Mjukvara Logo

Billig surf utomlands med ditt mobila bredband

Hem / Billig surf utomlands med ditt mobila bredband

Billig surf utomlands med ditt trådlösa bredband

Postad av: CR och TkJ

Mobilt bredband är glödhett men om du använder det utanför Sveriges gränser kan du få en chockartad upplevelse. Mobiloperatörerna vet hur man gör för att ta betalt. I denna artikeln lär dig att surfa billigare utomlands med dit mobila bredband!

Snabbfakta
Hur lång tid kommer det att ta?
-20 minuter.
Vad behöver jag?
-Mobilt bredband.
-Bärbar dator.
-Semester utomlands.
Vad kommer jag att lära mig?
-Spara pengar när du surfar mobilt utomlands.

En nyligen genomförd undersökning av Sifo visar att 9 av 10 svenskar inte vågar använda sitt mobila bredband på semester, på grund av rädslan att få skyhöga telefonräkningar. Det är förståeligt med tanke på att det skrivits en hel del om kunder som har surfat utomlands och sedan kommit hem till telefonräkningar på upp emot 150 000 kronor.
Det kan bli väldigt dyrt att surfa utomlands. Men har man ett mobilt bredband vill man troligen kunna använda det även på semestern, och med rätt tips behöver det inte kosta speciellt mycket. På de här sidorna får du lära dig hur du kan dra ner kostnaden. Bild,CC,Flickr
”Undvik att lyssna på Internetradio eller Spotify, och titta inte på film hos YouTube eller andra videotjänster” TkJ IT-bloggare om mobilt bredband.

När du använder ditt mobila bredband utomlands gäller så klart inte teleoperatörens avtal om fast pris. Dessa priser gäller enbart inom Sveriges gränser, vilket står tydligt i avtalen. När man tar med sig datorn och det mobila bredbandet utomlands kommer man istället betala per överförd MB. Dessa priser skiljer sig väldigt mycket beroende på land. Alla teleoperatörer har prislistor på sina hemsidor. I vissa länder kostar det 20 kronor per MB, medan det på andra ställen i världen kostar 140 kronor.

Utnyttja lite trafik med ditt mobila bredband
Eftersom du betalar per överförd MB är det viktigt att tänka på att inte ladda ner eller skicka upp för mycket data. Till att börja med ska man aldrig ladda ner några filer eller program. Att tanka filmer från The Pirate Bay straffar sig enormt mycket. Att ladda ner en film på 900 MB när du sitter utanför EU och betalar 140 kronor per MB, kostar 126 000 kronor – förmodligen minst det dubbla om man räknar med att du även skickar lika mycket trafik i och med utdelandet av filen.

Andra tjänster på Internet som drar mycket trafik är strömmande video och ljud. Undvik att lyssna på Internetradio eller Spotify, och titta inte på film hos YouTube eller andra videotjänster. Väldigt många webbplatser har annonser som visas i Flash, som strömmar material och som tar mycket bandbredd. Om du stänger av Flash så sparar du mycket. Likaså tar vanliga bilder massor av trafik.

För att testa skillnaden mätte jag hur mycket ett besök på Aftonbladet laddade ner. Med Flash och bilder aktiverade laddades det ner 2,4 MB data. När jag stängt av dessa så var det istället 0,6 MB.

Att mäta hur mycket trafik du använt är väldigt bra för att hålla reda på så att räkningen inte skjuter iväg. Det här gör du allra enklast med gratisprogrammet NetWorx (www.softperfect.com/products/networx). Det är ett litet verktyg som registrerar all trafik upp- och nedströms. Efter en installation lägger sig programmet som en ikon i systemfältet. Dubbelklicka på ikonen för att få fram programmet, där du kan se hur mycket trafik du utnyttjat.Webbläsaren Opera har många snabbinställningar för att deaktivera bilder och annat.

Till höger hittar ni en steg för steg guide för hur du sparar pengar på att surfa snålt:

Om du gillar denna blogposten så prenumera på Mjukvara.se . Om du är inne på Mikrobloggande följer ni mig på Twitter härKommentarer


Av: Christopher 2010-03-22
Ja mobilt bredbånd er smart. Bredbånd priser på mobilt bredbånd bliver også billigere og billigere.

