätverk.

Håll din PC skyddad
För att skydda din PC mot trojaner krävs det för det mesta att du bara vidtar samma åtgärder som när du skyddar den mot andra vanligt förekommande säkerhetshot. Detta innebär att du måste hålla Windows uppdaterat (med hjälp av automatiska uppdateringar), ha en brandvägg på plats (utan några onödiga portar öppna), samt att du har ett uppdaterat antivirus- och antispionprogram som erbjuder skydd i realtid installerat. Givetvis måste du också genomsöka din hårddisk efter skadlig programvara med jämna mellanrum.

Visserligen kommer dessa standardmässiga åtgärder i allmänhet att räcka ganska långt, men ofta krävs det lite extra hjälp för att bekämpa trojaner. Bland annat kan du installera och köra ett antitrojanprogram, som till exempel TrojanHunter.  I vissa fall kan det vara så att ditt existerande säkerhetsprogram kan upptäcka, men inte ta bort trojaner. I sådana fall kan du vända dig till dedikerade raderingsverktyg från bland annat Microsoft, McAfee och Symantec och som finns tillgängliga för alla.

Det är också en bra idé att vara mycket mer försiktig med de filer som du laddar ner. Det har blivit allt vanligare att folk postar infekterade filer online – ibland maskerade som populära säkerhetsprogram till på köpet!Det är bla. därför Mjukvara.se finns, för att du tryggt skall kunna ladda ned filer. Sist men inte minst – det viktigaste rådet vi kan erbjuda är du måste vara försiktig med vad du tar dig för ute på Internet och ännu mer försiktig med vad väljer att ladda ner, öppna (i synnerhet bifogade filer till e-postmeddelanden) och installera. Trojanerna blir farligare och farligare för varje dag som går, och den där filen kan mycket väl innehålla en överraskning som du inte har räknat med.

Undersök dina processer för att se om du har trojaner:
 1.  En metod som används för att upptäcka trojaner är att använda fliken Processer i Aktivitetshanteraren för att leta efter misstänkta processer. Högerklicka i aktivitetsfältet, klicka på Aktivitetshanteraren och klicka sedan på fliken Processer. Alla processer som körs kommer att listas.
 2. Aktivitetshanteraren förser dig inte med några detaljer, vilket gör det svårt att avgöra om en process är legitim eller inte. För att få reda på om en process är skadlig går du till Processlibrary och söker efter processens namn, till exempel fontview.exe.
 3. Om du skulle hitta en skadlig process som körs bör du genomsöka hårddisken med alla dina säkerhetsprogram. Eller använda en online scanner eftersom de har de senaste virusuppdateringarna.
SNABBFAKTA
 • Enligt CipherTrusts zombiestatistik så stod länderna i EU för 26,16 % av världens zombiedatorer under april 2007 (En Zombiedator är en dator som under kontroll av nätkriminella, oftast utan användarens vetskap
 • Sophos säkerhetsrapport från 2007 uppger att 32,4 procent av alla servers som står som värdar för skadlig programvara finns baserade i USA.
VIDARE HJÄLP
Om du letar efter en guide som hjälper dig att reda ut begreppen i en värld full av virus, maskar och trojaner måste du ta en titt på How Stuff Works nybörjarguide i ämnet.

Sådana här vill du inte ha i din dator:Om du gillar denna blogposten så prenumera på Mjukvara.se . Om du är inne på Mikrobloggande följer ni mig på Twitter här


Kommentarer


Av: Bonneville 2011-01-12
Oooj vilken välskriven artikel om virus och trojaner. Tackar vi för. -- BonnevilleNamn:
E-post:
Kommentar:
Stäng
Så raderar du trojaner med dedikerade verktyg:

1.Börja ditt projekt med att ladda ner Microsofts kostnadsfria verktyg Malicious Software Removal Tool och genomsök din hårddisk. Instruktioner och den nedladdningsbara filen hittar du på sidan jag hänvisar till
2.    Ett annat populärt antitrojanverktyg är McAfees Stinger, ett litet program som är kapabelt att leta rätt på och radera ett stort antal vanliga virus, maskar och trojaner. Ladda ner den senaste versionen av Stinger gratis.
3.    Om varken MSRT eller Stinger är till någon hjälp bör du leta reda på ett raderingsverktyg som är specifikt för din trojan. Sök på trojanens namn på nätet för att hitta dedikerade verktyg för att kunna ta bort den. Symantecs och Sophos hemsidor utgör utmärkta resurser i det här avseendet.

Obs: Både Microsofts verktyg och Stinger är gratisverktyg
Bild på när Microsofts brandvägg stoppat en trojan från att infektera din dator
     Bild på när Microsofts brandvägg stoppat en trojan från att infektera din dator
Site Advisor integreras i din webbläsare och hjälper dig att avgöra vilka sidor som är säkra och vilka som inte är det. Lägg märke till symbolerna bredvid länkningarna i Google!
   Site Advisor integreras i din webbläsare och hjälper dig att avgöra vilka sidor som är säkra och vilka som inte är det. Lägg märke till symbolerna bredvid länkningarna i Google!
Kategorier Antivirus Brandväggar AntiSpyware Surfa anonymt Backup Krypteringsprogram Webbhotell Programvara Gratisprogram Internetkatalog

Om Mjukvara.se
Christian Rudolf

Mjukvara.se drivs av Christian Rudolf i syfte att vara en resurs kring programvaror, webapplikationer, internetsäkerhet och hur man använder weben för att göra sitt liv bättre. Mitt mål är skapa gratis, relevant och intressant info för dig som har frågeställningar kring weben och hur man använder den. Vill du kontakta mig gör du lättast det på Rudolf (at) mjukvara punkt se