Mjukvara Logo

Surfa snabbt med Google DNS

Hem / Surfa snabbt med Google DNS

Surfa snabbare med Google Public DNS

Postad av: CR och TkJ
Genom att byta ut din Internetleverantörs DNS-servrar mot bättre och snabbare från Google, ökar du din surfhastighet på ett enkelt och gratis sätt.

Snabbfakta
Hur lång tid tar det?
-5 minuter.
Vad behöver jag?
-Internetuppkoppling.
Vad lär jag mig?
-Öka hastigheten på ditt surfande.

När du surfar på webben används hela tiden adresser som www.mjukvara.se.se, men dessa kan inte protokollen som skickar data hantera så därför behöver namnen översättas till IP-nummer. Det är DNS-servrar kommer in i bilden – Domain Name Servers.Din Internetleverantör tilldelar dig automatiskt sina egna DNS-servrar när du ansluter, så detta är inget man som använder behöver bry sig om. Tyvärr är det inte många operatörer som lägger någon större energi på att bygga kraftfulla DNS-servrar. Därför är de relativt slöa och ger ingen vidare prestanda.

Detta drar ner din hastighet, eftersom din webbläsare gör väldigt många så kallade DNS-uppslag varje gång du besöker en webbsida. Det är sällan som all data som hämtas ligger på en och samma server. Istället ska annonser, bilder, Javascript och en massa annan information hämtas från andra domäner. Och varje ny domän innebär ett nytt DNS-uppslag.

Genom att byta din Internetoperatörs egna DNS-servrar till snabba alternativ, kan du således öka hastigheten på ditt surfande. Det här kräver inte mycket arbete men kan faktiskt ge en markant skillnad i surfhastigheten, framför allt på sajter som är rätt tunga – Aftonbladet och andra stora sajter med mycket annonser kan få sig en knuff i rätt riktning.

Googles gratis DNS-tjänst
Google har alltid massor av olika projekt på gång och ett av de senaste är Google Public DNS. Enligt Google själva är syftet med tjänsten att erbjuda ett snabbare Internet. Att byta till att använda Googles DNS-servrar kostar ingenting och tar bara några minuter. Det kräver ingen registrering, utan ändringen gör du enkelt i Windows.

Här kan du läsa mer om hur Google Public DNS fungerar.

Dina inställningar i Windows innefattar två stycken DNS-servrar, och du hittar dessa bland inställningarna för din Internetanslutning. Gå till Kontrollpanelen och leta upp Nätverksanslutningar. Här finns alla dina olika anslutningar, varav en är din vanliga. Du märker vilken du använder eftersom den är markerad som ansluten.
Högerklicka på rätt anslutning och välj Egenskaper i menyn. Nu öppnas ett fönster där du hittar en lista över objekt. Markera det som heter Internet Protocol Version 4 och klicka på Egenskaper. I nästa inställningsfönster kryssar du i rutan med texten ”Använd följande DNS-serveradresser”. Nu kan du fylla i två IP-nummer. Anledningen till att det är två servrar, är för att den andra är en alternativ utifall den första inte fungerar.

Google Public DNS har den attraktiva IP-numrena 8.8.8.8 och 8.8.4.4. Fyll i dessa i fälten. Du kan använda mellanslagstangenten för att hoppa mellan de olika små textrutorna. När du skrivit in numrena klickar du OK i fönstrena.

För att aktivera ändringen behöver du koppla upp dig igen. Högerklicka på din anslutning och välj att koppla ifrån, eller – om du är ansluten via kabel – dra bara ut sladden och sätt i den igen. Kör du via trådlös uppkoppling behöver du klicka fram listan över trådlösa nätverk, markera ditt aktiva och välja att koppla ifrån. Därefter kopplar du upp dig igen som vanligt.

Andra bra alternativ
Google har faktiskt fått en del kritik för sin tjänst, eftersom en del anser att man inte ska surfa via Googles servrar då man är rädd för att företaget kommer registrera vad det är för sajter du besöker. Enligt Google själva verkar detta inte ske, men är du orolig för det finns det andra alternativ.

OpenDNS är en tjänst som varit igång i fyra år och den fungerar också väldigt bra som alternativ DNS. Skillnaden är att OpenDNS erbjuder flera funktioner som Google saknar. Bland annat kan du aktivera skydd mot farliga webbsidor, spärra olämpliga sajter och så vidare. Detta är rätt bra finesser om du har barn i familjen och vill hindra dem från att besöka otrevliga sidor.

