Mjukvara Logo

Virusskydd för online gamers!

Hem / Virusskydd för online gamers!

Antivirusprogram för gamers!

Postad av: CR
Enligt Comscore spelade ca 200 miljoner människor över jorden online spel under 2008. Med denna faktan i bakhuvudet förstår man att de nätkriminella ser detta som en lukrativ marknad. Denna artikel handlar om vilka faror som finns och hur man kan hantera farorna vid online gaming

Snabbfakta
Hur lång tid tar det
-ca 5 min att läsa denna artikeln
Vad behöver jag
-Inget
Vad lär jag mig?
-Kunskap om hur du skall skydda dig när du spelar online.

Med denna explosion av användande av olika typer av online spel som tex World of Warcraft, Lineage, Lord of Rings så inser man att det är ett paradis för de nätkriminella. Många möjliga offer och många ovana nätanvändare. Enligt Lavasoft distribueras det 40000 nya malware varje dag mot dessa spelare. Microsoft rapporterar att en intermask vars namn är Tatev, under 6 månader förra året nästan infekterade 5 miljoner datorer. Denna mask är designad för att leta info kring online spel och skicka denna info till sin upphovsman. Dessa nätspel är sociala spel där användarna, ofta, under mycket lång tid, spelar karaktärer. Dessa karaktärer skaffar sig olika typer av symboler, utrustning, poäng, pengar och annat. Gemensamt för denna "utrustning" är att det tar tid att skaffa den. Det gör att den blir värdefull. Det är inte alla spelare som är redo att lägga tiden utan man vill ha en snabbare tillfredställelse. För att få denna tillfredställelse köper man "utrustningen", oftast från någon som stulit den.Detta skapar en marknad för denna "utrustning" till olika spel. Eftersom det finns en andrahandsmarknad så finns det ett värde man kan realisera på sin "utrustning". Det betyder att de hackers som tar över ditt spelkonto kan sälja din utrustning, som du jobbat hårt på att få tag på. Ditt spelarkonto kan också tillfälligt eller permanent stängas av vilket gör det svårt för dig som spelare att vara med på de möten, raider eller sociala aktiviter i spelet. De som skapat World of Warcraft(WoW), Blizzard tillåter inte att man säljer sin utrustning eller guld för pengar och blir ditt konto påkommet med detta, stänger man ned det.

Hur får man sin dator infekterad eller sin loggininfo avslöjad?

Hackers och virusmakare vill gärna komma över lösenord och användarnamn. Det gäller inte bara till ditt spelkonto utan även till konton där det sker transaktioner. Det kan vara din internetbank, Paypal eller tex om du spelar poker online. Ett vanligt sätt att göra detta är att använda en programvara som "spelar in" vad du gör på ditt tangentbord och skickar denna informationen till upphovsmannen. Keyloggers kallas en sådan programvara. Sådan mjukvara installerar du såklart inte frivilligt utan du får den ofta på köpet när du gör något annat. Detta kan vara att du klickar på en länk i ett mail, laddar ned en fil, tex en skrivbordsbakgrund. Hackers har flera metoder att få dig att ladda ned något så att de kan installera program och kod som inte är bra för dig, i din dator.

Det finns också vad man på engelska kallar "social engineering", social manipulation är ett  bra ord på svenska. Social enginering bygger på att man utnyttjar svagheter hos olika personer för att få fram information som inte är fritt tillgänglig. I dess allra enklaste fall kan det vara en hacker som slumpmässigt ringer företagsanknytningar och hävdar att han är från företagets tekniska support och att man ringer tillbaka efter en support förfrågan. Förr eller senare kommer man till en person som har tekniska problem och är tacksam över att någon ringer. Då är det lätt att får information från denna personen, tex lösenord.

Om man skall ta ett enkelt exempel från spelvärlden så kan det innebära att du får ett mail med rubriken "Your WoW account is under investigation" och i mailet finns det en text där World of Warcraft hävdar att du säljer guld. Mailets avsändare är en mailadress som skulle kunna tillhöra WoW.s upphovsman Blizzard. Mailet uppmanar dig att antingen klicka på en länk för att verifiera dina kontodata eller att du skall maila tillbaka kontoinformation som lösenord. Hackern anspelar på din rädsla att få kontot av stängt och när du är rädd gör du saker du annars inte skulle göra. På detta sätt får hackern tillgång till ditt World of Warcraft konto.

Ett tredje sätt att sprida keyloggerprogram är via crackade spel, crackade pluggins eller hjälpmedel. Crackade betyder att lösenord eller kod är knäckt så man kan spela utan att behöva betala för sig. Ofta finner man crackade versioner av spel i fildelningsnätverk som Pirate Bay. Virusspridare vet om att detta är attraktivt att ladda ned och ser till att det även finns keyloggers i dessa crackade filer. På så sätt smittas din dator.

