Mjukvara Logo

Songbird-Lär dig använda denna Musikspelare

Hem / Songbird-Lär dig använda denna Musikspelare

Kom igång med Songbird!

Postad av: CR och TkJ
Songbird är ett gratis program för att hantera musik på datorn – i samma anda som Windows Media Player eller iTunes. Denna artikel hjälper dig komma igång med Songbirds gratis musikspelare

Snabbfakta om denna artikeln
Hur lång tid tar det?
-14 minuter.
Vad behöver jag?
-Songbird, Du kan ladda ned Songbird här.
-Musik på datorn.
-Tillgång till Internet.
Vad lär jag mig?
-Att komma igång med Songbird.

 
Songbird är ett projekt inom öppen källkod, som bygger till stor del på programkod från Mozilla (de som ligger bakom bland annat Firefox och Thunderbird). Detta märks i Songbird, då musikprogrammet har en inbyggd webbläsare och arbetar med skal (kallade Fjädrar) och tillägg precis som nämnda Mozillaprodukter.Vid en första anblick märks direkt att utvecklarna hämtat en del inspiration från Apples iTunes, vilket knappast är en nackdel. Standardutseendet påminner starkt om iTunes och det finns bland annat den välkända och utmärkta funktionen Smarta spellistor. Smarta spellistor är ett sätt att skapa dynamiska spellistor utifrån vissa kriterier. Du bestämmer alltså inte exakt vilka låtar som ska vara med, utan talar istället om vilken typ av låtar som ska plockas från biblioteket – exempelvis de 25 mest spelade låtarna med högst betyg.

Tillägg eller fjärdrar som Songbird kallar det
Tillägg och Fjädrar kan du enkelt ladda ner via Verktyg > Tillägg, respektive Visa > Fjädrar > Skaffa fler fjädrar. När du väljer dessa så kommer en ny webbläsarflik att öppnas i programmet och du hamnar på nerladdningssidor. Klicka på en Install-knapp för att ladda ner och installera någonting du vill ha. Dessa funktioner fungerar lätt och automatiskt. Du behöver oftast starta om Songbird för att aktivera nya fjädrar.

Funktionsfyllt bibliotek
Du kan välja hur du vill visa din musik i Biblioteket. Det gör du via menyn Visa, där det finns flera olika paneler att aktivera eller dölja. Här finns även något som kallas för Mediavyer, där Filterpanel och Lista är standardval. Filterpanel delar in ramen i fyra delar; Genre, Artist, Album och Låttitlar. Det gör det lätt att hitta rätt, om du ofta lyssnar på musik efter hela album.

Ytterligare funktioner
Om du klickar på knappen Visa till vänster om sökfältet, kommer du åt Skaffa fler mediavyer. Härifrån kan du ladda ner olika funktioner som kopplas till markerad musik. Exempelvis finns det mediavyer som hämtar skivomslag från Last.fm, och du kan även få fram låttexter (lyrics) med rätt mediavy. Gillar du att upptäcka ny musik ska du ladda ner tillägget Music Recommendations. Då kommer du att få en vy i fönstret som visar information om den aktuella artisten tillsammans med tips på liknande artister.

Till höger hittar ni en kom igång guide för Songbird, steg för steg.En av de bästa funktionerna i Songbird är möjligheten att skapa Smarta spellistor, baserade på sökkriterier.

Ladda ned songbird här

Om du gillar denna blogposten så prenumera på Mjukvara.se . Om du är inne på Mikrobloggande följer ni mig på Twitter här


Kommentarer


Namn:
E-post:
Kommentar:
Stäng

6. Smarta funktioner Du kan konfigurera gränssnittet väldigt mycket genom att lägga till olika vyer. Här har vi skalat ner det till minimum med en enda lång lista över alla låtar på datorn.
     6. Smarta funktioner
Du kan konfigurera gränssnittet väldigt mycket genom att lägga till olika vyer. Här har vi skalat ner det till minimum med en enda lång lista över alla låtar på datorn.
5. Hämta fjädrar För att byta utseende kan du ladda ner så kallade fjädrar. Öppna en flik för att leta bland fjändrar genom att välja Visa > Fjädrar > Skaffa fler fjädrar...
     5. Hämta fjädrar
För att byta utseende kan du ladda ner så kallade fjädrar. Öppna en flik för att leta bland fjändrar genom att välja Visa > Fjädrar > Skaffa fler fjädrar...
4.. Gränssnittet Songbird påminner i standardutförande väldigt mycket om Apple iTunes. Det är upplagt som alla kända musikspelare och det är oftast inga svårigheter att komma igång.
     4.. Gränssnittet
Songbird påminner i standardutförande väldigt mycket om Apple iTunes. Det är upplagt som alla kända musikspelare och det är oftast inga svårigheter att komma igång.
3 Tillägg I slutet av installationen kommer du att få förfrågan om du vill ladda ner och installera några tillägg redan från start. Här kan du välja några om du vill – annars kan du hämta dem senare.
     3 Tillägg
I slutet av installationen kommer du att få förfrågan om du vill ladda ner och installera några tillägg redan från start. Här kan du välja några om du vill – annars kan du hämta dem senare.
2.. Installera När filen är nerladdad kör du igång den för att starta installeringen. Du kan klicka dig igenom och godkänna allt, det är inga konstigheter med det här momentet.
    2.. Installera
När filen är nerladdad kör du igång den för att starta installeringen. Du kan klicka dig igenom och godkänna allt, det är inga konstigheter med det här momentet.
1. Ladda hem Börja med att ladda ned programmet. Du hittar en nedladdningslänk överst i denna artikel.. Det väger strax under 12 MB och är översatt till svenska, även om sajten och installationsverktyget är på engelska.
    1. Ladda hem
Börja med att ladda ned programmet. Du hittar en nedladdningslänk överst i denna artikel.. Det väger strax under 12 MB och är översatt till svenska, även om sajten och installationsverktyget är på engelska.

relaterade artiklar

Kategorier Antivirus Brandväggar AntiSpyware Surfa anonymt Backup Krypteringsprogram Webbhotell Programvara Gratisprogram Internetkatalog

Om Mjukvara.se
Christian Rudolf

Mjukvara.se drivs av Christian Rudolf i syfte att vara en resurs kring programvaror, webapplikationer, internetsäkerhet och hur man använder weben för att göra sitt liv bättre. Mitt mål är skapa gratis, relevant och intressant info för dig som har frågeställningar kring weben och hur man använder den. Vill du kontakta mig gör du lättast det på Rudolf (at) mjukvara punkt se