Opendns:Ett bra alternativ till Google Public DNS är OpenDNS, där du även får tjänster för exempelvis föräldrarkontroll.

Hos OpenDNS  kan du registrera dig för att få möjlighet att göra olika inställningar. Vill du bara använda deras DNS-servrar för att surfa snabbare behöver du dock inte registrera sig. Då räcker det att du byter dina servrar mot de som OpenDNS tillhandahåller. Dessa har IP-numrena 208.67.222.222 respektive 208.67.220.220.
Ändra i din router

Om du har flera datorer och ansluter via exempelvis en trådlös router, behöver du inte göra ändringarna i varje dator. Då kan du istället lägga in DNS-servrarna direkt i routern, så att alla datorer som kopplar upp sig via den automatiskt tilldels DNS-servrar från OpenDNS eller Google Public DNS. Det här fungerar på de flesta routrar.

Router: Många routrar låter dig fylla i DNS-servrar, vilket gör att du slipper konfigurera varje respektive dator i nätverket.

Exakt hur du går tillväga beror på vilken router du använder. Alla tillverkare har olika gränssnitt och det kan även skilja sig mellan tillverkarnas olika modeller. Din routers inställningar når du som regel via din webbläsare om du knappar in IP-numret till routern; ofta är det 192.168.0.1 eller 192.168.1.1.

Leta efter något som heter WAN-inställningar. Här någonstans bör du hitta möjligheten att fylla i egna DNS-servrar. Du behöver förmodligen starta om routern efter att inställningarna gjorts. Då kommer även datorer att återansluta sig, och därmed tilldelas de nya servrarna.

Till höger finner du en steg för steg guide om hur du ändrar DNS-servrar och snabbar upp ditt surfande

Vill du få fler sådana här guider så prenumerar på Mjukvara.se RSS flöde genom att klicka här

Kommentarer


Av: Bengt Eklund 2010-09-05
Utmärkt

Av: DN 2010-10-13
enkelt och effektivt! Tack!

Av: Okke 2011-06-23
Brilliant. Enda nackdelen är att Google samlar och arkiverar våra surfvanor.. Dom förnekar det självklart. Dom arkiverar precis ALLTING men kartlägger inte svensson surfare.

Av: Christian Rudolf 2011-06-25
Okke Dock sparas infon bara en viss tid inte för alltid.

Av: robin haag 2012-03-10

#Okke Helt rätt! Är det för bra för att vara sant är det troligtvis inte det! Trött på att alla mulitnationella IT företag arkiverar mitt liv!
Namn:
E-post:
Kommentar:
Stäng

1 Nätverksanslutning Gå till Nätverksanslutningar i Kontrollpanelen, leta reda på din aktiva anslutning och högerklicka på den för att sedan välja Egenskaper.
     1 Nätverksanslutning
Gå till Nätverksanslutningar i Kontrollpanelen, leta reda på din aktiva anslutning och högerklicka på den för att sedan välja Egenskaper.
2 Internet Protocol I fönstret som visas hittar du en lista över olika objekt kopplade till anslutningen. Ett av dessa är Internet Protocol Version 4. Markera detta och välj Egenskaper.
 2 Internet Protocol
I fönstret som visas hittar du en lista över olika objekt kopplade till anslutningen. Ett av dessa är Internet Protocol Version 4. Markera detta och välj Egenskaper.
3 Fyll i DNS-adresser I rutorna för att skriva in egna DNS-servrar skriver du in IP-numrena från Google Public DNS eller OpenDNS. Därefter klickar du OK två gånger.
   3 Fyll i DNS-adresser
I rutorna för att skriva in egna DNS-servrar skriver du in IP-numrena från Google Public DNS eller OpenDNS. Därefter klickar du OK två gånger.

relaterade artiklar

Kategorier Antivirus Brandväggar AntiSpyware Surfa anonymt Backup Krypteringsprogram Webbhotell Programvara Gratisprogram Internetkatalog

Om Mjukvara.se
Christian Rudolf

Mjukvara.se drivs av Christian Rudolf i syfte att vara en resurs kring programvaror, webapplikationer, internetsäkerhet och hur man använder weben för att göra sitt liv bättre. Mitt mål är skapa gratis, relevant och intressant info för dig som har frågeställningar kring weben och hur man använder den. Vill du kontakta mig gör du lättast det på Rudolf (at) mjukvara punkt se