Vad kan man göra för att skydda sig?
Datorsäkerhet är a och o. Samma regler som gäller på övriga ställen på nätet gäller också vid onlinespel. Här är några enkla grundregler
 1. Använd sunt förnuft! Händelser som är för bra för att vara sanna är oftast det
 2. Se till att dina program är uppdaterade. Alla program. Adobe, Windows,antivirusprogram osv. Har du senaste versionen så är du så säker du kan vara.
 3. Ladda inte ned filer från sidor du inte känner väl till.
 4. Använd säkerhetsprogramvaror som antivirus, brandväggar osv.
 5. Använd en bra emailtjänst, som tex Gmail. Mail är fortfarande en av de absolut vanligaste sättet att sprida skadlig kod. De stora webmailföretagen skannar dina mail hela tiden och filtrerar åt dig.
Vill du läsa in dig mer om vad du kan göra så läs Mjukvara.se artikel om hur du skyddar dig mot datavirus

Antivirusprogram för gamers

Spelar man spel online vill man inte bli störd av andra program. Man vill heller inte att ens säkerhetsprogram skall äta upp systemets kapacitet. Antivirus program har blivit mer och mer krävande de senaste åren efterhand som hoten på nätet blivit fler och värre. Historiskt sett har det varit svårt att kombinera ett onlinespel som kräver mycket av din dator och ett antivirusprogram som också gör det. Lyckligtvis har utvecklarna av säkerhetsprogram blivit bättre och bättre. Framförallt för att man kunnat börja flytta ut säkerhetstjänsterna i "molnet"(cloud computing) Det har gjort att man kunnat bryta trenden av antivirusprogram som kräver mer och mer.  För att ändå mininera kapacitetsutnyttjandet har flera säkerhetföretag tagit fram speciella säkerhetsprogram för onlinespelare. Mjukvara.se vill tipsa om tre sådana program.

Ad-Aware Game Edition
Lavasoft är ett svenskt företag som skapat Ad-Aware. Man har under 2009 utvecklat en variant för online gamers. Man har anpassat sin programvara Ad-Aware till online spelare. En produkt som är mycket bra från början. Du kan ladda ned en månads gratis test av Ad-Aware Gaming Edition här

Ad-Aware Game Edition har följande funktionalitet:
 • Antivirus och antispyware, pecis som andra breda säkerhetsprogram
 • "Stör ej inställning". Programmet berättar inte för dig vad som händer medans du spelar. Det är bara tyst i bakgrunden.
 • Kräver minimalt av dina systemresurser
 • Gratis support
Jag gillar Ad-Aware för du får mycket för dina pengar. Väldigt prisvärt program. Det ingår även spelprogram för 25 dollar vid köp
Pris: 25 USD
Läs mer om Ad-Aware game edition

Norton Antivirus Gaming Edition
Symantec, som är företaget bakom Norton, har historiskt sett fått mycket kritik för att göra antivirusprogram som äter upp mycket av din dators systemkapacitet. Problemen blev så allvarliga för tre år sedan att Symatec fick mycket negativ press. De senaste versionerna av Symatecs program är mycket bättre. Bla så rankade Norton bra när AV-Comparatives testade prestanda på antivirusprogram i slutet av 2009.

Norton Antivirus Gaming Edition har följande funktioner:
 1. Antivirus och antispyware, pecis som andra breda säkerhetsprogram
 2. Spelläge för att minimera störmomenten när du spelar
 3. Stora möjligheter att anpassa programmet.

Norton är ett dyrt program och egentligen skiljer sig programmet inte så mycket från Norton Antivirus. Den stora skillnaden är att du kan stänga av många processer och därmed minimera din kraven på kapacitet. Skall du ha ett Norton antivirusprogram är det detta programmet du skall ha.

Pris 649 SEK
Läs mer om Norton Gaming Edition här

Kaspersky Antivirus
Kaspersky skiljer sig från de andra tillverkarna. Man har valt att inte ta fram en fristående funktion för gaming utan man har valt att lägga till den funktionen i sin standardversion. Med en enkel knapptryckning aktiverar du gaming funktionen.
Kaspersky Internet Security har följande funktioner:
 • Spelläge för Gamers
 • Antivirus och brandvägg
 • Föräldrafilter
 • Varnar för skadliga webplatser
 • Mycket mer då det är ett fullgott internetsäkerhetsprogram
Pris 599 sek
Läs mer om Kaspersky Internet Security
Kommentarer


Har du drabbats av virus, identitetsstöld eller om någon hackat ditt spelkonto, berätta gärna din historia nedan i en kommentar!
Namn:
E-post:
Kommentar:
Stäng
Svenska spelbloggar
Hos MMOFocus finner du MMOG & MMORPG nyheter, artiklar och intervjuer.
Carrot Games drivs av Peter Tjärndal(som även driver Pricerunners spelblogg). Carrot Games handlar om Peters kärlek till TV-spel.

Berättelser om hackade spelarkonton
Emmy berättar om hur hennes WoW konto blev hackat


Kaspersky Gaming mode. Kaspersky Security Edition har ett speciellt läge för online spelare. Se röda markeringar!
     Kaspersky Gaming mode. Kaspersky Security Edition har ett speciellt läge för online spelare. Se röda markeringar!
Här ser ni ett exempel där Ad-Aware Gaming Edition funnit Spyware som infekterat en dator
       Här ser ni ett exempel där Ad-Aware Gaming Edition funnit Spyware som infekterat en dator
Norton Gaming Edition Antivirus!
       Norton Gaming Edition Antivirus!
Kategorier Antivirus Brandväggar AntiSpyware Surfa anonymt Backup Krypteringsprogram Webbhotell Programvara Gratisprogram Internetkatalog

Om Mjukvara.se
Christian Rudolf

Mjukvara.se drivs av Christian Rudolf i syfte att vara en resurs kring programvaror, webapplikationer, internetsäkerhet och hur man använder weben för att göra sitt liv bättre. Mitt mål är skapa gratis, relevant och intressant info för dig som har frågeställningar kring weben och hur man använder den. Vill du kontakta mig gör du lättast det på Rudolf (at) mjukvara punkt se