Mjukvara Logo

Falska säkerhetsprogram lurar dig at!t betala för ingenting

Hem / Falska säkerhetsprogram lurar dig at!t betala för ingenting

Låt dig inte luras av falska antivirusprogram!

Postad av: CR
Falska säkerhetsprogram: Allt är inte guld som glimmar – fejkade antivirus lurar dig till att köpa dyra virusskydd som inte existerar.

Snabbfakta
Hur lång tid tar det?
-Ca 10 minuter
Vad behöver jag
-Dator och uppkoppling
Vad lär jag mig?
-Vara vaksam online och hur ett farligt säkerhetsprogram beter sig

Farliga säkerhetsprogram! Rogue software kallas det på engelska. Fejkade eller falska program kan man kalla det på svenska. Detta fenomen har blivit allt vanligare och de flesta hoten finns ironiskt nog inom säkerhetsprogram.Man lurar användare till att ladda ner ett program som säger sig söka igenom din dator efter spyware och virus, och när du gör det kommer programmet att hitta många väldigt farliga hot. De här hoten är dock inte på riktigt, utan de falska säkerhetspaketet hittar på dem. För att du ska bli av med dem vill de att du köper den kommersiella versionen av programmet.

I grund och botten handlar det om rent bedrägeri. Det är dessutom svårt att bli av med ett fejkat program och du kommer väldigt ofta att få varningar, som talar om att din dator är smittad och att du är utsatt för hot av alla möjliga slag. Syftet är så klart att skrämma dig så mycket att du betalar.
– Jag skulle till och med våga påstå att fejkade säkerhetsprogram snabbt tagit sig in som nummer två på topplistan efter trojanerna, säger Sebastian Zebala som är säkerhetsexpert på Panda Security. Förhoppningsvis så är det bara en övergående trend men de tjänar seriösa pengar på lura folk med fejkade säkerhetsprogram.

Har du blivit smittad?
Om du har blivit drabbad av ett falskt säkerhetsprogram kommer det att yttra sig i att du ofta får upp meddelanden om att din dator är smittad av virus. Det poppar upp webbsidor och andra informationsrutor som varnar dig. Stäng ner dessa fönster genom att klicka på krysset uppe till höger – klicka inte på eventuella OK/Avbryt-knappar eftersom de bägge oftast skickar dig vidare. Söker du efter programmet via en sökmotor kommer du att få fram många sajter som erbjuder verktyg för att ta bort det. Här bör du vara uppmärksam, eftersom även de bakom det fejkade lägger upp verktyg som säger sig ta bort det. Om du kör ett sådant kommer det så klart att få motsatt effekt. Du blir inte alls av med det, snarare blir det värre.

Ett tips för att undvika att hamna på oseriösa sidor är att installera SiteAdvisor , ett gratis verktyg från McAfee. SiteAdvisor integrerar sig med din webbläsare och talar om när du hamnar på en registrerat farlig webbsida. Verktyget markerar även sökträffar i exempelvis Google med olika färger, så att du inte råkar klicka dig vidare till en farlig webbsajt. Tänkt dock på att detta inte är ett 100 procent säkert skydd, eftersom inte alla skräpsajter är registrerade av SiteAdvisor. En del legitima säkerhetsprogram har liknande verktyg.

Skydda din dator
– För att skydda sig så gäller förutom det vanliga säkerhetsmantrat: ha ett installerat, aktiverat och uppdaterat antimalwareskydd, påslagen personlig brandvägg och uppdaterat system (WindowsUpdate, Adobe, Firefox, Apple Quicktime med flera), att man tänker efter före, förklarar Sebastian Zabala.
Ett bra säkerhetspaket – antivirus, antispyware, brandvägg – kommer att hindra fejkade program från att installeras. Precis som Zabala säger är det dock viktigt att man som användare håller sitt säkerhetspaket uppdaterat. Säkerhetsprogram är som standard inställda på att ladda ner uppdateringar automatiskt.
Det finns gott om gratis säkerhetsprogram, både antivirus, brandväggar och antispyware. Om du vill använda gratisprogram bör du kontrollera noggrannt att det är seriösa verktyg. Innan du laddar ner och installerar ett program som du inte redan vet är seriöst, gör sökningar på nätet för att ta reda på vad andra säger om det.