Av: Gunnar 2010-04-07
Tack för bra info! Alternativen internetcafé och hotell med nätanslutning kanske ändå är att föredra...

Av: emina 2010-05-03
I vilka länder funkar deta ?

Av: Christian Rudolf 2010-08-16
Emina Alla länder kan du göra dessa inställningar eller du kanske menade något annat?

Av: ingvar 2010-09-27
tack för alla tipps specielt att stänga av automatiska uppdateringar

Av: Eva Lindberg 2011-01-08
Tänkt ladda ner networx men fick wotmarkering att siten har dåligt rykte. Hur komma vidare?

Av: Christian Rudolf 2011-01-08
Eva Du skall vara försiktig för det är anda användare som "röstat" om detta. Så jag hade provat programmet men varit uppmärksam

Av: Vincent 2011-02-27
NetMeter är ett bra komplement för att hålla koll på sina nivåer. http://www.metal-machine.de/readerror/index.php

Av: Rabia Boukhedimi 2011-11-30

Hej Har ni mobilBredband man kan surfa utomland exp: algerietAv: Christian 2011-12-10

@rabia Du får nog köpa ett kontantkort att surfa med i det landet!
Namn:
E-post:
Kommentar:
Stäng
Andra länkar i ämnet Mobilt Bredband
Köp utrustning för Mobilt Bredband som tex 3G-routrar hos Induowireless.com
1. Stäng av bilder Alla webbläsare låter dig stänga av att bilder laddas ner automatiskt. Titta under inställningar och leta upp kryssrutor för bilder och Java.
   1. Stäng av bilder
Alla webbläsare låter dig stänga av att bilder laddas ner automatiskt. Titta under inställningar och leta upp kryssrutor för bilder och Java.
2.. Deaktivera Flash Om du använder Firefox som webbläsare kan du ladda ner tillägget Flashblock från flashblock.mozdev.org. Det låter dig
   2.. Deaktivera Flash
Om du använder Firefox som webbläsare kan du ladda ner tillägget Flashblock från flashblock.mozdev.org. Det låter dig
3. Undvik YouTube Att titta på film på YouTube gör de flesta av oss, men det ska man definitivt undvika via mobilt bredband utomlands, eftersom det kostar massor.
   3. Undvik YouTube
Att titta på film på YouTube gör de flesta av oss, men det ska man definitivt undvika via mobilt bredband utomlands, eftersom det kostar massor.
4. Ingen musik... Spotify är förbaskat bra, men vill du lyssna på musik på datorn ska du ha vanlig MP3-musik från hårddisken istället.
   4. Ingen musik...
Spotify är förbaskat bra, men vill du lyssna på musik på datorn ska du ha vanlig MP3-musik från hårddisken istället.
5. Vänta med uppdatering Om du inte ska vara iväg i flera månader, stäng av automatiska uppdateringar för att undvika att Windows plötsligt laddar ner en 50 MB stor patch.
   5. Vänta med uppdatering
Om du inte ska vara iväg i flera månader, stäng av automatiska uppdateringar för att undvika att Windows plötsligt laddar ner en 50 MB stor patch.
6. Mät all trafik Använd gratisverktyget NetWorx för att mäta hur mycket trafik du skickar till och från datorn. Då märker du om det skenar.
   6. Mät all trafik
Använd gratisverktyget NetWorx för att mäta hur mycket trafik du skickar till och från datorn. Då märker du om det skenar.

relaterade artiklar

Kategorier Antivirus Brandväggar AntiSpyware Surfa anonymt Backup Krypteringsprogram Webbhotell Programvara Gratisprogram Internetkatalog

Om Mjukvara.se
Christian Rudolf

Mjukvara.se drivs av Christian Rudolf i syfte att vara en resurs kring programvaror, webapplikationer, internetsäkerhet och hur man använder weben för att göra sitt liv bättre. Mitt mål är skapa gratis, relevant och intressant info för dig som har frågeställningar kring weben och hur man använder den. Vill du kontakta mig gör du lättast det på Rudolf (at) mjukvara punkt se