Även ditt operativsystem och programvara du använder behöver uppdateras. Nya säkerhetshål hittas kontinuerligt, så det är viktigt att hålla sig till aktuella versioner. Speciellt viktigt är  Windows. Ha Automatiska Uppdateringar aktiverat, så kommer Windows att se till att din dator alltid är uppdaterad. Automatiska Uppdateringar hittar du i Kontrollpanelen.

Var källkritisk online
Alla varningar för hot mot din dator är inte från fejkade program. Även vanliga säkerhetsprogram rapporterar givetvis om hot, och Windows kan också meddela om det kommit uppdateringar som du måste installera. Så om du får fram säkerhetsrelaterade varningar betyder det inte nödvändigtvis att du är drabbad.
När du surfar och laddar ner program gäller det att vara källkritisk. Tänk på varifrån du hämtar på programmet. Är det någon känd filsajt som Download.com eller, är det en suspekt sajt med konstig adress? Du kan som sagt rådfråga en sökmotor om du vill veta mer om något. Ha också i åtanke att det inte är fritt att ladda ner och installera vad som helst bara för att du har antivirus. Det finns avancerade trojaner som faktiskt kan deaktivera ditt virusskydd och därmed öppna din dator.
– Ett tillägg på det traditionella säkerhetsmantrat bör vara: lita inte på resultat som du inte begärt att få från början och är det för bra för att vara sant så är det säkert det, avslutar Sebastian Zabala.

Några fejkade säkerhetsprogram;

•    AntiVir64
•    Antivirus2008Pro
•    MS Antivirus
•    XP Antivirus
•    Win Defender 2009
•    Total Secure 2009
•    IEDefender

 Relaterade artiklar

-Drive by downloads! Du kan bli smittad av att bara surfa in på en sida
-MSN-virus! Ladda inte ned okända filer från dina vänner
-Hackers! Såhär jobbar en hackare!

Om du gillar denna blogposten så prenumera på Mjukvara.se . Om du är inne på Mikrobloggande följer ni mig på Twitter härKommentarer


Av: Holger Finskas 2010-03-29
Jag har drabbats av "Security Tools" som med största sannolikhet är ett av fejakade antivirusprogram som fann ett otal virus på min dator trots att jag har Mocrosofts Security Essentials och Commodores Antivirus. Kan inte. få bort det ens med "Revo Uninstaller"som annars har hjälpt mej. Vad gör jag?

Av: Christian 2010-03-29
Med stor sannolikhet måste du blåsa din dator. Så har du sparat infon på den hade jag formaterat om den och installerat om allt igen. Det är en ganska säker lösning

Av: Leif 2011-04-08
Starta datorn från programskivan. Gör sedan en systemåterställning till ett datum som ligger före den dag du fick Security Tools på datorn


Namn:
E-post:
Kommentar:
Stäng

WinDefender 2009 är ett av de nyaste fejkade säkerhetsprogrammen som hävdar att det kan rensa din dator från hot.
      WinDefender 2009 är ett av de nyaste fejkade säkerhetsprogrammen som hävdar att det kan rensa din dator från hot.
Med SiteAdvisor installerat kommer du snabbt att se vilka sidor som är farliga när du söker på Internet.
   Med SiteAdvisor installerat kommer du snabbt att se vilka sidor som är farliga när du söker på Internet.
Ha Automatiska Uppdateringar aktiverat för att ditt operativsystem ska ha de senaste säkerhetsuppdateringarna.
    Ha Automatiska Uppdateringar aktiverat för att ditt operativsystem ska ha de senaste säkerhetsuppdateringarna.
Kategorier Antivirus Brandväggar AntiSpyware Surfa anonymt Backup Krypteringsprogram Webbhotell Programvara Gratisprogram Internetkatalog

Om Mjukvara.se
Christian Rudolf

Mjukvara.se drivs av Christian Rudolf i syfte att vara en resurs kring programvaror, webapplikationer, internetsäkerhet och hur man använder weben för att göra sitt liv bättre. Mitt mål är skapa gratis, relevant och intressant info för dig som har frågeställningar kring weben och hur man använder den. Vill du kontakta mig gör du lättast det på Rudolf (at) mjukvara punkt se